Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lopták volna el inkább azokat a pénzeket, az kevésbé tűnt volna fel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ÁSZ vizsgálódott és akadt egy kis problémája amiatt, mert az MKKP, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az adófizetőktől kapott kampánypénzeket nem plakátokra és médiamegjelenésekre költötte – esetleg ellopta, mint ahogy azt szokás -, hanem pályáztatás keretében különböző társadalmilag fontos célokra költötte. Persze az, hogy hol, mi számít társadalmilag fontos célnak, eltérő, hiszen volt ahol stég épült, de volt ahol gombfoci nyomtatásához használható 3D-s nyomtatót kaptak a pályázók. A közös viszont az volt a pályázatokban, hogy valamilyen igény volt fejlesztésre – legyen az szinte bármi –, amely pályázatokról aztán a párt és annak passzivistái döntöttek. Ezen döntések eredményeként a 200 millió forint közpénzből buszmegálló, stég, kutyafuttató, vagy épp játszótér épült, ami véleményem szerint a kampánypénzek sokkal hasznosabb és értelmesebb felhasználása, mintha egy cég kapta volna meg, amely teleplakátolja az MKKP jelöltjeivel a falvakat.

Mert hát mi hoz szavazókat egy pártnak? Az, hogy ha ígérgetnek, vagy az, hogy ha valódi változást érnek el? Mire emlékszik a választó? Egy, a főúton elhelyezett plakátra, vagy arra, hogy a párt jelöltje nemrégiben átadott egy játszóteret a gyerekeknek? Értelmes országban a válasz az utóbbi lenne, de mivel a kormány elképesztő pénzeket költ propagandára, ezért ez a 200 millió forint szinte semmire sem volt elég. Ennyit – meg ennek a többszörösét – minden gond nélkül elkölti propagandára a magyar kormány úgy, hogy semmiféle valódi, előremutató projektet nem valósít meg. De ezt az ÁSZ nem vizsgálja, hiszen az Orbán kezében van, ezért nekik semmiféle büntetéstől sem kell tartaniuk, ellentétben mondjuk az ellenzéki pártokkal, amelyek akár 3 milliárd forintos büntetés elé is nézhetnek, ha az ÁSZ beváltja ígéretét, és valóban rommá bünteti a teljes ellenzéket.

Az MKKP vélhetően büntetésre azért nem számíthat – bár soha se mondd, hogy soha -, de már önmagában az is nevetséges, hogy az Állami Számvevőszék nem tudja hova tenni az MKKP kampányköltéseit. Ha nincs leírva nekik szóról szóra, hogy mire is lehet azt költeni, akkor azonnal zavarba jönnek? Jól láthatóan igen és az is lehet, hogy a jövőben sokkal konkrétabban fogják majd meghatározni, hogy mire is lehet költeni az adófizetőktől kapott százmilliókat, hiszen mi inkább ahhoz vagyunk szokva, hogy ezeket a pénzeket valakiknek szépen visszaosztják, ami már-már normális. Elég valószínűnek tűnik, hogy büntetéstől addig nem kell tartania az MKKP-nek, ameddig nem jelentenek valódi veszélyt a kormánypártra. De mivel ez vélhetően soha nem fog bekövetkezni, ezért hagyni fogják azt, hogy az emberek egy jót nevessenek a tevékenységükön és ennyivel le is zárják a kérdést.

Én magam nem tudom hova tenni az MKKP tevékenységét, amely viccpártként kezdte, és most valahol egy vicc- és egy valódi párt között van. Nekem az a véleményem, hogy el kellett volna dönteniük, hogy komolyan gondolják-e ezt az egészet, vagy megmaradnak viccpártnak, de ez a döntés nem született meg a választások előtt, sem pedig azóta. Én alapvetően támogatandónak tartom az MKKP különböző kezdeményezéseit, hiszen vannak közöttük valóban hasznosak, ám a párt vezetését nem találom elég erősnek ahhoz, hogy ha valaha is a hatalom környékére kerülnének, akkor nem okoznának káoszt. Persze lehet, hogy még a káosz is jobb lenne annál, ami most van az országban, de ha az MKKP eldöntené, hogy melyik utat választja, akkor talán a szavazók is tisztábban látnának, és 3 év múlva nem heccből adnák le a voksukat mellettük, hanem azért, mert hisznek abban, amit a párt célként maga elé kitűzött.

A párt jelenleg sok hasznos dolgot tesz és fricska sokak számára, görbe tükröt mutat a hatalomnak, de igen nehéz komolyan venni őket. Lehet, hogy sokan pont ezért szavaznak rájuk, és támogatják őket a munkájukkal, ezért nem mondom, hogy a fokozott pártosodás lenne feltétlenül a legjobb megoldás számukra, de véleményem szerint elég ismertek már ahhoz, hogy megpróbálják ezt az utat is, és amennyiben ez nem válik be, úgy még mindig visszatérhetnek a gyökereikhez és tovább dolgozhatnak azon, hogy minden más politikai párttal ellentétesen politizáljanak. A döntést viszont szerintem előbb vagy utóbb akkor is meg kellene hozni, hiszen a magyar választók többsége igen komoly bajban van minden választást megelőzően, hiszen nem valaki ellen, hanem valaki mellett szeretné letenni a voksát, de olyan kormánypárt és ellenzék mellett, amelyekkel megvert minket a sors, ezt igen nehéz megtenni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.