Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De, mindig lehet rosszabb a helyzet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csodálatos döntést hozott a kormány, amikor is szigorította a gyógysegédeszközökhöz való hozzáférést a magyarok számára. A döntés következtében elképesztő mértékben esett vissza bizonyos eszközök megrendelésének száma. Az egy dolog, hogy ez eleve is hatalmas bevételkiesést jelent egyes cégeknek, de azt is jelenti egyben, hogy az egyébként sem túl egészséges társadalom ezt követően még rosszabb helyzetbe fog kerülni. Már eddig is nálunk haltak meg a legtöbben a régión belül gyógyítható betegségekben, a rák tarol szinte minden korosztályban, a szív- és érrendszeri betegségek is igen magas arányban vannak jelen a társadalomban. Ehhez most hozzáadódik az is, hogy ortopéd eszközökre szorulók ezrei nem fognak hozzájutni ezekhez, és ezáltal jelentősen romlik az életminőségük. Lehet, hogy maga a szabálymódosítás jó célokat szolgált alapvetően, de mivel nem hoztak létre annak helyén semmiféle működő rendszert, ezért csak a szokásos káoszt sikerült elszabadítaniuk.

Például egy, a lapunkhoz eljutott orvosi lelet szerint egy 10 éves fiúnak a gyermekrehabilitációs szakrendelésen orvosa azért nem írta fel gyógycipőre jogosító receptet az orvosa, mert nem tudta elkészíteni a fotót. 

A Népszava cikkében olvasható részlet kitér arra, hogy mostantól fotót kell készíteni a sérült testrészről, amely fotót valamilyen formában el kellene juttatni a felsőbb vezetéshez. A gond csak az, hogy sokan nem tudják mégis miként tegyék ezt meg, hiszen egyrészről semmiféle eszközt nem kaptak ehhez – nyilván van mindenkinek telefonja, de itt mégis csak betegek sebeiről van szó, amit nem személyes telefonnal kellene lefotózgatni -, másrészről pedig nincs egy olyan rendszer, ahova ezeket fel lehetne tölteni, vagy ha van is valahol, akkor a többség nem tud róla. Hogy ennek mégis mi lett az eredménye? Idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel a betegeknek, mint a múlt év azonos időszakában. Kérdés, hogy ez mégis kinek válik hasznára? Ki keres azon, hogy a társadalom egy újabb rétege fog szenvedni az el nem látott sebek vagy fogyatékosság miatt? Esküszöm, egyre inkább olyan, mintha az Orbán-kormány szándékosan tenné teljesen tönkre a magyar társadalmat, mind gazdaságilag, mind pedig egészségügyileg.

Persze vélhetően a háttérben itt is felsejlik majd valamilyen NER-es szereplő, aki hősként tör majd elő a sötétből és megcsinálja a fotók feltöltéséhez hasznos programot – nyilván milliárdokért –, és kioszt mondjuk pár tízezer kamerát, amelyet túlárazva ad el. Lehet tehát, hogy arról van szó megint, hogy egyszerűen előkészítik a terepet egy újabb piaci szereplőnek – NER-potentát, nyilván –, csak hogy nem áll készen még senki sem ezen feladat megoldására. A gond csak az, hogy ameddig ez be nem következik, addig betegek tíz-, ha nem százezrei szenvednek. Vannak orvosok, akik meg is tudják és meg is merik oldani a feladatot, de az igazság az, hogy sokan annyira megrémültek az esetleges büntetések miatt, hogy egyszerűen megtagadják az eszközök felírását. És ezzel megint csak az egyébként is borzasztó helyzetben lévő háziorvosokat sikerült még rosszabb helyzetbe hozni.

Azokat a háziorvosokat, akikből egyébként is egyre kevesebb van, és ha így folytatja a kormány, akkor ez a helyzet csak romlani fog. A többség idősödik és hamarosan nyugdíjba fog vonulni és nem lesz aki átvegye a helyét. De ha ahelyett, hogy megmutatnák a fiatalon érkezőknek, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a rendszerben, inkább azt erősítik meg bennünk, hogy kerüljék el a háziorvosi szakmát minden erejükkel, akkor nyilvánvalóan elijesztik őket. A magyarok többsége már eddig is elégedetlen volt az egészségügyi ellátással – teszem hozzá, joggal -, de ezt követően csak tovább fog romlani ez a megítélés. Pedig az ember azt gondolná, hogy nem nagyon van már lejjebb, aztán a kormány valahogy mindig elő tud állni valami új tervvel, amitől az embernek leesik az álla. A kérdés már csak az, hogy mi lesz a következő olyan döntés, amely még rosszabb helyzetbe hozza az egészségügyet? Már találgatni sem merek, hiszen a végén még ötletet merít ezekből valamelyik nagyokos. Az egészségügy mint működőképes rendszer persze már régen megszűnt létezni, de legalább voltak olyan területei, amelyek többé-kevésbé működtek. Az elmúlt években viszont eljutottunk oda, hogy ma már szinte keresve se nagyon talál olyat az ember, ami a befizetett tb-járulékért cserébe működne.

Kérdés viszont, hogy akkor mégis miért fizetünk egyre többet és többet? Ha a helyzet folyamatosan romlik, és az égvilágon semmi sem újul meg, vagy biztosít új szolgáltatásokat, akkor az egyre működésképtelenebb rendszer miért válik egyre drágábbá? Persze a helyzeten az sem segít, hogy már jó ideje egészségügyi minisztere sincs ennek az országnak, és jelenleg is egy olyan ember felelős ezért a tárcáért, aki rendőrként kezdte és ma sem nagyon lehet azt mondani, hogy szellemileg olyan nagyon sikerült volna meghaladnia ezt a szintet. Már csak ezért sem élvez elsőbbséget az egészségügy helyrerakása, hiszen Pintér Sándornak fogalma sincs arról, hogy még ha akarna is javítani a rendszeren, azt mégis hogyan tehetné meg. De mivel jól láthatóan az akarat is hiányzik, ezért reményre sincs semmi ok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.