Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Téveszmék 2. (kommentár)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Legutóbb arról arról írtam, hogy a politika hogyan támadja az egyén tudatát, hogyan próbál beépíteni mindenféle téveszmét az emberekbe. Ahhoz, hogy ezt megtudja tenni, elsősorban félelmet kell ébresztenie, ugyanis egy olyan populáció, amelyik nem fél, képes mentális ellenállást mutatni a politika támadásával szemben. Az olyan társadalmakban, ahol az élet, illetve a megélhetés stabil, kiszámítható alapokon nyugszik, az emberek ellenállása is nagyobb, vagyis a politikai elitnek könnyebb dolga van, ha az emberek nagy részét sikerül létbizonytalanságban tartani. Ha az emberek eleve félnek, pl. hogyan fogom kihúzni a hónap végét, hogy tudok ételt, ruhát, stb. venni a gyerekeknek, miből fizetem ki a rezsit, stb., akkor könnyebb további félelmeket kelteni, mindenféle kreált, kitalált ellenség kapcsán. Ha az ilyen téveszméket sikerül jól beágyazni az emberek tudatába, máris sokkal könnyebb vezetni őket, ráadásul úgy, hogy a kormány, aki gyakorlatilag semmit nem tesz azért, hogy az emberek helyzetét javítsa, a megmentő szerepében is tetszeleghet. 

Az Orbán Viktor vezette kormányok ezt már professzionális szinten űzik. Mivel a rendszer nem arra van optimalizálva, hogy az emberek jobban éljenek, ezért a hatalom folyamatos álproblémamegoldásban tud maradni, azt a látszatot keltve, hogy keményen dolgoznak azért, hogy nekünk jobb legyen. A problémák közül legfeljebb azokkal foglalkoznak, ami a saját túlélésük szempontjából fontosak (ilyen pl. a recesszió, a gazdasági csőd elkerülése), a többit természetesen nem is akarják megoldani, hiszen az gyengítené a saját pozíciójukat. A problémák természetesen soha nem az ő tevékenységük miatt alakulnak ki, mindig van valaki vagy valami, ami miatt éppen rossz nekünk. Bűnbakok felvonultatásában mindig is jók voltak. Vajon a hívők tényleg úgy gondolják, hogy Orbánék nem hibáznak. Legalábbis az elmúlt 13 évben még nem hallhattunk olyat kormányzati oldalról, hogy bocs, ezt egy kicsit benéztük. Tényleg hihető, hogy ők mindent jól csinálnak, mégis ilyen nagy a gáz? 

Téveszméket beépíteni az emberek tudatába nem új keletű dolog. Gyakorlatilag az Ókortól kezdve erről szól a történelem. Gondoljunk csak az Ókori uralkodókra. Ők azzal hülyítették az embereket, hogy ők az Istenek leszármazottai, illetve képviselői itt a Földön. A vallási szervezetek, egyházak is téveszmék terjesztésével operálnak. Az egyházak a történetük során mindig a fennálló hatalmat erősítették és szolgálták ki. A legtöbb vallásban jól látható a hiedelemrendszernek azon rétege, mely arról szól, hogy az elnyomott társadalmi rétegek fogadják el akár a teljes kiszolgáltatottságukat is, annak érdekében, hogy majd a haláluk után üdvözülhessenek. Ennek semmi köze nincs se hitelvekhez, se Istenhez, kizárólag a hatalomról szól. (A kereszténység valójában akkor bukott meg, amikor a vallási vezetőik kiegyeztek Nagy Konstantinnal (Add meg az Istennek, ami az Istené, és a császárnak, ami a császáré!) és kiépítették a saját intézményi (bürokratikus) kereteiket. Ha Jézus nem támadt volna fel, akkor már nagyon régóta forogna a sírjában.)

A modern kori téveszmék közül csak kettőt emelnék ki. Az egyik az a hiedelem, hogy a technológiai fejlődés majd mindent megold, a másik maga a fogyasztói társadalom. Ez utóbbi azt eredményezi, hogy egyre nagyobb a pazarlás, egyre több a szemét, a környezetszennyezés, már nem javítunk dolgokat, hanem kidobunk mindent és újat veszünk, hiszen a profit a fontos, nem a fennmaradás. Belátható, hogy mindennek egyre rövidebb élettartama kell, hogy legyen, hiszen el kell adni az új dolgokat. Erre ugyebár a technológiai fejlődés is rátesz egy lapáttal. A végén ott fogunk tartani, hogy eldobható autókat fogunk venni, majd egy év után laposra tapossuk és kidobjuk a szelektív kukába, és természetesen veszünk egy újat. Tény, hogy sok a probléma a világgal és sok dolgot söprünk a szőnyeg alá, sok mindennel nem akarunk szembenézni, és sokan sajnos utálják, ha ezekkel a dolgokkal szembesítik őket. Az Unió is sok komoly problémával küzd, és sok hibát is elkövet. Az orbáni propaganda ezeket sarkítja ki, illetve helyezi olyan megvilágításba, hogy ezek direkt rosszat akarnak, főleg nekünk. Az Orbán által felkínált válaszok (illiberalizmus, keleti nyitás, orosz és kínai függőség) semmiben sem jobbak vagy előremutatóbbak. Sőt, sokkal rosszabbak!

A magyar lakosság sajnos elég komoly szinten van megfertőzve téveszmékkel. Az Orbán- és a Gyurcsány-szekta is meg van győződve arról, hogy csakis az ő általuk követett vezető képes kivezetni az országot a szarból. A szekták közül mindig az a veszélyesebb, amelyik épp hatalmon van. A maga idejében Gyurcsány sok baromságot csinált, mint ahogy egyes kommentelők fel szokták hívni ezen az oldalon is a figyelmünket (a magam részéről ezt fejlődésnek látom, mert legalább nemcsak anyáznak, ellenben jó lenne, ha legalább néha elolvasnák a cikkeket, és ahhoz szólnának hozzá), sajnos általános lett, hogy Orbán baromságai nem érnek el hozzájuk, pedig napi szinten kapjuk az arcunkba. És nemcsak baromságokat, hanem egyenesen felháborító dolgokat.

Csakhogy aktuális legyek: Azok közül, akik megélték az 50-es éveket, és még itt vannak velünk, illetve azok közül, akiknek tanulni kellett volna róla, vajon hány embernek jutott rögtön (esetleg később) eszébe erről az új szuverenitásvédelmi hivatalról az ÁVH? Talán olyanok is akadnak, akik még nem hallották ezt a betűszót? A hívők közül vajon hányan értik azt, hogyha pl. Finnország NATO csatlakozását jóváhagytuk, vajon a svédekét miért nem? (Pláne, hogy tőlük vettünk vadászgépeket, amiket ők tartanak karban.) Ez tényleg a magyarok érdeke? Vajon tényleg vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy Orbán azért küldi a nemzeti konzultációkat, mert érdekli a véleményük? Vajon nem Orbán az, aki a mi zsebünkből finanszírozza Putyin háborúját, amikor bőven a tőzsdei ár felett veszi tőle a gázt? Mintha valami olyasmit mondtak volna nem is olyan rég, hogy nem hagyják, hogy a mi zsebünkből fizessék a háborút. Vajon tényleg hihetőek azok a számok a villany- és gázszámlákon, amivel az állam hozzájárul a költségeinkhez? Tényleg jó döntés telepakolni az országot kínai akkumulátor gyárakkal, amikor már most lehet tudni, hogy pont egy svéd cég kifejlesztett egy olcsóbb, környezetkímélőbb és hatékonyabb akku-t? És így tovább. Rengeteg kérdést lehet feltenni, ami segíthetne tisztázni bizonyos dolgokat. 

Próbáljuk meg visszahozni a racionális gondolkodást, hátha észrevesszük legalább egy-két téveszménket! Itt van rögtön a személyi kultusz kérdése. A hívők szemében Orbán maga a Messiás, de legalábbis a magyarok megmentője. Akik így gondolják azoknak ajánlanám, hogy olvassák el vagy újra a Bibliában a hamis prófétákról szóló részeket.

További segítség gyanánt ideteszek egy-két, általam politikai alapvetésnek tartott gondolatot.

Az a kormány, amelyik nem fektet pénzt az oktatásba és az egészségügybe, az nem az emberek jövőéért dolgozik, hanem saját magáért.

Az a kormány, melynek tagjai (plusz a családjaik és barátaik) meggazdagodnak, nem az országért és az emberekért dolgoznak, hanem saját magukért.

Az a kormány, amelynek nem ellenfelei, hanem ellenségei vannak, az nem az ország jólétéért dolgozik, hanem a saját hatalma megtartásáért.

Az a kormány, amely gyűlöletet kelt és ellentéteket szít, nem a társadalom felemelésén dolgozik, hanem annak megosztásán, megint csak a saját hatalma érdekében.

Az a kormány, amely folyamatosan másokat hibáztat mindenért, alkalmatlan a kormányzásra.

CHF.Scarface

Ui.: „Emlékeztető: Óvakodjon a gondolatoktól, melyek nem a sajátjai!”

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.