Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A fizikai biztonság csak egy dolog

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,581,270 forint, még hiányzik 1,418,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Lakiteleken, az országos polgárőr napon.

Rétvári Bence azt mondta, ha nincs a rend fenntartva a rendőrök vagy a velük együttműködő polgárok által, akkor az emberek a szabadságukat nem tudják megélni. „Ha rend van, akkor az erős és a gyenge egyenlő jogokkal rendelkezik, mert az állam, a rendőrség megóvja a gyengét az erősebb önkényeskedésétől, ezért a rend az alaptétele a szabadságnak” – hangoztatta. Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon. (MTI)

Nem tagadom, kételkedve fogadtam ezt a tizenharmadik helyezést, de igaza van Rétvárinak, noha kérdés, hogy mi alapján lehet mérni egy ország biztonságát. Ennek ellenére az tény és való, hogy több listán is a tizenharmadik helyen szerepel Magyarország, ami valóban egy előkelő hely. Csakhogy felmerül a kérdés, hogy ez azt jelenti, hogy az utcán nem fognak megtámadni bennünket, vagy nem lőnek agyon fegyverrel, vagy pedig azt, hogy általánosságban véve biztonságban érezhetjük magunkat? Mert az erőszakos cselekményeken túl azért akadnak még veszélyek, amelyek egy-egy polgárra leselkedhetnek. Ilyen például a családon belüli erőszak, a nemi erőszak, az alkoholizmus miatt kialakult bántalmazások, vagy a kórházak működésképtelensége miatt veszélybe került életek. A biztonság sokféleképpen meghatározható, de a tizenharmadik helyezést nem szeretném félvállról venni.

  • Izland
  • Új-Zéland
  • Írország
  • Ausztria
  • Dánia
  • Portugália
  • Csehország
  • Szlovénia
  • Szingapúr
  • Japán
  • Svájc
  • Kanada
  • Magyarország

Így néz ki a lista, amelynek 13. helyét tehát Magyarország foglalja el. Ez ugyan szépen néz ki, de nem sok minden másban hasonlítunk ezen országokra, hiszen ezek szinte mindegyike sokkal fejlettebb demokrácia a magyarnál (leszámítva, hogy Magyarország nem demokrácia, legfeljebb illiberális, mint mondjuk Szingapúr), talán csak Szlovénia és Csehország lóg ki egy kicsit a sorból, de ezen országok is behozhatatlan távolságban járnak a magyar „demokrácia” előtt. A többi ország viszont nem csak azért biztonságos, mert nem támadják meg az embert az utcán ok nélkül, hanem azért is, mert létbiztonság van, a kórházakba nem meghalni járnak az emberek, és ha az ember szociális segítségre szorul, akkor nem hajtja el a kormánya arra hivatkozva, hogy mi munkaalapú társadalom vagyunk, oldja meg a baját, ahogy akarja. Ezen országokban ugyanúgy alacsony a munkanélküliség, viszont a fizetések nem az uniós fizetések törekédét érik, hanem az átlagot meghaladva elegendő támaszt nyújtanak ahhoz, hogy mondjuk az ember nyugdíjba vonulva ne éhezzen, hanem akár más országokat is meglátogathasson.

A biztonság egy fura fogalom, amelyet nehéz pár adattal alátámasztani. Mert ha csak a bűncselekmények számát nézzük, már akkor is meg lehet minket téveszteni, hiszen egy pár adatfelvételi eljárás megváltoztatásával megfeleződött a bűncselekmények száma. A statisztikák ugyanis olyan eszközök, amelyeket a mindenkori hatalom kénye-kedve szerint szeret módosítgatni, szélsőséges esetekben meghamisítani és propagandacélokra felhasználni. Itt is ilyesmiről beszélhetünk, és nem vagyok biztos abban, hogy a ma már szinte kizárólag az uralkodó párt érdekeit szolgáló KSH ne lenne partner ebben. Mert a 13. hely egy globális listán valóban jól néz ki és hencegni is lehet vele, aminek következtében a magyarok jó része el is hiszi, hogy egyébként biztonságban él, még ha amúgy nem is ez a mindennapi tapasztalata. De azt gondolja, hogy biztos csak neki nem volt szerencséje, az ország más részein ez egészen máshogy van.

De még ha esetlegesen igaz is lenne az a statisztikai adat, miszerint a Föld tizenharmadik legbiztonságosabb országa Magyarország, akkor sem lehet elfeledkezni minden más, sokak számára biztonságot jelentő elemről sem, amelyekben Magyarország igencsak a futottak még kategóriába tartozik. Mert csak azért, mert megemelték a rendőrök fizetését – ezzel elérve, hogy ne legyen hiány Orbánt és a hatalmat védő rendőrökből – és növelték a létszámot, még nem feltétlenül érezheti nagyobb biztonságban magát a mezei állampolgár. A korrupció országos probléma, az egészségügy helyzete megoldásra vár. A szociális ellátás sokak számára elérhetetlen álom, míg sokan a nyugdíjuk mellett kénytelenek munkát vállalni, ha nem szeretnének éhen halni. Nem lehet boldog nyugdíjasokról beszámolni, mint ahogy arról sem, hogy megfelelő orvosi ellátást kapna minden idős, krónikus beteg.

Fel lehet tehát sorolni igen sok olyan tényezőt, amelyek alapján ez a 13. hely minimum kérdésessé válik. Mert egy orvosi vagy szociális ellátásra szoruló ember Ausztriában, vagy Izlandon vélhetően nem fog falakba ütközni, míg idehaza pontosan ez történik. Tehát lehet, hogy nem fogják migránsok megerőszakolni az embert valamelyik borsodi faluban, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb biztonságban van az átlagos polgár. Mert hát a fizikai biztonság messze nem minden.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.