Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És? És? És?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint ahogy sajnos valódi köztársasági elnökünk sincs, úgy működő igazságszolgáltatásunk se nagyon van. Számtalan politikailag motivált döntést lehetne felhozni a közelmúltból, de ezekkel már foglalkoztunk mi is és mások is. Most inkább én magam is azzal a Novák Katalinnal foglalkoznék, akinek ismételten egy legalábbis kérdéses döntésére derült fény a hvg.hu által. Megtudhattuk ugyanis, hogy egy olyan takarítónőnek adott kegyelmet, aki a munkahelyén, a bíróságon, bizalmas dokumentumokat bontogatott fel és fotózgatott, biztosan jókedvében. A nőt egy év tíz hónap börtönre ítélték, de Novák Katalin úgy érezte, hogy ez a szegény takarítónő senkinek sem ártott, ezért inkább gyorsan kegyelemben is részesítette. Mondjuk nem mintha ez meglepő lenne, de azt kétlem, hogy Novák bármilyen döntést saját elhatározásból hozna meg, senkinek nem lehetne kérdés, hogy fentről jövő parancsokat hajt végre. Ő sem több, mint egy kirakatfigurája annak a Fidesznek, amely európainak akar látszani a külföld szemében, de rohadtul nem megy ez neki.

Elvégre egy nőt választottak meg Magyarország történelmében először köztársasági elnöknek (mármint akik megválasztották: a párttársai), ami nem más, mint a nők egyenjogúságának tökéletes példája. Vicceltem. A Fidesz pont annyira küzd az egyenjogúságért, mint amennyire keresztény és konzervatív Orbán Viktor és drága családja. Novák pontosan az, ami: egy volt fideszes pártkatona, aki – mit ad Isten? – a pozíciójáért cserébe feladta a párttagságát és egyik napról a másikra hirtelen függetlenné vált. Mert hát mint tudjuk, a dolgok már csak így mennek Magyarországon. A Fidesz már igen régen kiüresítette a köztársasági elnöki pozíciót, miután olyan súlyos figurákat választottak meg sikeresen, mint Schmitt Pál, illetve Áder János. Egyik a plagizálásáról, másik pedig a kérdés nélküli aláírásairól, a bajszáról, illetve a horgászat iránti szeretetéről lett nevezetes. Egyetlen, az ország számára egyébként pozitív módon értékelhető döntést nem hoztak, aminek oka nem más, mint hogy érdemi döntéseket ezek az emberek nem is hozhatnak. Ma már nem azért van a Sándor-palotában egy köztársasági elnök, hogy amennyire jogkörei engedik, féke legyen a kormányzó párt túlhatalmának, hanem azért, hogy a kormány egyik csápjaként amortizálja tovább a jogállamiságot.

Novák Katalin első körben Budaházy Györgynek adott kegyelmet, nem kevesek haragját kiváltva, majd fogta magát és egy olyan embernek adott kegyelmet, aki érintett volt egy pedofil ügyben. Őt nem pedofília miatt ítélték el ugyan, de akkor is súlyosan kétségbevonható a Fidesz (állam)elnökének döntése. De mint tudjuk, annak idején egy volt pedofil konzult is szépen hagytak szabadon elfutni, mert hát a családbarát Magyarországon a valóság kicsit másképpen néz ki, mint amit el akarnak hitetni velünk. Miközben a kegyelmet pont azért oszthatja ki a köztársasági elnök, hogy olyan ügyeket írjon felül, ahol maguk a törvények, illetve az igazságszolgáltatás nem feltétlenül szolgáltattak igazságot, a mostani fideszes pártkatonák azt inkább arra használják, hogy a sajátjaiknak szabadságot adjanak. De hát nem véletlen az sem, hogy az általuk oly nagyon imádott Donald Trump is többek között egyik kedvenc ismerősének adott elnöki kegyelmet, miközben mindenki pontosan tudta, hogy elég komoly törvénysértéseket követett el.

Ez történik, amikor olyanok kezébe kerül a hatalom, akik nem restek azzal visszaélni. Itt sem történt más, és vélhetően a jövőben sem fog ez megváltozni, mert azon túl, hogy a független sajtó dokumentálja a Novák által hozott döntéseket, a társadalom szintjén nem igazán történik semmi. Az emberek majd kapnak szépen egy gumicsontot, hogy azt rágcsálják szépen ahelyett, hogy Novák azonnali lemondását követelnék, és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Mondjuk az is igaz, hogy még ha esetleg le is váltanák a fideszes káder Novákot, akkor sem történne más, mint hogy a helyére tennének egy másik pártkatonát, aki aztán ugyanúgy a fideszes parancsokat követve pontosan azt tenné, amit Novák művel. De hát nem kötelezte senki sem Novákot arra, hogy köztársasági elnök legyen és azt is kétlem egyébként, hogy olyan távol állna tőle az, hogy akár az ő morális értékeivel – már ha rendelkezhet valaki ilyennel a Fideszben – ellentétes döntéseket hozzon.

Fel lehet háborodni, fel is kell háborodni, de lényegében erre szavazott 3 millió ember akkor, amikor 2022 áprilisában újra hatalmat adott Orbánéknak a háború árnyékában. Akkor bekajálták a békepárti propagandát, még az értelmesebb szavazók is, és bekajálják most is, hiszen ha ez másként lenne, úgy nem éppen csak, hanem nagyban csökkent volna a Fidesz támogatottsága. De hát a Fidesz olyan, mint egy szekta, amelynek tagjai teljesen fittyet hánynak a valóságra, és akkor is kitartanak a Párt mellett, amikor egyébként elég egyértelműen látszik, hogy a helyzet borzasztó, amit csinálnak, vállalhatatlanak. Ám ameddig a gyurcsányozás működik, addig nincs is nagyon értelme a változásban bizakodni. Majd ha egy napon felébred a társadalom, és a köztársaság elnökének teljesen elfogadhatatlan döntései többet is érnek, mint néhány cikk néhány portálon, akkor megkezdődhet a változás. Addig pedig tapsikolhatunk annak, hogy női köztársasági elnökünk van, és mint tudjuk, ha Gyurcsány lenne hatalmon… Még az is lehet, hogy pedofil bűncselekmények eltussolásában részt vevő alakoknak adna kegyelmet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.