Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy tűnik a magyar emberek a pénztárcájukkal szavaztak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kánikula demagógiával fűszerezve még elviselhetetlenebb. (Csak edzett szervezetűeknek ajánlom az MSZP pártigazgatójának a Balaton melletti települések vezetőihez címzett minapi levelét.) Azt kéri Molnár Zsolt a tóparti polgármesterektől, tegyék díjmentessé a fizetős strandokat: „Rengeteg más lehetőség van a szükséges bevételek beszedésére, nem a magyar családok megsarcolása a legjobb megoldás erre.”

Miközben jelenleg negyvennyolc szabadstrand várja tavasztól őszig a balatoni nyaralókat, a szociálisan érzékeny MSZP azt szeretné, hogy a jelenleg fizetős helyeken se kérjenek belépőjegyet. (Hogy aztán az ingyenessé tett strandokon ki felügyelne a rendre, ki gondoskodna a WC-k tisztaságáról, a biztonságról, az orvosi és vízi ügyeletről, a szemétgyűjtésről, -elszállításról, ki nyírná emberléptékűre a „méhlegelős” gyepet stb., az nem derül ki a javaslatból.)

Ha a demagógia fájna, Molnár Zsolt harsányan ordítana. Az a helyzet, hogy a Balaton-környék immáron nem a Kádár-kor lerobbant látlelete – a magyar turizmus motorja lett. A szemünk előtt épül-szépül a part, egymásba érnek a szállodák, éttermek, szórakozóhelyek, rekordméretű a vendégsereg. Ráadásul ez Európa egyik legbiztonságosabb üdülőkörzete. A hajánál fogva előrángatott szabadstrand-visítozás mögött szimpla proli irigység lapul.

Demagóg az, amit Molnár Zsolt kért nemrégiben? Az, de véleményem szerint azért van némi alapja, mivel a Balaton egy olyan tó, amely minden magyaré, ezért nem kellene annak olyan veszettül örülni, hogy egymásba érnek a szállodák, éttermek és szórakozóhelyek, hiszen ezek mindegyikéhez pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy az ember ott jól érezze magát. Nem vagyok naiv, nem azt mondom, hogy semmi szükség sincs szállodákra, éttermekre, vagy szórakozóhelyekre, hanem azt, hogy azért meg kellene hagyni a tó természetes jellegét, hiszen nem azért mennek oda sokan, hogy egy hotelszobában aludjanak a tóparton, hanem azért, hogy élvezzék a természet szépségét és kikapcsolódjanak. Van, aki csak egy kis élelmet és innivalót csomagol magának, lemegy a Balaton partjára és zavartalanul élvezni szeretné a természet ingyenes adottságait.

Én mindig is híve voltam annak, hogy ne tehesse senki sem fizetőssé azt, ami mindenkit megillet. Az erdők, tavak és folyók nem jelenthetik valaki magántulajdonát – persze sajnos manapság ezt sokan máshogy gondolják -, ezért felháborítónak tartom azt, hogy egyesek körbekerítenek erdőket és tavakat, amelyeket csak pénzért adnak használatba másoknak. Ahogy egy erdő, úgy a Balaton is mindannyiunké, ezért jó lenne, ha nem szaporodnának tovább a partoktól 2 centiméterre felhúzott, tökig térkövezett hotelek, hiszen ezzel nem csak a természetet teszik teljesen tönkre, de a lehetőségét is elveszik annak, hogy az emberek ingyen élvezzék azt, ami mindannyiunké. Miért teheti meg azt egy vállalkozó, hogy megvásárol egy óriási Balaton-parti területet, lebetonozza és körbekeríti? Miért kérnek lassan már mindenhol belépőt azért, hogy az ember csobbanhasson egyet a nyári forróságban?

Tudom, hogy vannak még szabadstrandok, nem arról beszélek, hogy mára teljesen ellehetetlenült volna az ingyenes fürdőzési lehetőség, de ha így haladunk, akkor idővel akár oda is eljuthatunk. Mert értem én, hogy vannak olyan strandok, ahol kiépítettek egy infrastruktúrát, ezért a pénzünkért cserébe kapunk boltot, vízimentőt, vagy épp a vízbe érő lépcsősort, de kérdés, hogy ki kérdezte meg a helyieket, hogy egyébként erre van-e igényük? Kellett-e lebetonozott part a helyieknek? Véleményem szerint közvécék kihelyezése, egy a Balatonba nyúló lépcsősor és helyenként vízimentők szolgálatba helyezése legyen megoldva közpénzből, hiszen a nyáron odaérkező turisták egyébként is otthagynak egy vagyont a parton, oldják meg a helyi önkormányzatok ebből a pénzből, ne rólunk húzzanak le még egy bőrt. Tudomásom szerint – persze megint csak vannak kivételek, de ritkán – a tengerparti nyaralóhelyeken is hasonló módon szokás megoldani a dolgot, ott is vannak vízimentők, vannak éttermek és boltok a part mentén, de azok igénybevételéhez nem kell külön fizetni, hiszen azok olyan szolgáltatások, amelyek egy részét közpénzből oldanak meg, más része pedig hasznot termel.

A Balaton a magyar ember számára a tengert jelenti. Ide érkeztek évtizeden keresztül milliók, és szereztek élményeket. Ma viszont egyre inkább kezd kiürülni a Balaton, hiszen mióta a kormány prioritásnak tekinti azt, hogy „megújítja”, azóta olyan drágává vált, hogy sokan már egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. A Pilhál által említett rekordméretű vendégsereg egyszerűen hazugság, hiszen pont az elmaradó vendégek miatt gondolkoznak sokan azon a Balaton mentén, hogy árat fognak csökkenteni, hiszen akkor talán lesz végre elegendő vendég a magyar tengernél. Persze az árak emelkedéséhez nem csak a Balaton fideszesítése vezetett, hanem a Covid és az ukrán háború is, de azért nem elhanyagolható a NER pusztítása sem ezen a területen. Arról nem is beszélve, hogy milyen brutális környezeti károkat okoztak a NER beruházói azzal, hogy nádasokat irtottak ki, dombokat hordtak el, vagy partokat betonoztak le.

A Balaton mindannyunké, ezt jó lenne nem elfelejteni. A NER megpróbálja teljesen kisajátítani azt, ami sokaknak nem tetszik. Eddig csak beszéltek róla többen, hogy inkább elmennek külföldre, mint hogy a Balatonnál a NER pénztárcáját gazdagítsák, de ezek az ígéretek úgy tűnik, idén beteljesültek. A Balaton üres, a NER pedig hiába várt milliárdos bevételeket, vélhetően meg kell elégednie egy sokkal szerényebb nyárral, mint azt remélte. Végtére is van az a pont, ahol már megváltoznak a dolgok, hiszen a magyar ember a pénztárcájával mond ítéletet, ha már a szavazócédulán képtelen erre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.