Május 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Napelem és jogbiztonság – Magyarország, 2023

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt hét egyik híre a családi házaknál már meglévő napelemes rendszerek – éves szaldóelszámolást tartalmazó – szerződéseinek egyoldalú felrúgásával való fenyegetés volt a kormányzat részéről. Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy Tranziton készült, augusztus 27-én közzétett, egyperces YouTube-videóban kedélyesen bejelentette, hogy a napelemes kiserőműveket korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolást, 2024. január 1-jétől viszont a feltelepítéstől számítva tíz éven keresztül havi szaldó alapján fognak elszámolni. Az újonnan csatlakozóknak bruttó elszámolás lesz érvényben.

Nos, bizonyára csörrentek a mobilok folyamatosan a fideszes országgyűlési képviselők zsebében, s felháborodott szavazóik számon kérték bejelentett meglopásukat, jogfosztásukat. Joggal! Ráadásul már a bejelentés napján szerveződni kezdett a Facebookon a napelemet használók érdekvédelme, amelyik két napja már ötletes nevet is választott magának: Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Pertársasága (A NÉP). Márpedig a nép nagyon meg tud mozdulni, igaz, mostanában ritkán teszi. Nekem az elmúlt napokban az internetadós tüntetés, illetve a Nolimpia-kampány jutott eszembe, mindkét esetben elemi felháborodást keltettek a bejelentett tervek. Ráadásul a napelem-ügy beharangozott „megoldása” letagadhatatlanul megvalósítaná az élő szerződések semmibe vételét, tehát a jogbiztonság sárba tiprását, az állam szavahihetőségébe vetett hit elvesztését is jelentené.

Most már talán mondhatjuk: jelenthette volna.

Ma délelőtt ugyanis Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője látványosan visszakozott. Facebook-posztban kérte az energiaminisztert a tervezett intézkedés visszavonására. Az indoklása egy ponton téves (igazából: hazug), hiszen mindkét kezével próbálja az Európai Unióra kenni, hogy egyáltalán felmerült ez a kérdés, azaz próbál politikai tőkét kovácsolni a „kérésből”, ám ez a napelemet használókat vélhetően nem fogja zavarni.

S ha eddig nem jutott volna eszembe a fentebb említett két látványos kihátrálása a kormányzó pártnak egy végig nem gondolt terve mögül, ma biztosan eszembe jutott volna.

Nézzük végig, milyen hazugságok hangzottak el az elmúlt hónapokban, hetekben, napokban, illetve a frakcióvezető szövegében! Érdemes!

215 ezer családot, azaz 6-700 ezer magyar állampolgárt érintene hátrányosan, ha az állam módosítaná a szerződéseket. A tájékozatlanságot és a „dögöljön meg a másik tehene is” mentalitást sunyi módon kihasználva, szokás szerint uszítva, számos álhírt gyártva készítette elő, próbálta megdolgozni a közvéleményt a kormányzati kommunikáció és az azt felerősítő lakájmédia.

1) Azt hazudták, hogy az EU miatt kell megszüntetni az éves szaldóelszámolást. Kocsis Máté is erre utalt. A valóság az, hogy az EU által kiadott irányelvek azt rögzítik, hogy 2024. január 1-től már csak ún. bruttó elszámolásra vonatkozó szerződést lehet kötni (ez nem azonos a havi szaldós elszámolással, de számunkra ennek most nincs relevanciája). A korábbi szerződésekre ezen dokumentum a következőket mondja: „a támogatási rendszerek előre bejelentetlen és visszamenőleges változtatásait el kell kerülni, mert aláássák a beruházók bizalmát, és hátráltatják a további beruházásokat”, illetve: „[a támogatási rendszerek] reformjai során tegyük világossá elkötelezettségünket amellett, hogy elkerülünk minden olyan változtatást, ami módosítaná a már telepített rendszerek megtérülését és aláásná a beruházók jogos várakozásait”. Az tehát, aki az EU-ra hivatkozik, az a szemedbe hazudik! 

2) Azt hazudták, hogy a napelemet használók éves elszámolása egy kedvezmény”, s főleg, hogy nyerészkedni akarnak mások kárára. Élő szerződésük van, ami megállapodás két fél között, amit mindkét fél aláírt, a feltételeket kölcsönösen elfogadták. Az pedig, hogy ki nyerészkedik, könnyen meg lehet ítélni: az esetleges túltermelésüket 5 Ft/KW/h áron „vásárolják” meg tőlünk, ha mi veszünk áramot, azt piaci áron, azaz 36,9 Ft, illetve 70,1 Ft-ért kapják.

3) Nem igaz, hogy 10 évre szól a szerződésük, a szerződésük határozatlan idejű, s az inverter cseréjéig, vagy tulajdonosváltásáig érvényes. A Magyar Közlönyben 2022. november 18-án (13/2022. MEKH-rendelet) – minden korábbi, előzetes kormányzati kommunikációval ellentétesen – jelent meg, hogy legfeljebb tíz évig maradhat mindenki éves szaldó-elszámolásban. Ekkor már a mostani napelemet használók döntő többségének hálózatra kötött, működő rendszere, s persze határozatlan idejű szerződése volt, sokaknak 3-6-8 éve! Itt bizony súlyosan sérült volna a jogbiztonság, Kocsis erre valóban utal.

4) Azt hazudták, hogy nem fognak rosszul járni a tervezett havi elszámolással, s biztosítják az érintetteket, hogy „meg fog térülni így is a beruházásuk”. Az ismeretségi körömben lévők bizonyosan nem telepítettek volna napelemet havi elszámolási rendszerben. Elég nagy elhatározás volt, sok számolgatás, hezitálás előzte meg – akkor azt hitték – felelősségteljes döntésüket. De a telepítők 80-90%-a sem. Általában mindenki 8-10 éves megtérüléssel kalkulált, tehát kifizette ELŐRE a 8-10 éves villanyszámláját annak reményében, hogy így nem függ majd a kiszámíthatatlan energiaár-változásoktól, s jelentősen csökkenti ökológiai lábnyomát a gyermekei és unokái jövője érdekében. Ugyanakkor segít a magyar államon, hiszen kevesebb fosszilis energiát kell behoznia. elhasználnia. Az ígérgetés a havi elszámolással való „megtérülésre” szimpla hazugság, hiszen, ha 15-18 évre tolódik ki a „megtérülés” addigra a rendszer elemeit cserélni kell, nem beszélve arról, hogy sok nyugdíjas azt már nem éli meg.

5) Hazugság, hogy bármilyen értelemben a napelemet használók élősködnének” a napelemet nem használó honfitársaikon. Először is kb. 600 milliárd Ft-ot fizetett ki a 215 ezer telepítő a megtakarításaiból és hitelfelvétel segítségével a beruházásokért. Senki szájától nem vonta el a kenyeret. Ellenkezőleg! Ennek a pénznek a döntő többsége végső soron a magyar államkasszába folyt be, hiszen munkát adott több száz beszállítónak, kivitelezőnek, akik áfát, szja-t, munkáltatói és egyéb járulékokat, illetve a felhasznált üzemanyag után jövedéki adót fizettek. Persze, a telepítők maguk is kifizették a 27%-os áfát.

6) S talán a legnagyobb hazugság, hogy azért kellene „átírni” az eddigi szerződéseket, mert a hálózat nem bírja el a hektikus terhelést. Attól, hogy havi elszámolásba kerülnek éves helyett, az mit változtat a hálózat kapacitásán, állapotán, terhelhetőségén? Egy árva KW-ot sem! Semmit! Eddig is csak olyan helyekre adhatott ki hálózatra kapcsolási engedélyt a szolgáltató, ahol az adott utcákat kezelő transzformátor elbírta a terhelést. Ezért pl. sokan nem kaptak engedélyt, hiába szerettek volna napelemes rendszert. Az már más kérdés, hogy ha nem értelmetlen lombkorona-sétányokra stb. szórják el könnyű kézzel az adófizetők pénzét és az EU-ból érkező forrásokat, hanem pl. korszerűsítik a villamoshálózat rendszerét, akkor a további bővülésnek sem lenne semmi műszaki akadálya.

Befejezésül a dolog lényege: Az EU-hoz 2020-ban benyújtott Új Nemzeti Energiastratégiában Magyarország vállalta, hogy 2030-ra 200 ezer napelemes kiserőművet fog üzembe helyezni. Ez 2023-ra megvalósult, mert a hülye magyarok tartva az energiaválságtól, a háború kiszámíthatatlan következményeitől, illetve – a kormányukkal ellentétben – felelősségteljesen gondolkodva a hazájuk jövőjéről, őrült módjára nekiláttak a napelemes beruházásoknak, amit kormányuk egyébként napi szinten, ígéretekkel, hirdetésekkel, kedvezményes hitelekkel is ösztönzött. Mind ehhez „elfelejtették” korszerűsíteni a hálózat gyenge pontjait, s most behúzták a kéziféket: ne tovább! A következő 7 évben már nincs szükség több napelemes háztetőre, hiszen teljesítették a vállalást. Belengették, hogy átverik azokat, akik eddig telepítettek, így elrettentik a többit, aki napelemes beruházásban töri még a fejét. Akiknél pedig már fent van a napelem, úgysem tudnak majd mit tenni, fizetnek, mint a katonatiszt.

Ám, úgy tűnik, falnak ment a kormány, s idejében felmérték, hogy a kifosztandó, átverendő mintegy 500 ezer válaszókorú polgár bizony az önkormányzati választásokon már bárkire, de a kormánypárt jelöltjére bizonyosan nem fog szavazni. S persze, jönnek majd a parlamenti választások is…

Európa más országaiban egészen másként gondolkodnak ezekről a kérdésekről. Ja, az az ő dolguk.

Butola Zoltán

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.