Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valamiért olyan érzésem támadt, mintha Erdogan beletörölte volna a cipőjét Orbán Viktor bájos arcocskájába

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Most megint az van, hogy azt sem értem, hogy mit nem értek. Ezt például semennyire sem, és igen jó lenne, ha valami kompetens illető odajárulna a hangosbeszélőhöz, és elmagyarázná a dolgot:

A meglévő gépeket belepte a por, nem találnak egy takarítót, ezért újakat vesznek? Megette őket a rozsda? Széthordták a hangyák? Esetleg nem lelik a raktárt, ahol havonta milliókért tárolja a kormány, vagy aki állítólag tárolja azokat a gépeket, melyeket még soha, senki nem látott? Netán lejárt a gépek szavatossága, és Szijjártó minisztériuma ledarálta azokat is, mint a vásárlás bizonylatait?

Szerencsére érkezett a magyarázat:

A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást.

A Honvédelmi Minisztérium szerint „az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.” (RTL)

Oké, értjük tisztelettel. De ha ilyen speciális készülékekről van szó, akkor mi indokolja a 12 napos pályázati határidőt? Ilyen spéci készülékek ott állnak valahol halomban? Vagy már el is dőlt, ki lesz a szerencsés nyertes? Aztán az is érdekelne, hogy miért kell erre külön költségvetési forrás – és mennyi kell -, miért nem lehet észszerűen eladni a felesleges gépeket, és azok árából vásárolni a honvédség számára megfelelőket? Azt már meg sem kérdem, hogy mekkora az esélye annak, hogy harctéri körülmények között legyen szükség lélegeztetőgépekre, mert gondolom, a NATO kötelezettség felülírja a racionalitást. Még csak annyi érdekelne, hogy hány készüléket terveznek vásárolni annak a nem túl sok katonának? Mert ha lehet, most ne 16 ezer darabot, és véletlenül se Szijjártó vegye Kínában. Az a múltkor sem jött be.

Szijjártó Pétert erről sajnos most nem lehet megkérdezni, mert azzal van elfoglalva, hogy befolyásolja a szlovákiai választásokat. Ennek érdekében oda is ment kampányolni, és valószínűleg erősen meg lesz sértődve amikor megtudja, hogy ezt a szlovákok nem nézik jó szemmel. Ha mondjuk onnan jönnének ide kampányolni – és történetesen nem Orbán Viktor mellett, mert abban nincs semmi kivetni való -, habzana az ő szája erősen, de az szerinte teljesen rendben van, ha a magyar kormány igyekszik belepancsolni más országok parlamenti választásába. Pedig ez veszélyes, és nem a mi szempontunkból. Akiket eddig az Orbán-rezsim támogatott, azok sorra buktak. Ómennek sem jó haverkodni a csútival.

A török elnök kedden kijelentette, parlamentjük jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F–16-os vadászgépeket. (Index)

Valamiért olyan érzésem támadt, mintha Erdogan beletörölte volna a cipőjét Orbán Viktor bájos arcocskájába. Azt ugye eddig is tudhattuk, hogy minden ékes hazugság ellenére a magyar parlament fideszes többsége parancsra bohóckodott a svéd NATO-csatlakozással, a gazdájuk engedélyét várták, hogy megszavazhassák a kérést. Orbán viszont Erdogan jelzésére várt, aki – ezt persze csak én gondolom így a magam egyszerű eszével, egyáltalán nem biztos, hogy ez az igazság. Csak valószínű – annyit sem tett meg a hűséges kocafocistának, hogy időben jelzett volna, lehetőséget adva ezzel az óvatos visszavonulásra. Azt persze nem tudhatom, hogy Amerikának sikerül-e megállapodnia a török elnökkel a NATO bővítésének érdekében, de ha igen, akkor onnantól egyértelmű lesz, hogy mire várt a magyar parlamenti szavazósor. Ha nem, akkor viszont Orbánék kénytelenek lesznek folytatni a bohóckodást, mert ez is olyan tipikus zsákutca, aminek nincsen kijárata, csak bejárata. Ebben az esetben az Európai Unió mellett a NATO-tagországok is orrolni fognak a magyar kormányra, aminek a hatásait Erdogan nem fogja tudni kompenzálni, bár sanszos, hogy nincs is ilyen szándéka. Szóval jól állunk, csak így tovább!

Újabb sikertötrénet! Az Orbán-kormány dicsőséges regnálása alatt 1,1 millióval csökkent fel a római katolikusok száma az országban. Vagy legalábbis a népszámláláskor ennyivel kevesebben vallották magukat római katolikusnak, az utolsó, 2011-ben elvégzett népszámlálás adataihoz képest. Nem azért mondom, mert fontosnak tartom, hogy ki miben hisz, és ki minek vallja magát, hanem azért, mert mindez annak ellenére történt, hogy a kormány és az itteni katolikus egyházak soha nem látott nyomást próbáltak kifejteni a társadalomra annak érdekében, hogy látványosan emelkedjen a magukat katolikusnak vallók száma, de ez valahogy nem történt meg. Még csak a csökkenés ütemét sem sikerült lassítani, pedig az egyház rengeteg oktatási intézményt vett át, ömlik oda a pénz, megy a propaganda ezerrel. Ez pont olyan sikertörténet, mint a babák, akiknek kedvük lett megszületni, a házassági roham, a béremelkedés, az előremenés, a színvonalas egészségügy, a javuló oktatási rendszer, a biztonság, a csökkenő államadósság és egyéb hazugságok. Sőt, szerintem kimondottan kártékony az egyház számára az, amit Orbánék művelnek. Hiszen jóformán azt jelenti ma már a kereszténység nyilvános felvállalása ebben az országban, hogy fideszes az ember. Pedig ez a két dolog biztosan nem függ össze, sőt, rengeteg olyan fideszes van, aki úgy hirdeti a hitét, hogy abból az égvilágon semmi nem igaz.

Szerencsére ebben az ügyben is gyorsan érkezett a válasz. Nem a Honvédelmi Minisztériumtól, hanem a Püspöki Kartól:

Örömünkre szolgál, hogy bár a lakosság negyven százaléka nem válaszolt a vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre, mégis vallásosságukat kimondottan kinyilvánító honfitársaink több mint kétharmada a Katolikus Egyházhoz tartozónak vallotta magát. (24.hu)

Ez is de cuki! Tisztára, mint a kormány magyarázkodása a sikertelen és érvénytelen népszavazások, vagy a nagyon keveseket megmozgató nemzeti inzultációk szánalmas eredményeire. Lényegében mindegy, hogy a lakosság döntő többsége ívesen tett a kérdésekre, de az a kevés, aki válaszolt, az egyetértett, megszavazta, helyeselte az akármit. Tehát innen nézve ez egy hivatkozási alap. Hogy is van? Összenő, ami összetartozik. Már össze is nőtt. Talán csak nem a fideszes propagandaközpontban gyártják az egyház közleményeit is?

Azt hiszem, elég ennyi reggelire. Vagy helyette. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza egy jó kis beszólással, ahogy mindig szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.