Május 5,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valamikor, hát most szükség lenne a segítségre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 196,183 forint, még hiányzik 2,803,817 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Népszava egyik munkatársa Gyöngyösre látogatott, ahol egy úgynevezett charity boltot tekintett meg, amely a bezárás szélére került. Ezek a boltok különböző adományokat gyűjtenek, amelyeket aztán továbbadnak, és az így befolyt összeget – ha van elég – jó ügy érdekében használják fel. Számtalan ilyen bolt van az Egyesült Királyságban, de itt, Spanyolországban is. Magyarországon csupán pár tucat van az egész országban, ami kissé meglepő, hiszen emlékszem, hogy annak idején az úgynevezett turkálók nagy népszerűségnek örvendtek. Ezek a helyek is már használt ruhákat adtak tovább, hiszen csak azért, mert valaki megun egy nadrágot, vagy kabátot, még nem jelenti, hogy kukában kell végeznie. Az a ruha valakinek még óriási örömet okozhat pláne úgy, hogy töredékáron veheti meg. Sokan ugyanis nem tehetik meg, hogy drága, márkás cipőket és kabátokat vásároljanak, hiszen már sokszor élelmiszerre sincs pénz, nem hogy arra, hogy még ilyen „luxuscikkekkel” is foglalkozzanak.

A charity boltok viszont annyiban különböznek a turkálóktól, hogy itt nem csak ruhákat lehet kapni, hanem szinte mindent. Olyan ez, mint egy zárt térben lévő bolhapiac, ahol az étkészlettől a bútorokon keresztül a nagykabátokig minden van. Ezeken a helyeken olykor kincsekre lehet bukkanni, amit a tulajdonos bevitt, gondolván, hogy jó lesz az majd másnak, meg egyébként is ott porosodott már jó ideje a polcon. És ugyan kialakult erre már egy piac – ezek az emberek pontosan tudják mit keresnek és az olcsón megvett tárgyakat online továbbadják annak sokszorosáért -, de a nagy többség nem azért megy ilyen helyekre, mert ezzel akar pénzt keresni, hanem azért, mert vagy nem vehet újonnan ilyen tárgyakat, vagy egyébként sem szándékozott, még ha teheti sem költ feleslegesen. Arról nem is beszélve, hogy egy 100 éves fabútor többet ér, mint egy túlárazott, lapra szerelt valami, ami 15 év alatt szétesik.

A gyöngyösi bolt viszont veszélybe került, mivel kénytelen volt bezárni a covid-járvány alatt, amely járvány milliók életét nyomorította meg. Az újranyitást követően pedig már semmi sem volt a régi, mint ahogy ez szinte az élet minden más aspektusára is igaz. Van a covid előtti- és utáni idő, amely sajnálatos módon eltér egymástól. De nem elég, hogy a covidot kénytelenek voltunk megszenvedni, azt egy gazdasági válság követte, majd kirobbant az ukrán-orosz háború, amely igen komoly mértékben megnövelte a szegények számát világszerte. Abba már bele sem akarok gondolni, hogy mi lesz, ha az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedik és világháborúvá alakul, hiszen ha most rossz a helyzet, akkor annak a sokszorosát lehet elképzelni a jövőben. Lényeg a lényeg, ez a bolt – és vélhetően nincsenek egyedül – bajba került és ha nem kapnak valamiféle segítséget, akkor kénytelenek lesznek bezárni.

Ez nem csak azt fogja jelenteni, hogy ezentúl nem lehet majd olcsón tárgyakat vásárolni a boltban, hanem azt is, hogy egy közösség fog megszűnni, amire igen sokaknak szüksége van. Egy olyan közösség, amelynek alapját a segítőkészség, a jószívűség adta. Ez a közösség nem ismer politikai oldalakat, szexuális beállítottságot, vagy gazdasági hátteret. Az ilyen helyeken mindazoknak segítenek, akiknek erre szükségük van. Véleményem szerint ha valamikor, hát most óriási szükség lenne arra, hogy egyetlen ilyen üzlet se zárjon be, sőt, arra lenne szükség, hogy még több ilyen nyissa meg a kapuit. A helyzet ugyanis napról-napra romlik és nem látszik a történet vége. Szolidaritásra lenne szükség, hiszen jól láthatóan a kormány nem képes a szociális ellátás fenntartására. A szegények, betegek, idősek óriási bajban vannak és sokszor már a legalapvetőbb dolgokra sem marad pénzük a hó végén. Nincs egy védőháló, amely megóvná őket attól, hogy az utcán kössenek ki.

Itt Spanyolországban – Granadában – is számtalan ilyen bolt létezik, amelyek nagy többségében vagy civil szervezethez, vagy egyházhoz köthetőek. Vannak persze úgynevezett beltéri bolhapiacok is, ahol potom összegekért lehet kincset találni, de ezek célja nem feltétlen egyenlő egy charity céljaival. A lényeg viszont az, hogy még itt sem a kormány az, amely pénzt ad ezek fenntartására, vagy működésére, hanem a civil szervezetek, amelyeknek fontos az, hogy egy olyan hálózat jöjjön létre, amely segít a rászorulóknak. Ezeken a helyeken vásárolni is óriási segítség és az is, ha az ember oda tárgyakat visz be, amelyektől képes megválni. Persze tudom, hogy nem mindenki teheti meg azt, hogy bármit is felajánljon, vagy vásároljon, de aki ezt megteheti, az most tegye meg. Nem tudom ugyanis, hogy a gyöngyösi bolt mellett hány olyan közösségépítő bolt létezik, amely a járvány, majd a háború kitörését követően komoly gondba került.

Mi is pontosan látjuk, hogy milyen nehézzé vált az, hogy az emberek akár egy csekély összeget tudjanak szánni egy portál fenntartására, hiszen ma már lassan azt is meg kell nézniük, hogy hó végén mit fizessenek be, de pont ezeknek az embereknek van szüksége az ilyen helyekre. És pontosan tudom azt is, hogy azért a rengeteg szegény ember mellett vannak igen sokan olyanok is, akik megtehetik, hogy bevigyenek egy zsák ruhát egy ilyen helyre anélkül, hogy bármiről le kelljen mondaniuk. Tudom, hogy egyszerűbb félrenézni, de jól láthatóan egyesek a túlélésért küzdenek, és a helyzet csak rosszabb lesz, ha azok, akik tudnának tenni valamit ez ellen, nem tesznek semmit. Persze az ideális az lenne, ha mindenkinek lenne elegendő pénze az ilyen alapvető dolgok megvásárlására, de sajnos nem egy ideális világban élünk és ki tudja, hogy valaha fogunk-e ott élni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.