Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jelenlegi opciók nem megfelelőek a magyar társadalom számára

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igen komoly a belső fesztülség a Momentumon belül, amelynek eredményeként Nyirati Klára bajai polgármester kilép a pártból, amiért fegyelmi eljárással „fenyegették” meg. Nyirati nyíltan szembement Donáth Anna kijelentésével, amely élesen kritizálta Gyurcsány Ferencet és a DK-t: A DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat.  Lényegében ezeket és az ezekhez hasonló éles állításokat kritizálta a bajai polgármester, aki szerint nem értelmes cselekvés szembeszállni a legerősebb ellenzéki párttal pont az EP-választásokat megelőzően, ráadásul ez a belső ellenzéki vita a Fidesz malmára hajtja majd a vizet. Nos, hogy a Momentum és Donáth Anna mégis mennyi vizet zavar a hazai közéletben, az már önmagában is kérdés, miután az egykor szinte semmiből érkező és viszonylag jelentőssé növekedő párt mára, parlamenti jelenléte ellenére leginkább árnyéka egykori önmagának.

A Nolimpia kampányt sikerrel abszolváló és ennek farvizén ismertséget és népszerűséget szerző viszonylag fiatalos párt ma már szinte elhanyagolhatóvá vált, amihez az is kellett azért, hogy olyan súlytalan vezetője legyen, mint Fekete Győr-András. Bár az is igaz, hogy a helyét olyanok vették át, akik talán még nála is jelentéktelenebbek, ezért a párt népszerűsége is mélyrepülésbe váltott. Donáth Anna kétségtelenül a párt egyik ismert arca, köszönhetően annak is, hogy EP-képviselő, és újabban annak, hogy pártelnökként nyilvánul meg, noha a párt elnökét Gelencsér Ferencnek hívják. Kérdés viszont, hogy a momentumosok képesek-e megszólítani a fiatalokat, vagy ez inkább az MKKP-nek (és a Mi Hazánknak) sikerül, amely az évek alatt egyre komolyabb párttá kezd válni, ami miatt el kell majd gondolkodniuk azon is, hogy miként tovább.

Ezzel szemben a DK lényegében Gyurcsány Ferenc vezetésével felváltotta a megszűnés szélére kerülő MSZP-t, és messze a legerősebb ellenzéki párttá vált. Sokan követték a személyét a DK-hoz, miután az őszödi beszéd után újra fel kellett építenie a politikai karrierjét, amit egyébként bizonyos értelemben sikerre vitt. Nem tudom, hogy hány politikus lett volna képes arra, amit Gyurcsány Ferenc véghez vitt, mindenesetre az ő relatív sikerének nem biztos, hogy annyira örülni kellene. Mert az tény, hogy ma is ő a legjelentősebb ellenzéki erő vezetője, de ez a saját tábora számára pozitív dolog sokan mások számára negatív. Persze erre lehet azt mondani, hogy elő lehet állni valami egészen mással, és ha valóban karizmatikus valaki és van terve a jövőre nézve, akkor el tudja csábítani a szavazókat, de mivel ilyenre nem nagyon volt példa az elmúlt években, ezért ennek az esélye igen picike. Addig is Gurcsány Ferenc uralja a teljes ellenzéki oldalt, ami nem tetszik egyeseknek. Én egyet tudok érteni Donáth Annával, de csupán azért, mert kimondja, még nem változik meg a helyzet. Az igazság az, hogy a Momentum sok-sok momentumot elveszített és valamivel elő kell állnia, ha fenn szeretne maradni. A Nolimpiát követően azonban az ígéretek ellenére igen kevés változást sikerült elérniük, ami miatt megroppant az emberek bizalma.

Hogy a DK-ban mit látnak sokan, az számomra nem teljesen világos, de a számok nem hazudnak. Sokan reménykednek a pártban, noha jól látható az, hogy egy választáson az esélyük a Fidesz ellenében körülbelül a nullával egyenlő. Próbálkozni persze lehet, de a DK tábora nem igazán tud növekedni, miközben választók azért akadnak, akik nem tartoznak egyik párthoz sem. Arra ugyan képes, hogy megtartsa a táborát a DK, de arra már jóval kevésbé, hogy a bizonytalanok, párt nélküliek számára valami újat nyújtson, ami miatt esetleg meggondolnák a választáson való részvételt. A Momentum egy időben külföldi magyarok bevonásával próbálkozott és a fiatalok szavazásra bírásával, de sajnos a legutóbbi választások bizonyították, hogy ez egyszerűen nem hozott lázba elég embert. Sokan elégedettek azzal, hogy nincsenek migránsok, hogy nem műttetik át az óvodásokat és annak, hogy Orbán nem rángatta bele a háborúba Magyarországot. Márki-Zay Péter egyetlen szerencsétlen elszólását szét volt képes szedni annyira a kormánypropaganda, hogy az is a Fideszre voksolt, aki esetleg esze ágában nem lett volna felkelni az ágyból tavaly április 3-án.

Véleményem szerint a jelenlegi pártokkal egyszerűen nem lehet legyőzni a Fideszt. Sem a DK, sem pedig a Momentum nem képes erre. Sem közösen, sem külön, hiszen jól láthatóan nincs meg az ehhez szükséges társadalmi támogatottság. Lehet tehát azon marakodni, hogy Gyurcsánynak mennyire van vagy nincs helye a magyar politikában, de az igazság az, hogy az ellenzék az utóbbi 10 évben képtelen volt felmutatni egy olyan karizmatikus ellenzéki politikust, aki megfelelő lett volna a választók számára. Tudom, hogy bután hangzik, hogy egyetlen emberre várunk, de a valóság az, hogy a magyar választó nem pártokban, vagy programokban gondolkodik, hanem vezetőkben. Emberekben, akik majd szépen a megfelelő irányba kormányozzák az országot. De a szavazók véleménye szerint ez se nem Donáth Anna, sem nem Gyurcsány Ferenc és pláne nem Márki-Zay Péter. Ha az ellenzék valaha is labdába akar rúgni, akkor kénytelen lesz előállni egy eddig ismeretlen emberrel, aki mögé a társadalom nem fanatikus rétege képes beállni. Ameddig ez meg nem történik, addig maximum abban bízhatnak az ellenzéki szavazók, hogy valamilyen oknál fogva Orbán Viktor fogja magát és visszavonul. Ennek az esélye viszont körülbelül a nullával egyenlő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.