Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem biztos, hogy jó helyre mentek a pofonok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Európa-szerte elérték azt a földművesek és gazdák, amit szerettek volna: az Európai Unió vezetése megfutamodott és kiüresítette a kontinens jövője szempontjából fontos törvénymódosítást. A traktorokkal utakat eltorlaszoló, trágyát az útra szóró, barikádokat emelő gazdák tehát érvényesítették az akaratukat, mondhatni győztek. Véleményem szerint ezzel szemben hosszú távon mindenki más veszített. Persze azt értem, hogy miért futamodott meg az EU vezetése, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdák a már egyébként is egyre jelentősebb erőre szert tevő szélsőjobboldalt erősítették a megmozdulásaikkal, a kérdés ugyanakkor érvényes: egy ilyen politikai alku megérte-e mindannyiunknak? Le Pen pártja, az AfD vagy a holland szélsőjobboldal véleményem szerint enélkül is erősödni fog, hiszen az emberek a jelenlegi kormányokat vádolják a kialakult helyzetért, azért mert az életük egyre drágább és ilyen értelemben nehezebb lett. Kézenfekvő az is, hogy ehhez nem megfelelő, egyenesen hibás döntések sorára volt szükség, mint ahogy az is igaz, hogy ezen döntéseket a kormányon lévő pártok hozták, mégis felvethető a kérdés: erre a megfelelő válasz valóban az, hogy a történelmet megismételve újra a szélsőjobboldal kezébe adjuk Európa kulcsát?

Megértem, hogy az emberek változást akarnak – az én életem sem lett könnyebb az utóbbi években, ellenkezőleg –, de ennek tükrében kellene átgondolni a döntésüket és nem dühből szavazni, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnek. Márpedig eléggé úgy néz ki, hogy egyesek a szélsőjobboldalban látják a lehetőséget, hiszen beígérnek mindent, és még többet is annak érdekében, hogy hatalomra kerüljenek, hogy majd a hatalmuk megtartása érdekében (akár Orbánhoz hasonlóan) szépen a saját képükre alakítsák a törvényeket. Megértem a gazdákat, de azért ezzel az erővel mindenki utcára mehetne az elfogadhatatlanul magas árak miatt. Nekem is megemelkedett minden számlám, ami miatt kénytelen voltam másod- és harmadállást vállalni. Én is változást szeretnék, mint mindenki más, de ahhoz kezdésnek az kellene, hogy Oroszország és Izrael is befejezze a háborút, hiszen ezektől a háborúktól egyáltalán nem független, hogy a világgazdaság nehezebb helyzetbe került.

Azzal, hogy a gazdák sikeresen megfélemlítették az EU-t az egyébként véleményem szerint valóban szükséges klímaváltozást érintő intézkedésekkel kapcsolatban, senkinek sem lesz jobb. A termőföldeket egyszerűen kizsigerelik, ám akire valóban haragudniuk kellene, az nem az egyszerű vásárló, hanem a nagyobb felvásárlók, a boltok, amelyeknek bagóért adják el a termékeiket, miközben mi, vásárlók egészen elképesztő árat fizetünk ezekért a termékekért. Azt nekem ne mondja egyetlen gazda sem, hogy nem fizetünk eleget a paradicsomért, paprikáért, amikor lassan már húst enni is olcsóbb lesz, mint ízletes zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha ennyire sikeresen ki tudták erőszakolni, hogy mégse kelljen megvédeni a természetet és lényegében mindenhol is termőföldet lehessen létrehozni akár annak árán is, hogy tarra vágnak erdőket, akkor talán azt is elérhetnék a felvásárlóiknál, hogy emberibb árat adjanak a termékeikért, és azt ne a vásárlón próbálják leverni. Mert megérti mindenki, hogy ezek a boltok profitot akarnak létrehozni, de nem mindegy, hogy mennyit és ennek mi az ára.

Ha valami kiderült a Covidot követően, az nem más, mint hogy a multik sokszor még annál is kapzsibbak, mint amit sokan gondoltunk. Szinte minden áremelést valami mondvacsinált okra vezetnek vissza, és ha az ember tüzetesebben megvizsgálja, akkor kiderül, hogy általában hazugságokról van szó. Számtalan cég visszaélt a hatalmával, aminek mi ittuk meg a levét. Elég megnézni a legnagyobb cégek bevételeinek ugrásszerű emelkedését a Covid-járványt követően, és kiderül, hogy mennyire volt korrekt az az áremelés, amelyet véghez vittek. Ezeket az embereket kellene felelősségre vonni, nem pedig az EU-s döntéshozók torkának esni, hiszen egyetlen dolgot értek el a gazdák: ezentúl is ki lehet zsigerelni a földeket, az állatoknak és növényeknek tovább fog csökkenni az életterük és újabb területek válhatnak szántókká kontinens-szerte.

Félreértés ne essék, én nem a gazdák ellen vagyok, hiszen az ő munkájuk nélkül nem nagyon lenne mit ennie a városi embernek, hiszen a betonrengetegben olyan sok minden nem terem meg, arról nem is beszélve, hogy a panellakásban azért elég nehéz bármit is termeszteni. De ha már ilyen hatalommal rendelkeznek, azt megfelelő célokra kellene felhasználniuk azt, nem pedig arra, hogy egyébként véleményem szerint megfelelő döntéseket törjenek derékba. Ha elégedetlenek a fizetésükkel, menjenek a traktorjaikkal a boltok elé, és követeljék ki az elfogadható árakat, elvégre nélkülük termékeik sem lennének ezeknek a boltoknak. Persze ehhez az is kell, hogy a kormány szabályozza a külföldről beáramló olcsó termékeket, de ez tagállami ügy, ehhez az EU-nak semmi köze sincs.

Viszont ha már itt tartunk, azért azt is jegyezzük meg, hogy csak azért, mert egy termék hazai, még nem lesz feltétlenül jó minőségű, sőt. A hazai gazdák például sokszor többszörös árat kérnek a termékeikért, miközben azok minősége silány. Azért a magyar vásárló nem hülye, csak azért, mert kis zászlócskát tűznek egy termékre, vagy ráírják, hogy hazai termék, még nem fogja dupla annyiért megvenni, ha egyébként ízetlen. Ugyanez igaz a spanyol, francia vagy német gazdákra is. Véleményem szerint el kellene gondolkozniuk azon, hogy ki is itt az ellenség és min lehetne változtatni annak érdekében, hogy ne csak nekik legyen jobb, hanem mindannyiunknak. Elvégre a globális felmelegedés következményei már ma is kézzelfoghatóak, miközben a gazdák most éppen azt érték el, hogy ezzel az EU ne foglalkozhasson. Pedig ha valakit súlyosan fognak érinteni az aszályok, belvizek és az elsivatagosodás, az a gazda. Az a gazda, amelyik megkétszerezte az olívaolaj árát (a rossz termés miatt) idén Spanyolországban, amelynek következtében már én sem fogok helyi terméket venni. A vásárló nem ostoba, ezért jobb lenne, ha elgondolkodnának a termelők is azon, hogy ki a valódi ellenfelük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.