Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mit veszíthetünk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

2023 december végén és 2024. január elején a magyarok 78 százaléka szerint rossz irányba mentek a dolgok az országban – derül kiaz Ipsos szokásos felméréséből, amelyben azt vizsgálták több tucat országban, hogy mi miatt aggódnak az emberek. Ez ugyan tíz százalékpontos javulás a 2022-es év végéhez képest, de még így is mindössze két országot találtak – Dél-Afrikát és Perut –, ahol pesszimistábbak az emberek.

A mostani javulás tehát azt jelenti, hogy még mindig csak Dél-Afrikában és Peruban pesszimistábbak az emberek az összes vizsgált ország közül. Tudom persze, ez is siker, mert lehetne rosszabb is, meg egészen biztos vagyok abban, hogy van olyan szegmense ennek a vizsgálatnak, ahol valamilyen szögből nézve mi voltunk a legjobbak. Mert hát kétségem sincs afelől, hogy mi magyarok továbbra is tartjuk a formánkat és szárnyalunk. De vicccet félretéve, az emberek 78 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok, ehhez képest közel 40 százalékkal a Fidesz messze a legtámogatottabb párt az egész országban, és ha ma tartanának választásokat, kérdés sem lenne, hogy ki nyerné. Csupán annyi tehát a kérdésem, hogy a drága választók mégis mit gondolnak, ki tudna javítani a kialakult helyzeten, ha nem az ország irányításáért felelős kormány? Talán egy királyt kellene megválasztani? Esetleg több hatalmat kellene adni Orbán Viktor kezébe, elvégre ezért nem képes még nagyobb csodák végrehajtására?

Egészen komolyan nem értem, hogy mégis mire gondolnak, hogy mi lehet az a változás, amire szüksége van ennek az országnak ahhoz, hogy végre pozitív irányba forduljanak a dolgok? Mert hát a válaszadók többsége szerint jelenleg a legnagyobb problémát az egészségügy helyzete, a korrupció és a szegénység, valamint infláció jelentik. Ezek mindegyike a kormány működésétől függ, magyarán szólva, ha ezek a területek rosszul működnek, az bizony a kormány hibája. Elvégre 14 éve vannak hatalmon, számtalan különböző gazdasági és egyéb más helyzetben voltak már, minden eszköz és lehetőség az ő kezükben van, ennek ellenére egyetlen konstans dolog állapítható meg a kormány működéséről; elégtelen. Tizennégy év nem volt elég az egészségügyi rendszer javításához sőt, a helyzet az, hogy az tovább romlott. Mint ahogy a korrupció mértéke is egyre csak emelkedik és ma már létezik egy olyan kaszt ebben az országban, amely mindenki más fölé emelkedett, köszönhetően Orbán Viktor hathatós segítségének. A NER lényegben egy kormányzati maffiává vált, amely tönkreteszi az egész országot.

De aki esetleg kétségbe vonná, hogy a kormány tehet ezekről a problémákról és semmi sem változna meg, ha eltakarítanák ezeket a senkiket a Parlamentből, az tekintsen rá a lengyel számokra. A lengyelek ugyanis elzavarták a bús francba a korábban az ország nyakán térdeplő PiS pártot, és egy új kormányt hatalmaztak fel az ország vezetésére. Erről idehaza is sokan értesülhettek, hiszen a jobboldal a mai napig nem tud magához térni és nem érti, hogy mégis hogyan merészelték lecserélni a nemzeti pártot, amely olyan sok jót tett a keresztény Lengyelországgal. Kommunista időkről, diktatúráról, polgárháborús állapotokról beszélnek és arról, hogy ennek soha nem szabad megtörténni Magyarországon. Arról beszélnek, hogy a lengyelek elárulták saját magukat és egy olyan jövőre szavaztak, amely a feledés homályába fogja őket sodorni. Nos a felmérések egy kicsit más képet mutatnak, ugyanis a fenti kérdésekre adott válaszok Lengyelországban a következőképpen néztek ki.

A lengyelek viszont a kormányváltást követően sokkal pozitívabbak lettek, mint voltak: míg 2022 decemberében 84 százalékuk vélte úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, az elmúlt időszakban már csak 43 százalékuk.

Nos, a lengyel választók többsége nem igazán érzi úgy, hogy eljött volna a világvége és polgárháborúra kellene készülni, mint inkább azt, hogy végre lehetőségük nyílt arra, hogy csatlakozzanak a Nyugathoz és a gazdasági felzárkózás mellett maga a társadalom is közelebb kerülhessen a demokratikus értékekhez, a jobb, szabadabb élethez. Ettől mi még persze borzasztóan távol vagyunk, hiszen nekünk nincs egy olyan karizmatikus, sokak által támogatott politikusunk, mint Donald Tusk, de egy napon talán rádöbbennek arra a magyar választók is, hogy nem kellene annyira megrettenni a változástól, hiszen az sokszor egy jobb jövőt jelent. Elvégre jelenleg elégedetlen a magyarok nagyon nagy többsége a kialakult helyzettel, akkor mégis miért nem szavaznak a változásra? Mégis mitől tart több millió magyar? Hogy még a mostaninál is rosszabb lesz a helyzet? Annak véleményem szerint körülbelül a nulláva egyenlő az esélye, hiszen már most is arról kell beszélni, hogy kórházi osztályok zárnak be, miközben magyarok ezrei halnak meg évente gyógyítható betegségek, vagy épp kórházi fertőzések miatt. A helyzet jelenleg teljességgel elfogadhatatlan, amit maguk a szavazók is érzékelnek, kár, hogy ezt nem merik egy felmérésen túl másként is szavakba önteni. Akkor ugyanis idehaza is más lehetne a helyzet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.