Május 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Áramtrükk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 137,129 forint, még hiányzik 2,862,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Se szeri se száma a polgárok életét megkeserítő – és nem mellesleg a pénztárcájukat megcsapoló – azon átveréseknek, amelyek állami és/vagy önkormányzati segédlet nélkül nem valósulhattak volna meg. A témába vágóan, csak egyet emelnék ki: az Elios-ügyet. Mint bizonyára még sokan emlékeznek, a Tiborcz István résztulajdonában álló cég közvilágítási projektjei kapcsán az OLAF (az EU csalás elleni hivatala) vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel. Olyannyira súlyosakat – sőt, kínosakat – hogy érintettségét leplezendő, a kormány jobbnak látta lemondani az Elios által elnyert közbeszerzéseket megtámogató 13 milliárd forintnyi uniós segítséget. Ez valójában felért egy beismerő vallomással – amint azt (az akkoriban EP-képviselő) Jávor Benedek a blogjában kifejtette.

Talán már említenem sem kell: a támogatás lemondásának az „árát” a lakosság fizette meg. De hát minek nem?!…

Azt már maglódi települési képviselő koromból tudom, miként is zajlottak ezek a közvilágítás-korszerűsítési „projektek”. Ingyért lecserélték az utcákat, tereket sötétedés után fényárba borító lámpákat újakra, energiatakarékosakra. Fényt ugyan nem sokat bocsátottak ki ezek a fényforrások, de a lényeg az volt, hogy nem kellett fizetni értük és a felszerelésükért. Pontosabban, az energiatakarékosság folytán keletkező díjmegtakarításokról kellett lemondaniuk az önkormányzatoknak a kivitelező javára. A szisztéma olyannyira működött, hogy sokhelyütt utóbb az önkormányzati intézményeknél is lecserélték az összes izzót energiatakarékos lámpatestekre. 

Mindez régen volt, nem tudom, mi történt azóta, talán elfogytak a rászedhető települések, esetleg muszáj leszünk csatlakozni az Európai Ügyészséghez, vagy mi, de a célkeresztben jelenleg már a lakossági fogyasztók vannak. Látom a neten, hogy egy szentendrei, magát nemzetköziként bemutató cég, a CYEB Energiakereskedelmi Kft. ezerrel nyomul országszerte, hatóságilag jóváhagyva és mindenütt önkormányzati és/vagy közszereplői segédlettel. Budapest XV. kerületében, ahol lakom, a DK-s vezetésű önkormányzat ingatlankezelő cége, a Palota-Holding Zrt. küldte ki az erről szóló tájékoztató levelet. Eszerint „ingyenes lakossági LED-csereprogram” indul az „önkormányzat és a CYEB jóvoltából”. „Jusson ingyen izzókhoz, csökkentse a villanyszámláját” – javasolják. Mint írják: „A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában”. „Regisztrálni” a www.ledcsere.hu oldalon lehetett, ahol a rendszer kiszámolta „hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult.”.

A szomszédos IV. kerületben Wintermantel Zsolt személyes fb-üzenetben hívta fel a figyelmet erre a lehetőségre. Ő a polgármesteri széket – amelyet 2010 és 2019 között a Fidesz színeiben birtokolt – elveszítette ugyan, de adatbázisa, az van neki. Ott „az Együtt Újpestért Mozgalom és a CYEB jóvoltából” futtatják a programot.

A szöveg szinte szó szerint ugyanaz, mint amit én postai levélben kaptam kézhez. Állítják: „a csomag értéke akár 50 000 forint is lehet, míg az éves megtakarítás a használattól függően elérheti az évi 40 000 forintot is.” Tudatják: „A jelentkezés a programba internetes felületen történik, egy öt-tíz perc alatt kitölthető regisztrációs űrlappal, így személyes megjelenésre csak az átvételkor lesz szükség. Mivel a program törvényi feltételeit a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal hagyta jóvá, ezért a regisztrációhoz szükség lesz egy villanyszámla feltöltésére, továbbá a szerződő fél, a villanyszámla-előfizető személyi igazolványának és lakcímkártyájának feltöltésére is.”

Bevallom férfiasan, félig-meddig sikerült lépre csalniuk engem is. Ingyenes, energiatakarékos égők, költségcsökkentés, kisnyugdíjas létemre, hát miért ne?!… „Regisztráltam” a programra. Kicsit macerás volt: személyes adatok megadása, fényforrások megvilágítása, a SZIG, lakcímkártya, villanyszámla minden oldalának a feltöltése, nyilatkozatok. A rendszer szerint ez mind szükséges, mert szerződést kell kössenek velem. Ahol kérték, ott beikszeltem az üres négyzetet, oszt’ ENTER.

Egy-két napon belül már válaszoltak is, küldtek egy „Energiahatékonysági megállapodást” egy átvételi nyilatkozattal megspékelve, amelyet a ledek kézhez kapásakor kellene majd aláírva átadnom. Igen ám, de régi szokásom, hogy mielőtt aláírok bármit is, figyelmesen elolvasom. Hamar kibújt a szög a zsákból. A „LED átvételéről” szóló „átvételi nyilatkozatból” kiderült hogy valójában nem csak a fényforrások személyes átvételét erősíteném meg az aláírásommal, hanem „a regisztráció során létrejött regisztrációs nyilatkozatot, energiahatékonysági megállapodást és a kapcsolódó ESZF-et” is. Ez utóbbiról, miként Önök, úgy én sem tudhatom micsoda, mert a regisztráció során nem volt szerencsém megismerni. Gondolom, valamilyen szabályzat, amit gondosan rejtegetnek a lépre csaltak elől. A felsoroltak alapján az „energiakereskedelmi Kft.” suttyomban valamiféle szerződést eszkabált össze és küldött meg, amelyet egyoldalúan már általam eleve elfogadottnak minősített. Amely kontraktussal a Felhasználó „ezennel és visszavonhatatlanul átruházza az EKR jogot (a hitelesített energiamegtakarításban, a hitelesített mértékig megvalósuló mértékben), mint vagyoni értékű jogot a CYEB-re”. „Felhasználó kifejezetten tudomásul veszi, hogy a CYEB … vagyoni értékű jogával… szabadon és kizárólagosan rendelkezik,… a CYEB rendelkezési joga kiterjed a vagyoni értékű jog hatósági nyilvántartásba vételére (bejelentésére), de kiterjed annak átruházására is”.

Kell magyaráznom? Ez a cég országszerte sorra befűz önkormányzatokat, revansról ábrándozó bukott polgármestereket és ismert közszereplőket annak érdekében, hogy az ingyenesség (ez a mézesmadzag) és a költségmegtakarítás illúzióját keltve fogadjanak el pár energiatakarékos égőt. Az „energiahatékonysági beruházás” esetemben konkrétan 6 darab volt, a szomszédomnál 5 – a ócó kínainál ezeöccá/db. Majd egy illetékes hatóság által ellenőrzött, közelebbről meg nem nevezett törvényi feltételek teljesülésére hivatkozva – regisztrációnak hazudva – begyűjti a csőbe csalt fogyasztó minden szükséges adatát (azok igazolásával egyetemben). Terjengős jogi blablával fűszerezett nyilatkozatok elfogadtatásával – azokat már létrejött szerződésnek minősítve – örökös vagyoni értékű jogot jegyeztet be a fogyasztó mindenkori elektromos áram fogyasztására, az energiatakarékos égők révén keletkező díjmegtakarítás általa meghatározott mértékéig. Kötelezi a fogyasztót, hogy ezt a „megtakarítást” a cég számára hónapról hónapra biztosítsa az égők „üzemeltetése” révén. „A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában ” – írják a tájékoztatójukban. Ami igaz lehet, csakhogy a fogyasztó egy fityinggel nem fizet kevesebbet, mert azt a keveset, amit az energiatakarékosság jegyében megspórolna, önként és dalolva átruházza a CYEB-re. Sok kicsi pedig sokra megy.

Az eksén annyiban is megtévesztő, hogy választások előtt többször is előfordult, hogy az újrázni óhajtó képviselőtestületek vagy az azokba tagjelölteket állító pártok valóban osztogattak ingyenesen, nyilván merő szívjóságból, energiatakarékos villanyégő-csomagokat. Igy a lakosság helyből valami ilyesmire asszociál.

Regisztráció gyanánt megadott adatokat nem lehet titok alatt egy szerződés adataiként felhasználni. Jogosultságnak feltüntetni egy átverést, az minimum megtévesztés. Nem komilfó visszaélni gyanútlan emberek jóhiszeműségével, segítségre szoruló állapotával, a jogi nyelvezet értésének hiányával. Úgyhogy írtam nekik egy elektronikus levelet (nem volt könnyű meglelni, hogy hova, mert a „program” nem rendelkezik publikus emailcímmel), miszerint jelentkezésemet tekintsék semmisnek, az égőket pedig dugják fel maguknak. Kíváncsian várom a folytatást, lehet, hogy perre kell vigyem a dolgot. Mivel a ledcsere-szélhámosság többszázezer embert érint, biztosan nem leszek egyedül.

Eladdig is, legyen világosság! 

A fejekben is.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.