Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez még gumicsontnak is kevés lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét, amiért a 2018-as demonstráción füstgránáttal dobálózott. Fekete-Győr András az Egyenes Beszéd vendége volt, az adásban pedig az ellene hozott egyéves börtönbüntetés ítéletével szemben a szocialista idők eljárásához hasonlította az ügyét, szerinte koncepciós per áldozata, pedig valójában ártatlan. A videók és a tények ezzel szemben mást mutatnak.

Csak ezt követően számol arról be a kormánypárti propagandaoldal, a Magyar Nemzet, hogy egyébként felfüggesztett börtönbüntetésről van szó, ami annyit jelent, hogy nem kell a börtönbe vonulnia Fekete-Győr Andrásnak. Az egész ügy – mint ahogy azt maga a politikus is elmondta – egy koncepciós per, amire egyébként olyan nagy szükség sem lett volna, hiszen a Momentum egykori elnöke ma már szinte semmiféle valós hatalommal nem rendelkezik a párton belül. Egy igen gyenge volt elnökről van szó, akitől annak idején tarthattak, hiszen a Momentum egyik pillanatról a másikra tűnt elő és vált komolyan vehető párttá, hogy aztán az évek alatt szinte jelentéktelenné váljon. Persze van egy Donáth Annájuk és egy Cseh Katalinjuk, de a kezdeti támogatottságuk jelentős mértékben csökkent, aminek köszönhetően ma már az MKKP is hasonló számokat produkál a felmérésekben.

De itt elsősorban nem is a Momentumról szeretnék beszélni, hanem arról, hogy hivatalos személy elleni erőszaknak számított az, hogy egy játékboltban megvásárolható füstgránátot (ami inkább fáklya) dobott a rendőrök mellé. Ha emlékezetem nem csal, azon az estén én magam is ott voltam a Parlament előtt, és emlékszem, ahogy a rendőrök mindenféle kérdés vagy előzetes figyelmeztetés nélkül úgy fújtak arcon minket könnygázzal, mintha csak valami parfüm lett volna a kezükben. Erőszakosak voltak minden ok nélkül, és teljesen elgurult a gyógyszerük, ami miatt konkrétan senkit sem vontak felelősségre, pláne nem ítéltek el. Az köztudott talán már, hogy nem vagyok a rendőrség nagy barátja, de azért ennek meg van az oka. Nem arról van szó, hogy ne tartanám sok esetben fontosnak a rendőrök munkáját, hanem arról, hogy a rendőrség kötelékében nagy többségében olyan emberek dolgoznak, akik azért választották ezt a pályát, mert nem létező erejüket kívánják fitogtatni. Sokszor műveletlenek és tahók, ellenben pisztolyuk és gumibotjuk van, amelyet szépen fel lehet használni az állampolgárok ellen, akár ok nélkül is.

Elvégre hány olyan esetről tudunk, amikor egy rendőrt erőszak miatt elítélt volna a bíróság? Pedig azért voltak esetek, amelyek körbejárták a sajtót, de valahogy mégis sikerül a háttérbe szorítani ezeket az embereket, hiszen a mi kutyánk kölykét nem büntetjük meg. A rendőrtársadalom olykor az erőszaktevőket is megvédi, hiszen egyfajta családként működnek. Olyan családként, amely egészségtelenül, károsan működik, de a tagjai ehhez szoktak. Nos, ez még így sem lenne ok arra, hogy bárki bármit dobáljon a rendőrség felé, de azért tudjunk már megkülönböztetni mondjuk egy vascsövet egy füstgránáttól. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Nagy László Tibor jogász és az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője a következőket mondta el a brutális füstgránátról:

Minden pirotechnikai eszköznek, így a füstbomba működésének is az az alapja, hogy kemikáliákat alakít égési melléktermékké, így gázt, hőt, fényt vagy hangot, illetve ezek kombinációját hozva létre. A füstbomba által generált füst tartalmaz nem fém és fém-oxidokat, egyes változatok fémsókat is, amelyek a legtöbbször nem kifejezetten ártalmas anyagok, de előfordulhat olyan eset, hogy súlyosbítják a meglévő légúti problémákat, ha az ezt belélegző ember ilyennel rendelkezik. Esetükben kiválthatnak akut és krónikus mellékhatásokat is. Ezek az eszközök semmi esetre sem szolgálnak arra, hogy másokhoz vágjuk, illetve más személyekre irányítsuk őket. Arról nem is beszélve, hogy egy rendezvényen, a tömegben lehetetlen tartani azt a biztonsági távolságot, amely egy ilyen füstbombánál kötelező lenne.

Súlyosbítják a meglévő légúti problémákat? Hogy oda ne rohanjak. Mit gondol a kedves szakértő, hogy a könnygáz ezzel szemben egy humánus, szinte üdvözlendő anyag? Aki lélegzett már be ilyet – noha ennek is több változata van –, az pontosan tudja, hogy kis mennyiségben ugyan nem brutális, de azért ha az embert közvetlen közelről, viszonylag sokáig arcon fújják, annak azért megvannak a maga negatív hatásai. Nem elriasztásként, de azért csak idetenném a Qubit vonatkozó cikkéből azt a pár tünetet, amelyet enyhe és súlyosabb könnygáz belélegzése okozhat. Mégiscsak érdemes kontextusba helyezni ezt a bíróság által ugyan felfüggesztett, de azért akárhogy is két éves börtönbüntetést.

    • szemek: nagyfokú könnyezés, égés, homályos látás, szempirosság
    • orr: orrfolyás, felső légutak égető érzése, nyálkahártyák duzzanata
    • száj: égető érzés, irritáció, nyelési nehézségek, nyáladzás
    • tüdő: mellkasszorítás, köhögés, fojtogató érzés, nehézlégzés, légszomj
    • bőr: kiütések, bőrpír
    • egyéb: szédelgés, hányás.

Hosszú távú hatások, például nagyobb dózisoknak vagy kisebb dózisnak zárt térben való kitettség esetén:

    • vakság
    • zöldhályog, ami vaksághoz vezethet
    • azonnali halál a tüdőt vagy a garatot érő kémiai égés következtében
    • fulladásos halál.

Nyilván ezekre a legutolsó tünetekre nagyon ritkán lehet számítani, de a lehetősége ennek is megvan. Ehhez képest azon az éjszakán a rendőrök úgy fújták a könnygázt az egyébként csak hangosan skandáló, ámde nem agresszív tüntetőkre, mintha nem lett volna holnap. Az, amit Fekete-Győr András „elkövetett” véleményem szerint legfeljebb szabálysértés, hiszen az általa eldobott füstgránát nem alkalmas valódi sérülés okozására, csak nagyon ritka esetben. Persze most jól jön egy ilyen „ügy” a fideszes propagandistáknak, hiszen addig sem kell arról beszélni, hogy milyen krízisben van a kormány, de azért jobb lenne, ha inkább erre koncentrálnának, hiszen a közvéleményt Fekete-Győr András ügye olyan nagyon nem izgatja fel, mint inkább az érdekli őket, hogy miként reagál a Fidesz a kialakult válságra. A Momentum ma már jelentéktelen volt elnöke nem vonul börtönbe, és ha függetlenek lennének a bíróságok, akkor még felfüggesztettet sem kapott volna, de mivel az ügye politikai jellegű volt, ezért más fajta döntést várt el a hatalom. Ezzel viszont a témát nem lehet elterelni, a valódi kérdés tehát nem Fekete-Győr András, hanem a pedofilok bűnsegédeinek megkegyelmező Fidesz hatalmának megtartása.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.