Június 20,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Nem, a magyar oktatás helyzete nem változik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,908,701 forint, még hiányzik 1,091,299 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A héten hozta nyilvánosságra az OECD a legfrissebb „Education at a Glance 2023″ átfogó oktatási jelentését. Ebben a világ több mint negyven fejlett országának oktatási rendszereit hasonlítják össze. Az OECD most megjelent adatai cáfolják azokat, akik azzal harsogták tele a médiát, hogy Magyarországon van az egyik legkevesebb pedagógus. A tavasz folyamán 16 ezer, a nyár végén 7 ezer hiányzó tanárról beszéltek, de sose mondták el, hogy mit tartanak elegendő szintnek, és mit kevésnek. A teljesen eltérő számok is jól mutatják, hogy minden alap nélkül csak össze-vissza dobálóznak a számokkal.

Az Origo Rétvári Bence állítása alapján arra a következtetésre jutott, hogy elegendő pedagógus van egy színvonalas iskolarendszer működtetéséhez, csak hát a gaz baloldal azért harcol, hogy az EU ne fizesse ki a tanároknak járó béremeléshez szükséges támogatásokat, ezért nem érheti el a tanárok fizetése az eltervezett 800 ezer forintot. Igen, még mindig itt tartunk: a kormány arról álmodozik, hogy 2025-ben már 800 ezer forint lesz a tanárok alapbére, ami csak és kizárólag azért került veszélybe, mert a baloldal azért küzd, hogy ezen pénzeket soha ne kapja meg Magyarország. Mert Orbán, ugye. Nos nem is tudom, hogy hol kezdjem a problémák felvetését, hiszen már ebben a pár sorban is annyi van, hogy nehéz nekikezdeni. Mert hát mi az, ami egyáltalán igaz a fentiekből? Mi az, ami nem csak a propaganda része és nem csak azért harsogják ezeket, mert nem igazán tudnak mit kezdeni a tanárok, diákok, szülők és lassan már a társadalom felháborodásával kapcsolatban?

Nyilván elő lehet húzni Pankotai Lilit, aki a tüntetések hevében valóban nem tudott válaszolni a „riporter” által feltett kérdésre, miszerint mi a probléma a pedagógus törvénnyel. De az, hogy le tudnak járatni egy gimnazistát egy tüntetésen, még nem jelenti azt, hogy le tudják tagadni a valóságot. Márpedig a valóság nem az, hogy van lehetőség a magyar közoktatásban, hanem pont ennek ellenkezője. Elmondásuk szerint elég tanár van egy megfelelő iskolarendszer működtetéséhez, de amennyiben ez igaz, akkor miért van az, hogy van számtalan olyan település, ahol egyszerűen nincs elég tanár ahhoz, hogy megtartsák a kötelező órákat a diákoknak? Miért angol tanárok oktatnak történelmet, vagy földrajzot testnevelés tanárok? Miért van az, hogy egyre többen mennek nyugdíjba és helyükre egyetlen fiatalt sem tudnak szerződtetni? Miért van az, hogy fiatal tanárral ma már nem nagyon találkozni, maximum akkor, ha az ember fizetős, elképesztően drága iskolába megy, hiszen itt megfizetik a tanárokat is, ezért nem a helyi Lidl-be mennek el dolgozni, hanem a szakmájukat választják.

Valóban elő tudnak húzni olyan statisztikákat, amelyek alapján a magyar oktatási rendszer működik, vagy legalábbis működnie kellene, de ha a valóság mást mutat, akkor mégis kivel, vagy mivel vitatkoznak ezek? Álljanak azon diákok elé, akiknek nem szaktanárok oktatják a szaktantárgyakat és mondják azt nekik, hogy de, van elég tanár. Vagy álljanak a szülők elé és mondják nekik azt, hogy semmiféle probléma sincs az iskolákban, minden, amit az oktatás területéről hallanak, álhír, baloldali hazugság. Kérdezzék meg a fiatalokat, hogy miért nem választják az oktatói pályát? Miért nem kérdezik meg azokat az oktatóként végzett fiatalokat, akik ma már máshol dolgoznak, hogy miért váltottak szakmát és mi lenne az, amiért hajlandóak lennének visszatérni eredeti foglalkozásukhoz? Ha olyan boldog itt mindenki – tanár, diák, szülő -, akkor mégis miért elégedetlenek az emberek szinte politikai nézettől függetlenül? Az persze igaz, hogy a pénteki tüntetés a résztvevők számának tükrében megint inkább siralmasra sikerült, de ezt már sajnos megszokhattuk. Ez nem azt jelenti, hogy egyébként ne lennének óriási problémák a közoktatásban, ez inkább azt jelenti, hogy a magyarok még mindig nem nagyon hajlandóak szolidárisan tüntetni.

IDÉN A PEDAGÓGUS SZAKOKRA FELVETTEK SZÁMA HÚSZÉVES SZINTEN REKORD MAGAS.

Ez volt Rétvári Bence állítása, amely alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy minden rendben van, a baloldal, meg úgy mindenki hazudik. Csakhogy a Népszava utánanézett a számoknak, és kiderült, hogy ahol eddig is óriási hiány volt, ott ezek után is az van. Mert a pedagógus nem egyenlő a szaktanárral, hiszen vannak itt óvodapedagógusok – belőlük vettek fel a legtöbbet -, gyógypedagógusok, csecsemő- és kisgyermekgondozók is, és noha az ő munkájuk is borzasztóan fontos, mégsem rájuk gondolunk akkor, amikor a tanárokról beszélünk. A legfontosabb területe a pedagógiának – olyan értelemben, hogy belőlük van a legnagyobb hiány – az ötéves osztatlan tanári képzés, ahova 3357-en jelentkeztek és 1550-en nyertek felvételt. Ez korábban 1458 fő volt, tehát kicsit több, mint 100 emberrel vettek fel többet idén. És itt el kell mondani, hogy a hangsúly a felvett diákok számán van, hiszen nem ugyanaz, hogy az embert felvették, meg az, hogy egyrészt elvégzi a képzést, másrészt pedig szakmáján belül marad az oktató.

A kormány megint sikerként könyvelt el egy olyan változást, amely ugyan valóban pozitív, de nem pont a tanárok helyzetét nézve. Nem lesz ugyanis kisebb a hiány földrajz, történelem vagy irodalomtanárból csak azért, mert több lesz az óvodapedagógus. A kormány tehát nem tesz mást, mint hazudik, ami persze olyan sokakat nem lephet meg, de úgy érzem, hogy fontos tisztába tenni. Mert a helyzet sajnos nem javul, sőt. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy egyre többen mondanak fel a tanárok közül, és ki tudja, hogy hol a vége. Orbán a magyar közoktatás sírját ássa szépen, amihez az ún. szaktárca még tapsol is.  

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.