Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A hős már megint árnyékboxol, de hát ő ezt szereti, mert legalább veszélytelen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Igaz ugyan, hogy még messze vannak a parlamenti választások, de az önkormányzati választások már a küszöbön toporognak, kéz a kézben az EP választásokkal, mert jó kormányunk a maga bölcsességében úgy gondolta, ők akkor járnak a legjobban, ha összevonják a két választást. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, azt én persze nem tudom, de a legfrissebb felmérés szerint Putyinnal tárgyalni Kínában nem volt annyira zseniális húzás. Gondolom, ezzel valamelyikük az erejét akarta fitogtatni. Ha Putyin volt a fitogtató fél, akkor teljes sikerrel járt. Bebizonyította, hogy bármikor, bárhol kínos helyzetbe tudja hozni a magyar kormányfőt, ha úri kedve úgy hozza. Ha Orbán Viktor erőltette a találkozót hasonló okból, tehát, hogy megmutassa a világnak, neki erősebb, hatalmasabb barátai vannak, mint a többi srácnak a grundon, akkor a visszájára sült el a dolog. Nem csak az uniós politikusokat hergelte fel őcsútisága – ami mondjuk nem segíti elő az uniós pénzek hazahozatalát -, de a kevéssé fontos magyar emberek, ezen belül a fontosabb fideszes szavazók többsége is rossz döntésnek tartja a találkozót.

Nem ezzel függ össze valószínűleg – mert ez még korábbi történet, mint a Putyin-Orbán csókváltás. Ennek következményei majd csak ezek után várhatók -, de újabb levél érkezett Brüsszelből. Ez pedig azt jelenti, hogy idén már egészen biztosan nem érkezik pénz az ügyesen megállított fővárosból. Márpedig az a pénz valószínűleg egyre sürgetőbb lenne, mert az önkormányzati- és EP választásokig már csak kicsit több, mint fél év van hátra. A magyar választók pedig ahhoz vannak szokva, hogy választások előtt jön az ajándékosztás. Mikor mi, és kinek mi. Bözsiutalvány, kis nyugdíjprémium, adóvisszatérítés, kevés krumpli, tészta – tűzifa júniusban már nem annyira szokott kelleni -, valami kis apróság, amiből tudja a nép, hogy a király látja őket, gondol rájuk, fontosak neki. Ha pedig ez elmarad, annak csúnya következményei lehetnek. Persze nem az, hogy akik eddig a Fideszre (Orbánra) szavaztak – mert az önkormányzati választáson is ez történik ám a legtöbb helyen, bár nagyobb a rizikó és a jelölt személye nem lényegtelen, mint a parlamenti választások esetében -, azok majd most az ellenzékre szavaznak. Nem fognak, hanem egyszerűen nem mennek el szavazni. Ráadásul most a külhoni szavazók sem segíthetnek, ha csak addig nem változtatja meg jó kormányunk úgy a választási törvényt, hogy az önkormányzati választást is befolyásolhassák máshol élő, máshol adózó, Magyarországon soha nem élt, és itt élni soha nem is szándékozó honfitársaink.

Én is odatenném a magam kis széljegyzetét L. Simon László kirúgása mellé. Maga a kirúgás nem annyira bír fontossággal az én szememben, része az előadásnak, ráadásul eléggé elcsépelt és sablonos, de bizonyára van, akinek az újdonság erejével hat. L. Simonnak aligha, szerintem őt kifejezetten ezért tartják. Kifizetődik, hát vállalja. Hanem Szentpéteri Nagy Richard véleményét olvasgatva nyerítettem fel. Kedvelem Szentpéteri Nagy Richárdot, mármint ami belőle rám tartozik. Akár egyetértek a véleményével, akár nem, örömmel hallgatom, olvasom. Nem tehetek róla, vonzanak az okos emberek. Na szóval, ő nyilatkozta azt, hogy:

A liberális értelmiség ezúttal is beleállt egy politikai szempontból teljesen indifferens témába, amivel, ahogyan korábban már annyiszor, ezúttal is a Fidesz malmára hajtotta a vizet…

Miután a sajtó felkapta a tiltakozást, a téma a kabinet válaszával együtt olyanokhoz is eljutott, főleg a kormánypártok vidéki szavazóihoz, akik azt sem tudták, hogy van egy ilyen kiállítás, vagy ha mégis, nem érdekelte őket. Ráadásul ismét ki lehetett játszani a Budapest-kártyát a vidéki szavazók előtt: tessék, a főváros Szodoma és Gomora, de mi megakadályozzuk, hogy az egész ország ilyenné váljon. (Népszava)

Szerintem nem kell a Fidesz malmára hajtani a vizet, eleve úgy van megépítve a csatornarendszer, hogy csak arra tud folyni. Az értelmiség feladata az, hogy beszéljen a dolgokról. Az szerintem nem megoldás, ha az értelmiség és a kormánytól független sajtó mindenről hallgat, hiszen van a Fidesznek saját propagandagépezete, azt juttat el a társadalomhoz, amit akar, amikor akarja, ahányszor akarja. Ha valami, az szerintem tökéletesen indifferens, hogy hány vidéki fideszes szavazó értesült a kiállításról, mert aligha értik, miről van szó. A nyerítésem oka a Szodoma és Gomora említése. Eszembe jutott egy jó kis hely Spanyolországban, ahol minden ital – üdítőt és gyümölcslét is ideértve – mellé ingyen jár kaja is (mondjuk nem csak itt, az összes tapasbárban). Na, ott volt kiírva az egyik mosdóra hogy Szodoma, a másikra pedig Gomora, én pedig erősen töprengtem, melyik ajtón kellene benyitnom. Erről eszembe is jutott egy másik hely ugyanabban a városban, ahol mindkét mosdó ajtaján három jel volt, mégpedig ugyanaz a három. Itt annyira zavarba jöttem, hogy visszamentem megkérdezni, mi a teendőm. Felvilágosítottak, hogy ez egy melegbár, senkit nem érdekel, melyik helyiséget használom. Miután több szempontból is megkönnyebbültem, rárepültem a témára. Mármint arra, hogy ha melegbár, annak nem kellene látszania? Például a vendégkörből. Kiderült, hogy ez itt nem így megy. Ez a melegbár történetesen attól az, hogy a tulajok és a teljes személyzet meleg. A kaja jó, a kiszolgálás jó, a hely kellemes, ezért rendkívül népszerű a helyiek körében. Komplett családok – unokától a nagyszülőkig – járnak ide tapasozni. Nem különül el a társadalom melegekre és heteroszexuálisokra, senkit – és ez nem reklámfogás, hanem valóban így van – nem érdekel, hogy a másik hetero, meleg, transz vagy micsoda. Elvannak együtt, a lánynak öltözött szakállas srác nyugodtan vacsorázhat a szüleivel, nagyszüleivel, sétálhat kézenfogva a párjával – itt nem divat a nyilvános előjáték még eltérő nemű párok esetében sem, ellentétben mondjuk Magyarországgal, ahol egy parkban, téren, buszmegállóban fényes délben is komplett szexuális felvilágosításhoz juthat bármely kiskorú -, senkit nem zavar. Ez csak úgy eszembe jutott, gondoltam, elmesélem. Sokkal normálisabban lehet ám így élni, mint egy Orbán-Dúró által megvédett országban.

Azt írja az Index, hogy Ukrajna már majdnem csatlakozhatna is az Európai Unióhoz, de a szabadságharc feltalálója akadálynak képezte át magát. Biztos jó buli elhitetni a Putyin jóságával, Zelenszkij aljasságával jó ideje etetett hívekkel, hogy a vezérük egyrészt megvédi őket a gazoktól, másrészt – és főként – akkora nagy formátum, hogy egymagában meg tud akadályozni bármit. Ami mondjuk igaz is, ha egy ajtókeretbe, vagy szűkebb barlangbejáratba ékeli magát, de amúgy meg nem. Az uniós tagságot pedig nem osztják úgy, mint falusi búcsúban a medvecukrot. Az egy dolog, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat, az meg egy másik dolog, hogy abból mikor lesz csatlakozás. Akár 10 év is eltelhet addig, az uniónak egyáltalán nem érdeke kicsellózni önmagával. Hogy most Ukrajna mellé állt Putyinnal szemben, az teljesen indokolt döntés volt, a csatlakozási tárgyalások megkezdése is az lesz, de tagság abból még nem mostanában lesz. Úgyhogy a hős már megint árnyékboxol, de hát ő ezt szereti, mert az legalább veszélytelen.

Na, jó hosszúra sikerültem megint. Veszem is a kalapomat, amint meglelem. Addig is jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.