Június 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem főzünk lekvárt az 1500 forintos barackból és 500 forintos cukorból, amit aztán nem kenünk rá az 1000 forintos kenyérre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,516,732 forint, még hiányzik 1,483,268 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Sok dolog van, amit általában sem értek, és ez a lista időről időre gyarapodik. Például az Auchan üzletláncnak az az ötlete, hogy a volt hatósági áras termékek vásárlását korlátozni óhajtja. A kérdés az, hogy mi a bánatos francért? Ha nagyon szaporán fogy valami, akkor rendeljenek belőle többet. Amennyire eddig tudtam, a csirkeszárnyvég nem is volt hatósági áras, erre kiderült, hogy de (én speciel azt sem tudtam, hogy létezik ilyen, azt pedig elképzelni sem tudom, mire lehet használni kutyák etetésén kívül, bár én biztosan nem adnám nekik), de miért akarna valaki 12 kilónál többet venni belőle, és ha akar, miért ne tehetné? Ha kifogy a boltból, akkor nem lesz, és kész. Mondjuk ennél érdekesebb döntés a kristálycukor napi vásárolható mennyiségét 2 kilóban maximálni a lekvárfőző-szezon közepén, ugyanis még most is előfordul, hogy csinálnak ilyesmit az emberek. Nem feltétlenül azért, mert olcsóbban kijönnek – a jelenlegi cukor és gyümölcsár mellett, az átlagfizetésből ez is luxus -, hanem mert talán szeretik tudni, mit esznek. A házi lekvárban az van benne, amit beletesz az ember. Megnéztem más üzletekben is, ahol szintén azt láttam, hogy korlátozzák a vásárolható mennyiséget. Ez nem nagyon jelenthet mást, mint krónikus áruhiányt. Ilyesmi olyankor fordul elő, ha a kormány beavatkozik a piaci folyamatokba. Így aztán nem főzünk lekvárt az 1500 forintos barackból és 500 forintos cukorból, amit aztán nem kenünk rá az 1000 forintos kenyérre. Se.

A pártmédiában Putyin megnyerte a háborút. Mondjuk nem először, az Origón naponta meg szokta nyerni, szóval semmi szokatlan nincs a dologban. Az viszont új fejlemény, hogy egyrészt még nyomoz a rendőrség a Svájcból idáig eljutó, majd nálunk kilőtt farkas ügyében, és úgy tűnik, végül a tettest is sikerült meglelni. Egy kilencéves gyerek lehet az elkövető, akit a kedves papa elvitt vadászni, rábízta egy vadásztársára, aki fegyvert adott a gyerek kezébe. Én nem vagyok nyomozó, de úgy hiszem, meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy a gyerek véletlenül telibe trafálta az állatot. Vagy nem ő lőtt, csak mivel kiskorú, rá akarják kenni, vagy ha igen, akkor nem először, apuci már tanítgatta. Nem tudom, milyen törvények szabályozzák a fegyverhasználatot, de alig hiszem, hogy egy harmadikos gyerek kezébe lehet úgy fegyvert adni, hogy ne veszélyeztesse a környezetét. Ennyit a vadászok felelősségteljes viselkedéséről. Eleve mit keres egy gyerek vadászaton, pláne puskával mit keres ott? Ha nem a szerencsétlen farkas lett volna, hanem egy ember, akkor mi van? Bocsika? Addig engem nem zavar különösebben a dolog, ameddig egymást lövöldözik le sakál-részegen, de azt valami elkerített területen kellene előadni, nem a természetben.

Magyar kulturális intézmények léte kerül veszélybe a román kormány költségcsökkentő tervei miatt, amennyiben jelenlegi formájában fogadják el a vonatkozó jogszabálytervezetet – figyelmeztetett csütörtökön Korodi Attila csíkszeredai és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

    A székelyföldi elöljárók szerint a bukaresti kormánynak a közigazgatási rendszer megreformálását célzó sürgősségi kormányrendelet-tervezete jelenlegi formájában súlyosan sérti az önkormányzatok autonómiáját, és veszélyezteti a kulturális intézmények, sportlétesítmények fenntartását, működtetését, összességében a városok közösségi életét. A romániai kisvárosokban ugyanis a helyi önkormányzatok működtetik a kulturális és sportlétesítményeket, csupán a nagyvárosok színházait tartja fenn Bukarest.
    Korodi Attila csíkszeredai polgármester az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében rámutatott: amennyiben a tervezetet jelenlegi formájában fogadják el, bezárhatják a színházat, a múzeumot, az uszodát, „búcsút inthetnek” a tömegrendezvényeknek.
    A tervezet szerint az önkormányzatok a bevételük legfeljebb 7,5 százalékát költhetnék kultúrára, sportra, egyházakra, ami Csíkszereda esetében a 112 millió lejes (8,9 milliárd forint) idei bevételekből kiindulva 8,4 millió lejt jelent (666 millió forint), holott jelenleg csak a kulturális, sport- és egyházi támogatások 9 millió lejre (714 millió forint) rúgnak, amiben az intézményi apparátus költsége nincs benne.
    Az előírt összegből nem lehetne fenntartani a múzeumot, a színházat, a táncegyüttest, a sportlétesítményeket. A jogszabály arra kötelezi a városok vezetőit, hogy szüntessék meg, vagy vonják össze ezeket. Korodi Attila rámutatott, hogy miközben európai uniós forrásokból zajlik ezek felújítása, a működtetésük veszélybe került. „A kommunisták sem tudták ellehetetleníteni a Régizene Fesztiválunkat, a Ciolacu-kormánynak azonban ez sikerülhet!” – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy más romániai városhoz hasonlóan Hargita megye székhelye is elveszítheti vonzerejét, ha a „tartalmat kiölik belőle”.
    Hasonlóan nyilatkozott csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is. A Maszol.ro beszámolója szerint elmondta: zajlanak az egyeztetések a romániai municípiumok szövetségében, hogy meggátolják a jogszabálytervezet elfogadását. Kifogásolta, hogy Bukarest nem konzultált előzetesen a polgármesterekkel.
    Elmondta: a 7,5 százalékos küszöb mellett a tervezet azt is előírja, hogy az 50-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató intézményeket át kell szervezni, vagy össze kell vonni. Kovászna megye székhelyén ez a magyar és román színház összevonását eredményezné. Erdély más részein, interetnikus környezetben a magyar intézmények léte kerülne veszélybe – tette hozzá.
    Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat jelenleg a büdzsé 28,5 százalékát költi a kulturális intézmények fenntartására, sport és szabadidős tevékenységekre, zöldövezetekre. Véleménye szerint ezekkel a kiadásokkal lehetetlen beleférni a 7,5 százalékba.
    „Megértem, hogy a kormány elszámolta magát, amikor az állami költségvetést készítette, de a közszférában a rendcsinálást a központi apparátussal kellene kezdeni, nem pedig az önkormányzatoktól elvenni hatásköröket, pénzforrásokat és embereket” – idézte a Maszol Antal Árpádot, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Országos Önkormányzati Tanácsának az elnöke.
    Hozzátette: Bukarest költségcsökkentő intézkedései a versenyszférát is negatívan érintenék, a kis- és közepes vállalkozásokat is megnyomorítják.
    Romániában hétfőn az állami kiadások „lehető legnagyobb mértékű” csökkentését, valamint a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok. A takarékossági intézkedések 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állás felszámolását, az „indokolatlan” pótlékok eltörlését, intézmények összevonását és felszámolását is jelentik.
    A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lejes (468 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni. (MTI)

Miközben nincs a világnak az a szeglete, ahol öröm lenne, ha a kultúra szorul háttérbe, de nem hinném, hogy éppen a magyar médiát kellene telepicsogni azzal, hogy a román kormány pénzt von el az önkormányzatoktól, és szűkíti a hatásköröket. Egyrészt ez aligha csak a magyar intézményeket érinti, másrészt akkor miért nem tetszettek szolidárisan sírdogálni, amikor Orbán Viktor itthon taposta el, fosztotta ki az önkormányzatokat, ezzel párhuzamosan pedig szemrebbenés nélkül talicskázta ki a közpénzt, például Erdélybe? Szolidaritást elvárni csak a kölcsönösség alapján lehet, ilyet én nem tapasztaltam. Szóval oldják meg szépen a gondjaikat ahogy tudják, a gazdag anyaország zsebe kiürült. Vagy csak az én zsebem.

Jó reggelt, kitartást, mindjárt itt a vége a hétnek. Addig is munkára fel, kell a bevétel a NER-nek!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.