Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amennyire tudom, egyetlen fideszes fejes gyereke sem Kirgizisztánban tanul tovább, nem ott nyit vállalkozást, nem oda költözik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Állítólag vége a kánikulának, bár mintha a viharok megszerették volna a környéket, valahogy nem nagyon akarnak tovább haladni. Vagy haladnak, csak jönnek utánuk a többiek. Fene vinné! Időjárás ide vagy oda, csodásan kezdődött a hét. Kövér László, Orbán Viktor leghűségesebb kötélbarátja, a tiszta, logikus gondolkodás etalonja és az erkölcs őrizője szobrot avatott Lakitelken. Tegye fel  kezét, aki nem tudja betéve a Manasz kirgiz őseposzt! Én sajnos nem hallgathatok magamra, mert feltett kézzel eléggé esélytelen írni. Az mondjuk nem újdonság, hogy én egy műveletlen tahó vagyok, de a házelnök Lezsák Sándor haverjával együtt nagyon otthon van a kultúrában, mert eszükbe jutott szobrot állítani Szajakbaj Karalajevnek, ama bizonyos világhírű őseposz énekmondójának. Sőt, nem csak mondta ő az éneket, de személyesen költött is hozzá jónéhány fejezetet, úgyhogy a kirgizek hússzor hosszabb eposszal büszkélkedhetnek, mint az Iliász és az Odusszeia. Jó is az még akkor is, ha a megszobort énekmondó ezerkilencszázvalahányban költött hozzá az eposzhoz nem kevés történetet. Biztosan az a legősibb része. Nyilván jó volt neki a memóriája, így aztán teljesen indokolt, hogy közpénzből készült egy szobor, amit az ősmagyar gyökereihez hagyományosan és vehemensen foggal-körömmel ragaszkodó Kövér László avatott fel, és ha már mikrofont toltak elé, nem feledkezett el kedvenc témájáról sem:

Kövér László szerint ha egy nép ezer esztendőn keresztül, hosszú ideig írásbeliség híján szájhagyomány útján énekmondó hősei által, nemzedékről nemzedékre képes megőrizni ősi eposzát, akkor az a nép nagyhatalomnak nevezhető: az emlékezet nagyhatalmának – fogalmazott.     Hangsúlyozta: ez a nagyhatalom mindenkit, aki találkozik vele, arra késztet, hogy tisztelettel „magába fogadja az emlékezet szenvedélyét” – tette hozzá.     Mint mondta: erre a szenvedélyre mindenkinek nagy szüksége van és lesz, különösen a világ nyugati felén, ahol az emlékezetgyilkolásnak már neve is van, cancel culture-nak, azaz „eltörlés kultúrának” nevezik – fogalmazott.     A házelnök szerint ez a szellemi merénylet szét akarja bontani a közösségeket magányos és ezért könnyebben uralható egyedekre. „A régi történeteket előbb meghamisítja, aztán elhallgatja, majd a tudatipar kifinomult, ugyanakkor brutálisan hatékony eszközeivel újakat ír az agyunkba” – tette hozzá.     Kövér László kiemelte: a legerősebb támadó szellemi fegyver a hagyományok elpusztítása, a kultúra értékeinek lerombolása és relativizálása, – vagy ahogy mostanában mondják – új kontextusba helyezése – tette hozzá.     Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a magyarok és kirgizek számára őseik kultuszának mély, közös gyökerei vannak, hiszen a magyarok a kereszténység felvétele előtt, illetve a kirgizek az iszlámra térésüket megelőzően ugyanazon közös közép-ázsiai ősvallást, a tengrizmust gyakorolták, amelynek az ősök tisztelete rendkívül erős mozzanata volt. (MTI)

Hát rohadjak meg, ha nekem egy kirgiz énekmondó szoboravatóján nem az jutna eszembe, hogy bezzeg rohadjon meg a Nyugat, ami amúgy is éppen pusztul elfele! Tartok azért tőle, hogy a házelnök túlságosan gyakran járt azokon a fertőzött nyugati területeken, mert maga is elkaphatta a kórságot. Hőseposz énekesnek biztosan nem lenne jó, mert egy emberöltőre sem terjed ki az emlékezete szegénynek. Ezt abból gondolom, hogy elfeledte, ki, hogyan és mikor jutott hozzá a családi házhoz Pápán, ahogy az is kihullott az emlékezetéből, hogy miket gondolt ő régebben. Ebben mondjuk tudok neki segíteni, miután nem kell énekmondókra hagyatkoznunk a közelmúlt felidézéséhez:

De ha már idézzük a múltat, tegyük azt teljesen, nézzük ama bizonyos kötél másik végét is:

Most meg már a tengrizmust gyakorolták az ő ősei, és ezt tényként közli velünk. Azt mondjuk kifelejtette, hogy nem csak az ősöket tisztelték, hanem a sámánokat, bálványokat vagy totemeket és az állatokat, valamint a tárgyakat is lélekkel ruházták fel. Mondjuk nekem ez sokkal szimpatikusabb  a kereszténységnél, de azért egyik hitre sem tenném fel az életemet. Amúgy alapvetően egyáltalán nem zavar, hogy kicsoda kicsodának állít szobrot, már amennyiben ezt saját zsebből, avagy önkéntes adományokból teszi. Azzal sincs bajom, ha a szoboravatóra közjogi méltatlanságok járkálnak, az azonban irritál, ha ez a közjogi méltatlanság mindent, valaminek az avatóját – legyen az szobor vagy bölcsődei vécéajtó – arra használja fel, hogy habzó szájjal uszítson valami vagy valaki ellen. Ahogy azt a kommunista ősöktől tanulták, természetesen a döglődő Nyugat ellen, ami az én fennállásom óta egyvégtében pusztul elfele, valamiért mégis oda igyekszik mindenki. Amennyire tudom, egyetlen fideszes fejes gyereke sem Kirgizisztánban tanul tovább, nem ott nyit vállalkozást, nem oda költözik. Miért nem? Talán érdemes lenne megkérdezni erről Győzikét, aki boldogan mesélte, ő azért ment el a Tranzit fesztiválra, hogy magánál okosabbaktól tanulhasson. És tanult is, mégpedig sokat! Mármint saját bevallása szerint. Hát, ezért aztán igazán kár volt annyit utazni. Elég lett volna a ház előtt leszólítani az első szembejövőt, a végeredmény ugyanez lett volna.

Azt írja az újság, hogy az orosz politikai elit elkezdheti a rettegést, mert Prigozsin halála után akármelyikük következhet. Biztosan én nem figyeltem elég éberen, de egészen idáig meg voltam róla győződve, hogy Putyin már jó ideje irtja a környezetét. Már persze amennyiben nem hiszem el, hogy arrafelé olyan sűrűn potyognak ki az ablakokból az ő köreihez tartozó illetők, vagy fulladnak vízbe, követnek el öngyilkosságot. Régebben még csak romlott teától hullottak el, ma már gyorsabb módszerek jöttek divatba. Az az ember gyilkos, mindenféle tekintetben. Öli a saját környezetét, az ukránokat és az oroszokat is. Ha tehetné, aligha elégedne meg ennyivel. Azt meg nem tudom, minden magyarok ura mennyire elégedett a magyar sportolók produkciójával, ha már nagyon meg kellett rendezni méregdrágán azt a világbajnokságot. Amennyire tudom, a teljes termés 11 darab bronzérem. Csak összehasonlításként mondom, Botswana 112 darab ezüstöt szerzett. Ott biztosan több stadion van, bele kell húzni elvtársak! Árukapcsolás keretében minden stadion mellé kell egy akkugyár és minden akkugyár mellé egy stadion. Majd mi megmutatjuk a világnak!

Nem pont én mutatom meg, mert a magam részéről veszem a búcsúmat. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.