Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nézők vagyunk valaki más mozijában?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Új hét kezdődött, és valamilyen szempontból új időszak is az ország életében. Ha engedjük, ez nagyon hamar el fog múlni, mert a Rogán-féle gépezet a világon mindent megtesz azért, hogy visszakényszerítse a társadalmat és persze a közbeszédet abba a zsibbadt, tetszhalott állapotba, ahol eddig olyan sikeresen tudta manipulálni. Olyan ez, mint amikor egy dohos, penészes, évtizedek óta lezárt szoba ablakát kinyitják, ám a kupacokban folyósodott mocskot nem viszik ki, nem mossák fel a padlót, nem cserélik le a rothadó függönyöket, sőt, ki sem szellőztetnek rendesen, hanem ismét lezárják az ablakokat, a szoba pedig gyorsan megtelik újra bűzzel. Novák Katalin és Varga Judit lemondtak, de nincs katarzis. Nem engedik, hogy legyen. És nem csak a Rogán-gépezet nem engedi – abban semmi meglepő nincs, hiszen nekik elemi érdekük, hogy visszazárják azt a rohadt ablakot -, hanem a független újságírók, elemzők, politológusok és egyéb megszólalók sem. Orbán Viktor sunnyog, ez nem csoda, eddig is gyáva volt, ez most sem fog megváltozni. Saját érdekében pillanatok alatt megszabadult a két veszélyforrástól, de ő maga természetesen nem vállalja a felelősséget, holott az első számú felelős nem Novák és nem Varga, hanem Orbán.

A pártpropaganda indítja a gőzhengert, megpróbál megszabadulni az egész történettől, rákenni a baloldalra. Ennél én veszélyesebbnek és károsabbnak találom azonban a nem-fideszes oldal megszólalásait. A hosszú cikkeket, elemzéseket, interjúkat. Szinte mindegyik – vannak biztosan kivételek – arról szól, hogy ennyi volt, lehet megnyugodni, semmi nem fog változni. És fejtegetik vég nélkül, taktikailag milyen lépések következnek, mit fog lépni a kormánypárt, mit az ellenzéki pártok. Egyetlen dolog marad ki következetesen az elemzésekből; a társadalom. Az emberek. Mintha nem is lennének, nem is lennénk. Mintha ezt az országot nem 9 millió ember lakná, hanem egy Fidesz és néhány ellenzéki párt, nagyjából annyi ember, amennyi elfér a Parlament épületében, ha picit összehúzzák magukat. Úgy tűnik, elcsúszott a fókusz. Hogy a kormánypárt propagandája nem is akar foglalkozni a társadalommal, az tökéletesen érthető. Számukra csak hasznos és kártékony, saját személyiséggel nem rendelkező, szavazáskor és adófizetéskor fontos, ám akarat nélküli tucatáru az ország lakossága, tökéletesen függetlenül attól, hogy kinek a szavazói. Az ellenzéki pártok sem sokkal jobbak ennél, ha nem így lenne, akkor nem a parlamenti üléseken bohóckodnának a kényelmes melegben, hanem az emberek között lennének és dolgoznának.

Ám az ország nem csak belőlük áll, elsősorban nem belőlük áll, és nagyon, de nagyon nem kellene engednünk, hogy ebbe az irányba tolódjon el a dolog! Azt is gondolom, hogy ez a magukat függetlennek valló újságírók, elemzők, közéleti szereplők, véleményvezérek feladata és felelőssége is. Csak bámulok, ahogy sorra megszólalnak és ahogy sorra úgy tesznek, mintha jogos és helyes lenne kihagyni minden elemzésből 9 millió embert, erkölcsi elvárásokat, morált, társadalmi igényt, igazságot, jogos felháborodást. Mintha az emberek szabad akarata megszűnt volna létezni, mintha egységesen manipulálható massza lenne csupán. Ez nem így van, vagy ha mégis, akkor ennek az országnak vége van, egy szalmaszálat nem érdemes keresztbe tenni érte, mert menthetetlen. Úgy vélem, hogy a fideszes-propagandisták feladata és hatásköre egyértelmű, ők kötött pályán mozognak, sem a véleményük, sem az önálló gondolataik nem terjeszkedhetnek túl a pártközpontból megadott kereteken. Ám ez nem igaz a független megszólalókra.

Azt is gondolom, hogy minden írástudónak alapvető kötelessége segíteni, erősíteni, tájékoztatni a társadalmat. Véleményem szerint hihetetlenül káros, amit most csinálnak. Lényegében azzal, hogy kizárólag a Fideszre és az ellenzéki pártokra fókuszálnak, csak taktikáról és stratégiáról beszélnek, kizárólag a hatalmi központ és az ellenzéki pártok vergődése szempontjából értékelik az eseményeket és próbálják meg felvázolni a várható történéseket, segítenek Rogánéknak abban, hogy vissza tudják gyömöszölni a dugót a palackba, vagy ahogy okos kollégám mondta tegnap este: vissza próbálják lapátolni a szart a döglött dakota lóba. Hogyan maradhat ki minden elemzésből Józsi, a zöldséges, Marika, a fodrász, a kőműves, tanár, sírásó, mérnök, sofőr, targoncakezelő, gyári melós, óvónő, orvos, autószerelő, nyugdíjas, egyetemista? Hogy maradhat ki a teljes társadalom, a társadalom elvárásai, akarata, adott esetben felháborodása, dühe? Miért nem szempont, hogy hogyan gondolkodnak és mit akarnak azok az emberek, akik működtetik, életben tartják ezt az országot? Akik miatt, akikért egyáltalán létezik az ország? Mennyire egészséges dolog azt az üzenetet közvetíteni, hogy ők nem számítanak, a világon semmit nem befolyásolhatnak, figyelembe sem kell venni őket, mert csak néhány ezer ember csatározása a lényeg, csak az ő akaratuk, taktikájuk döntheti el, hogyan fog élni 9 millió ember a következő évben, évtizedben, évszázadban?

Nem az lenne a feladata azoknak, akik nem a pártközpontból kapják a fizetésüket, hogy az emberekhez szóljanak? Hogy őket tényezőnek tekintsék? Hogy segítsék a gondolkodást, az együtt gondolkodást, a célok megtalálását? Nem azt kellene elmondani az embereknek, hogy milyen jogaik és lehetőségeik vannak, hogyan tudnak változtatni akár az ország helyzetén, akár a politikán is, ha igazán ezt akarják? Ha már a független gondolkodók szerint is csak akarat nélküli bábok, jelentéktelen díszletek, tehetetlen személői és elszenvedői a politikusok játszmáinak, akkor ennek az országnak tényleg reszeltek. Ha már a saját értelmisége is cserben hagyja, akkor vagy őket is le kell cserélni a kormánypárttal és az ellenzéki pártokkal együtt, vagy fel kell adni az egészet a francba. Azt pedig mi, közösen döntsük el, hogy mi legyen!

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.