Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár 2000 milliárd forintjába is kerülhetett Orbán a magyar adófizetőknek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor harca évi 200 milliárd forintba került a magyar embereknek – áll a Népszava cikkének címében. Ezt átszámolták stadionra, valamint tanári béremelésére is, de más egyéb fontos fejlesztés vonatkozásában is megnézték, mi minden jött volna ki ebből az összegből. Erre lehet mondani, hogy demagógia, ezek csak számok és elfajzott spekulációk, de a cikk a valóságot mutatja be. Azt a valóságot, amelyet sok magyar egyszerűen nem szeretne látni. Velük elhitették, hogy Orbán Viktor mindent megtett és most is megtesz az országért, miközben konkrét számokkal, tényekkel lehet alátámasztani, hogy ez mennyire nincs így. Ha nem az ő akarata érvényesül, akkor inkább lemond akár milliárdokról is, amelyek a magyar emberek életén javítottak volna. Hogy az elmúlt 13 év kormányzásának „köszönhetően” mégis hány ezer milliárd forinttal került kevesebb pénz felhasználásra Magyarországon, azt felbecsülni is nehéz lenne, hiszen számtalan olyan döntést hozott ez a kormányzat, amely milliárdos veszteségeket okozott.

Tavaly 10 éves lejáratra 10 százalék felett kapott hitelt a piacon a magyar állam. Ha az elmúlt 22 hónapban átlag 8 százalékon tudta finanszírozni a forintpiacról az állam az uniós támogatások 2700 milliárd forintját, az évi 208 milliárd forint kamatkiadást jelent. Az eladósodás teljes, 10 éves futamideje alatt akár 2000 milliárdos többletkiadást is okozhat az államnak az, hogy nem kaptuk meg az uniós támogatásokat.

De fontosabb az, hogy Orbánnak igaza legyen, nem? Fontosabb, hogy Brüsszelben is meghallják: a magyarokat senki sem utasíthatja semmire! Nos ennek a vitának az lett az eredménye, hogy akár 2000 milliárd forinttól is sikeresen elestünk, amit persze Orbán Viktor soha ebben az életben nem fog beismerni. Arról fog hazudozni, hogy Brüsszel belekényszerítette ebbe a helyzetbe a kormányt, meg egyébként is a nemzeti konzultációknak köszönhetően ők fel vannak hatalmazva arra, hogy a magyar emberek érdekeit védjék az országon belül és azon kívül is. Márpedig az ő értelmezésük szerint a szuverenitásunk védelme olyan fontos, hogy akár 2000 milliárd forintot is kidobunk az ablakon, hogy azt a propaganda szintjén megvédjük. Ez a pénz nem jött volna rosszul a magyar gazdaság számára, hiszen az elmúlt évtizedek egyik, ha nem a legrosszabb időszakát éltük meg, ezért minden forintnak meglett volna a helye.

Most az uniós források egy része – számomra érthetetlen módon – a magyar kormány rendelkezésére fog állni hamarosan, de ez nem azt jelenti, hogy az eddig elveszett pénzeket valaha is visszakapnánk. Ezek a hitelek, amelyeket kénytelen volt felvenni a kormány Orbán politikájának köszönhetően, visszafizetendőek. Szépen lassan eladósítják az országot, méghozzá úgy, hogy arról be sem számolnak. Nem tudni, hogy milyen orosz és kínai hiteleket vett fel a kormány az utóbbi években, mint ahogy azt sem tudni, hogy miként áll a költségvetés. Folyamatosan foltozgatják, de helyreállítani nem nagyon tudják. A NER fenntartása egyszerűen olyan pénzösszegbe kerül, ami ellehetetleníti más területek működtetését. Egy maffiára kísértetiesen hasonlító rendszert soha nem olcsó működésben tartani, és ez így van a NER esetében is. Az érdekes viszont az, hogy mondjuk ha egy Fidesz-szavazó azt olvassa, hogy 2000 milliárd forintot buktunk el a kormánynak köszönhetően, mégis hogy nem ösztönzi gondolkodásra? Hogy lehet az, hogy ez véleményük szerint rendben van?

Mert lehet itt gyurcsányozni és brüsszelezni, de a pénz mindennapi nyelvén még az is ért, akinek egyébként fogalma sincs a politikáról, vagy az összefüggésekről ezen a területen. Azt még egy nem túl tájékozott állampolgár is észleli, ha rosszabbul él és egyre több pénzt hagy a boltban annak ellenére, hogy nem vásárol több árut. Az ember azt gondolná, hogy ilyenkor felelősöket keres. Nos, amennyiben ez így van, úgy elég csak a magyar kormány háza táján vizsgálódni és kiderül, hogy pontosan honnan hiányoznak ezek a pénzek. Kétezer milliárd forint ment lényegében ok nélkül a kukába, tehát a magyar kormány óriási hibát követett el, ami miatt felelősségre kellene/lehetne vonni. Ilyenről persze álmodni sem érdemes, de én akkor sem igazán értem azt, hogy ez mégis miért nem opció soha. Orbán szavazói – miután megtudják, hogy a nem megfelelő kormányzásnak köszönhetően legalább 2000 milliárd forintot veszítettünk – mégis mit gondolnak? Mi jár a fejében annak, aki ilyenkor is egy 13 éve a hatalom közelében nem lévő embert vádol? Vagy azok fejében, akik Alex Sorost, vagy a kormányzati döntések szempontjából teljesen jelentéktelen ellenzéket vádolják a kialakult helyzetért?

Egy ország arra tart, amerre azt a kormánya kormányozza. Ez a történet ennyire egyszerű. Aki a problémák mögé valami teljesen mást lát, az egyszerűen bedőlt a kormány propagandájának. Elég csak megnézni bármilyen fejlett, kicsivel is fejlettebb országot, ahol a nem megfelelő kormányzást követően elzavarják a korábbi kormányfőt, nem pedig kétharmaddal újraszavazzák. De hát unortodox ország vagyunk, mint ahogy az már kiderült az elmúlt években. Minket a valóság és az összefüggések nem érdekelnek, csupán a hazugságok és a mások iránt érzett gyűlöletünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.