Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor egy EP képviselőnek a sajtószabadságról is Soros jut az eszébe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Most ugyan nem lőtt ki, nem száguld és nem tesz csodát a forint, de hátha majd később ez lesz. Most azonban az van, hogy Gödöllőn bezár egy amerikai gyökerű, autóipari alkatrészeket gyártó multi, 800 embert eresztenek szélnek. Ilyesmi előfordul, nem a dolog kivételessége miatt hívom fel erre a figyelmet, hanem azért, mert pontosan ez a veszélye annak, ha saját ipar helyett összeszerelőüzemekkel tömi tele az országot a kormány. Ahogy Gödöllőn is történt, drága lett a magyar munkaerő, így már nem termel annyi nyereséget az üzem. A tulaj fogja, és viszi olyan országba, ahol kevesebb pénzből tudja megoldani az előállítást, így több marad a kasszában. És nem ám a multi az aljas geci, ez teljesen normális, előre kiszámítható dolog. Ez a dolgok természetes rendje. Pontosan ezért tiltakozik minden normális ember a kormány iparosítása ellen. Ha a multik túlsúlyban vannak a hazai iparral szemben (pláne, ha mint nálunk, a hazai ipar nagy része az építőiparhoz köthető, és főként az állami beruházások húzzák, ha nincs pénz a kasszában, nem épülnek stadionok, percek alatt bezuhan az ágazat), akkor ez bármikor előfordulhat. A multik – és a kormány – elemi érdeke, hogy alacsonyan tartsa a fizetéseket, csak akkor érdemes itt lenniük. Ha emelkednek a bérek, egyszerűen összecsomagolnak és mennek máshová, itt pedig utcára kerül egy csomó ember, döntő részük valódi szakképzettség nélkül. Hiszen hiába tanulnak meg tökéletesen egy munkafolyamatot, azt sehol máshol nem tudják hasznosítani. Van persze egy olyan változata a dolognak, amikor egy országban magas a tudáskoncentráció. Na, onnan nem rohannak el a multik, mert a szürkeállományt nem olyan egyszerű bárhol megvenni, mint a munkáskezet. Nálunk erről nincsen szó. Önmagban egyáltalán nem ördögtől való, ha vannak ilyen gyárak és üzemek, de az arányuk nem mindegy. Ha túlságosan magas, akkor lényegében a multik szabályozzák az ország bérszínvonalát és ezzel az emberek életszínvonalát, megakasztják a fejlődést, feleslegessé teszik a diploma megszerzését – pláne, ha egy betanított munkás többet keres, mint egy pályakezdő pedagógus -, és bármikor veheti a kalapját, mert már nem éri meg itt gyártani, vagy mert profilt vált, mert már nincs akkora kereslet a termékére és leépít. És ismétlem, ezért nem a multikra kell haragudni, hanem arra a kormányra, amelyik ilyen mérhetetlen módon kiszolgáltatott egy egész országot ennek.

Van jó hír is. Megszületett Vona Gábor pártja, így mindenki megnyugodhat. Ők nem fognak senkihez csatlakozni, nem ideológiák mentén politizálnak. Hogy mi a terv, azt én nem pontosan értettem meg, de majd kiforrja magát. Gondolom. Szijjártó Péter viszont nagyot ment tegnap. Nekem először ez jött szembe, elég lesz csak az első néhány mondatot idézni:

A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar nemzeti közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. (MTI)

Ez remekül hangzik, ráadásul igaz is. Már csak az a kérdés, ha ezt ilyen jól tudja ártunk és ormányunk, akkor mi a bánatért csinálják éppen az ellenkezőjét? Játszásiból? Még ezt ki sem hevertem, máris belefutottam ebbe:

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva a friss amerikai belpolitikai fejlemények kapcsán arra kérte az Egyesült Államok adminisztrációjának minden tagját, hogy „a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék a fiókba”.
    „Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal” – fogalmazott.
    „Mert ha azt meg lehet tenni, hogy a választás egyik legnagyobb esélyesét diszkvalifikálják, akkor innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan” – tette hozzá.
    Szijjártó Péter emellett arra is kitért, hogy Donald Trump kizárása azért is lenne nagyon rossz hír, mert benne lehet bízni, amikor béketeremtésről van szó, ugyanis ő volt az egyetlen az utóbbi évtizedekben, aki sikeres volt a közel-keleti helyzet rendezésében.
    „Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenni a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki” – mondta.
    „Úgyhogy nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének” – szögezte le. (MTI)

Mert eddig elfogadtak bármilyen kritikát? Bárki részéről? És most Szijjártó komolyan egy mondaton belül ugat bele az amerikai belpolitikába, és kéri ki magának, hogy az amerikaiak kritizálják a magyar belpolitikát? Ami szép, az szép, soha nem állítottam mást. Az öntudatos külügyminiszter megint csapkodja az asztalt, kikéri magának, nem fogad el kritikát, de amúgy tegyék már vissza Trumpot a sakktáblára, mert ez lenne az igénye a miniszterek elnökének. Hát nem bűbájos? Pontosan olyan eltökélt, határozott és szókimondó, mint amilyen az orosz történelemoktatás magyar vonatkozású torzítása napvilágra került. Arról is hogy megmondta a magáét, hát nem? Hát nem.

És akkor a végére maradt a csemege. Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága csütörtökön megszavazta a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály tervezetét. A szöveg 24 igennel, 3 nemmel és 4 tartózkodás mellett ment át. (TelexTalán mondani is felesleges, hogy a három nemből az egyiktől a Fidesz keble dagadozhat. A képviselőjüknek Soros György és a magyar szuverenitás korlátozása jutott eszébe arról, hogy az unió védené a független sajtót. Például a lehallgatástól és attól, hogy politikai célokból kikényszeríthessék az újságíróktól a forrásokat, háttéranyagokat. De ez még semmi, mert azt is akarja a gaz Brüsszel, hogy átlátható legyen a lapok és portálok pénzügyi háttere, és állami hirdetést ne lehessen ész nélkül önteni egyikbe sem. Nyilvánossá kellene tennie a lapoknak és portáloknak, hogy mennyi reklámpénz és állami támogatás landolt náluk. És még független, uniós médiahatóságot is akarnak. Erről jutott az eszébe a Fidesz színeiben az Európai Parlamentben ücsörgő néninek, hogy Brüsszel azt akarja, hogy Magyarországon ne jusson szóhoz a kereszténykonzerv média, hanem csak a libsik és Soros. Ezt azért nem lenne baj egy kicsit bővebben kifejteni. Arról van szó, hogy amennyiben a kormány nem tömné közpénzzel a Fidesz szolgálatában álló pártlapokat, azok nem tudnának működni tovább? Ó, az nagyon nagy kár lenne. Bizony.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.