Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És ez még nem is a gödör legalja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A GKI, vagyis a Gazdaságkutató Intézet friss felmérése szerint ma már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az egész EU-ban, mint Magyarországon. Elértük tehát hivatalosan is, hogy Románia és Lengyelország is előttünk jár, nem is beszélve Szlovákiáról. Az mondjuk már évek óta igaz, hogy lényegében már csak Bulgáriával tudunk versenyezni az utolsó helyért. Nincs az a kimutatás, amely szerint ne romlott volna a magyar életszínvonal az utóbbi években, hiszen való igaz, hogy megemelkedtek a fizetések, de az elképesztően magas infláció és az élelmiszerek árának drágulása ezt az emelkedést lényegében semmissé tette. Ma már ott tartunk, hogy az EU átlag élelmiszerárainak közel 90 százalékát fizetik a magyarok, miközben a fizetések jócskán elmaradnak az uniós átlagtól. Nem igazán vicces az, hogy sokkal kevesebb pénzből kell kigazdálkodni azokat a bevásárlásokat, amiket máshol a magyarhoz képest többszörös fizetésből.

Az RTL Klub riportot készített a nagyszerű helyezéssel kapcsolatban, amiből ki is derült, hogy sokan már kénytelenek voltak lemondani a sajtról, gyümölcsről vagy a húsról. Ez lényegében azt fogja eredményezni, hogy az emberek egészségtelenebbül fognak táplálkozni, hiszen nem a tészta, vagy a liszt ára ment fel (pontosabban az is felment, de legalább viszonylag kevés elég belőlük ahhoz, hogy megtöltse velük az ember a gyomrát), hanem az olyan élelmiszereknek az ára, amelyek egy kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségesek lennének. A magyar kormány pontosan tudja, hogy milyen rossz helyzetben vannak a magyarok, de nem nagyon tud mit kezdeni ezzel, hiszen az inflációt nem tudja érdemben csökkenteni – előtte évekig mesterségesen magasan tartották – és a gazdasági mutatókon sem nagyon tudnak javítani. És az lehet, hogy aki szeretne dolgozni, az általában meg is teheti ezt, de mi van, ha az ember dolgozik napi 8-10 órát, de a boltban nagyon meg kell néznie, hogy mit vásárol. Miféle élet az ilyen?

Már 12 hónapja, vagyis egy teljes éve minden hónapban nálunk drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer az egész EU területén. Az a magyarázat tehát, hogy az EU oroszellenes szankciói tehetnek erről az egészről, egyszerűen nem igaz, hiszen akkor máshol is olyan mértékben emelkednének az árak, mint idehaza. De érdekes módon ez nem így van, amire jó esetben Orbán Viktornak, vagy valamelyik  gazdasághoz állítólag értő miniszternek kellene érdemben reagálnia, de hát mikor volt olyan, hogy bárki is megkérdezhette volna őket valóban fontos kérdésekről, amelyekre választ is adtak? A magyar ember eltűri, hogy jelenleg ez a helyzet. Nem veszünk sajtot, gyümölcsöt, tejet vagy épp húst, mert nem futja rá. Talán majd a jövőben, talán majd akkor, ha vége a háborúnak és kiderül, hogy egyébként nem csak az okozta az áremelkedést, hanem a kormány nem megfelelő gazdaságpolitikája is.

Bulgária tehát az utolsó olyan ország, amellyel még fel tudjuk venni a versenyt, hiszen ők sokkal mélyebbről és később indultak, mint mi, ezért nem jutottunk még el az ő szintjükre, de hát ami késik, ugye. Orbán elmondhatja magáról, hogy a 13 éves kormányzása alatt elérte, hogy még a régió országaitól is leszakadjunk és szlovák vagy román barátaink nevessenek azon, hogy mivé lett az egykor fejlettebb, modernebb Magyarország. Ma már nem a románok vagy a szlovákok járnak át hozzánk vásárolni, hanem fordítva, mivel ott olcsóbban és többet lehet vásárolni, mint idehaza. De ha más nyugati országok közelebb lennének, akkor ott is megtennék ezt, hiszen van egy tucat olyan élelmiszer akár itt, Spanyolországban is, amely olcsóbb, mint odahaza. Mindenki tudja, hogy a kialakult helyzet nem ideális és megoldást kellene rá találni, de azt, hogy ez a megoldás mégis mi lehet, senki sem tudja.

Pedig akinek tudnia kellene, az a kormány. A kormánynak konkrétan az lenne a feladata, hogy a problémákra megoldást kínáljon, ám ilyet az utóbbi időben nem tettek. Megszavaznak mindenféle törvényeket, alkalomadtán bejelentenek mindenféle döntéseket, amelyekkel a fiatal családot vállalókat kívánják megsegíteni, de mi lesz mindenki mással? Mi lesz a bajbajutott, ámde már nem huszonéves magyar adófizetőkkel? Mi lesz a 30 éven felüli munkavállalókkal? Mi lesz azokkal, akik nem vállaltak családot, de azért ők is élni szeretnének? Őket az árok szélén hagyták, miközben kifosztják őket adók és járulékok formájában. Az ember azt gondolná, hogy egyszer csak betelik a pohár és beszakad a Fidesz népszerűsége a kialakult helyzet miatt, de ilyennek nyoma sincs, sőt. A valóság az, hogy a Fidesz saját szavazói elhiszik, hogy az uniós szankciók miatt élünk rosszabbul és nem azért, mert Orbán és kormánya nem megfelelően irányítja ezt az országot. Ameddig az emberek így gondolkoznak, addig olyan sok remény nincs arra, hogy pár éven belül ne előzzön meg minket még Bulgária is, és konstatálhatjuk majd, hogy innen már csak javulni lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.