Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mint hülyegyerek a hógolyóval

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A szómágiában utazó nagy varázsló, a játék a szavakkal verseny idei győztese nem más, mint Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Ha lenne ilyen sportág, akkor abban tuti dobogós helyet foglalna el a mi derék, emberarcú Tiborunk, aki úgy dobálózik az ígéretekkel, mint hülyegyerek a hógolyóval. A Telex riporterének sikerült elkapnia a kihelyezett kormányülés helyszínén éppen az autójába bemászni készülő miniszter urat, és bár már eleve kurva meleg van, ettől függetlenül is megizzasztani őt. Szemmel láthatóan nagy zavarban volt a handabanda koronázatlan királya, de azért – mivel politikus és ráadásul fideszes – nem adta könnyen a bőrét.

– „Hogyan értékeli a saját munkáját az EU-s pénzek ügyében?”

– „Magamat nem értékelem, majd mások értékelnek.”

Akkor jó. Akkor én értékellek. Ülj le, bazdmg, egyes. Szerintem a Bizottság is valahogy így lehet azzal a 27 vállalással kapcsolatban, amihez a befagyasztott pénzek kifizetését kötik. Mint azt a bizonyos ebet a karóhoz, és szerencsére már nem hatódnak meg, nem hagyják megvezetni magukat. 

– „Több ígéret volt a másfél évben, hogy mikor érkeznek a pénzek.”

– „Nem ígéretek voltak, hanem megkérdezték tőlünk, hogy szerintünk mikor érkeznek és mi meg mondtuk, hogy mikor fognak érkezni. Mindenben tartottuk a határidőt.”

Nem mondod, bazdmg, Tibor. Akkor figyelj, a teljesség igénye nélkül frissítsük a memóriánkat, hogy értékelni tudjuk a fentieket:

Tavaly május 18-án a miniszterjelölti meghallgatásán Navracsics azt mondta, ABBAN BÍZIK, hogy már 2022 második felében alá tudják írni az operatív programok és a helyreállítási alap partnerségi megállapodásait, tehát Magyarország hozzájut az uniós pénzekhez.

Tavaly szeptember 5-én Navracsics Tibor azt mondta, hogy a jövő év (tehát 2023) első negyedévében REÁLIS lehet az, hogy az első uniós pénzösszegek megérkeznek.

Egy hónap sem telt el és Navracsics miniszter úgy vélekedett, hogy a kormány októberre MARADÉKTALANUL teljesítheti a brüsszeli elvárásokat. 

„Nagyon sok félelem volt a vállalásainkkal kapcsolatban is. Volt olyan ellenzéki politikus vagy ellenzéki civil szervezethez tartozó ember is, aki azt mondta, hogy ezek csak vállalások, és semmi nem lesz belőlük. De ezek a törvények el vannak fogadva, hatályba fognak lépni, és végre is fogjuk hajtani őket. Mondjuk én vagyok a garancia

– és igen, így fogalmazott Navracsics Tibor október 12-én. Akkor még azt jósolta, hogy december 20-áig születhet megállapodás Brüsszellel. De sikerült? Hát izé. Az örökzöldet mindenesetre köszönjük Kovács Zoltánnak. 

Miután kiderült, hogy nem sikerült, még szilveszter előtt arról beszélt Navracsics miniszter, hogy 2023 első felében megérkezhet az első 800 millió eurós kifizetés, miután januárban nagyszabású tárgyalások lesznek.

„Ha minden JÓL ALAKUL  áprilisban vagy májusban FELOLDJÁK az EU-pénzek felfüggesztését”

 – ezt 2022. december 29-én préselte ki magából az uniós pénzekért felelős tárca nélküli miniszter.

Közben az Erasmus-programból is sikerült kibaszatni az egyetemeinket, pontosabban azt a 21 darabot, amelyet a Navracsics főnöke fejétől bűzlő kormány alapítványi jogviszonyba terelt át. A NER vezérkara tudniillik mindegyiknek a vezetőségébe beleült, jó zsíros pénzekért, lényegében életük végéig szóló megbízatással, mások mellett az igazságügyi miniszteri babérjairól és pozíciójáról lemondott Varga Juditka is.

Navracsics Tibor idén február 20-án már úgy fogalmazott exkluzívban:

„Erasmus-ügyben is nyárig ráérünk megállapodni, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy ez a törvénycsomag kezeli-e a problémát, illetve a bizottság előáll-e újabb aggállyal és kéréssel”.

Ehhez képest bár a  kormány nehezen benyögte, hogy miniszterek és állami tisztségviselők lemondanak a kuratóriumi helyeikről, az igazságszolgáltatás függetlenségéről továbbra sem sikerült megállapodni. (Valószínűleg Varga ennek a félrement megállapodásnak esett áldozatul. Ennek is.) Navracsics március végi interjújából kiderült, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében nincs teljes megegyezés a felek között, de a miniszter hozzátette, a jogállamisági kérdésekben közel áll egymáshoz a két fél álláspontja, májusban szerinte akár Erasmus-ügyben is megegyezhetnek.

És még ha nem is említjük azt a teljesen nevetséges, szánalmas dumát, hogy ha nekem felróható okból nem sikerül megállapodni Erasmus-ügyben, beadom a lemondásomat, akkor is ma, 2023 júliusának idusán tényszerűen kijelenthetjük: se pénz, se Erasmus-program se lemondás a kanyarban sincs. Csak a mellébeszélés és a totál hülyének nézés továbbra is. Ha a fentebb kiemelt szavakat, kifejezéseket nézzük, akkor valóban nem volt konkrét ígéret, de ha a L’État, c’est moi! (Az állam én vagyok!), vagyis Tibor maga a garancia, akkor valószínűleg neki lejárt a szavatossági ideje, és már nincs rá semmilyen garancia. Mint ahogy egyébként sincs semmire garancia, amit ezek a magyar szavak tengeréből előhalásznak, és azt ezerféleképpen mondják el, csűrik és csavarják, gondosan ügyelve arra, hogy pont úgy és pont abban a formában ne essen ki a szájukon, mert akkor még számon lehetne rajta kérni az ÍGÉRETET.

Hát igen. Ígéret nem volt, csak jövendölés, kombinálás, reménykedés, jövőbe látás, összeesküvés-gyártás és minden olyan a jósláshoz, a nem evilági dolgokhoz kapcsolódó viszonyulás, ami minden, csak nem tény. Mert azzal vigyázni kell, azzal nem szabad játszani, mert még a végén le lehetne bukni és le kéne mondani. Itt ez nem opció, itt ilyenre még nem volt példa. Itt pont az ellenkezője szokott bejönni: minél nagyobb hazug, minél aljasabb egy kormányközeli felelős személy, annál magasabbra mászhat az orbáni ranglétrán. Egyébként Navracsics a riportertől tudta meg, hogy szeptemberig, vagyis az iskolakezdésig nem valószínű az Erasmus-megállapodás. Ilyen egy alkalmas, jó képességű miniszter, aki mindig rajta tartja az ujját az éppen megoldandó probléma ütőerén. Vicc és főleg szégyen, hogy ilyen szarházi emberek képviselik az országunkat, Navracsics, akiről azt mondták, hogy ő a jolly joker, az emberarcú fideszes, különösen is nagy szégyen. Aha, emberarcú fideszes. Na én olyat még nem láttam. Merlin, a nagy varázsló sírva könyörögne ezeknek a szemfényvesztés receptjéért, az kurvaélet.

Ceterum censeo: az orbáni rezsimet el kell pusztítani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.