Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A veszély valódi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bizonyos Ungváry Zsolt arról értekezett a vasarnap.hu nevű KDNP-s pártlapban, hogy miért tartja nevetségesnek azt, hogy a világ jelentős része felkapta a fejét arra, hogy a szélsőjobbos AFD abszolút többséggel nyerni tudott egy helyi választáson Türingiában. Ungváry szerint ugyanis ez a demokrácia normális menete, az emberek megelégelik a hatalmon lévők tevékenységét, és valamilyen másféle alternatíva után néznek. Szerinte semmi baj sincs azzal, ha ez az alternatíva szélsőjobboldali, hiszen korábban baloldali elnyomás alatt volt Európa jelentős része, ezért logikus az, hogy emiatt mostanra a jobboldal úgy érzi, eljött az ő idejük. Persze nem az elnyomásra, ilyet sose tennének, az a baloldal szokása ugyebár. Az AfD, a VOX, a Fidesz vagy a FPÖ előretörése érthető, normális és üdvözlendő, hiszen semmi mást sem akarnak ezek a pártok, mint hogy teljesítsék a szavazók akaratát. Elvégre a Fidesz is erre hivatkozva írta át az Alkotmányt és a kétharmados többségét kihasználva ennek köszönhetően volt képes átírni az ország múltját és lassan a jövőt is előre hamisítják.

Hasznosabb és békésebb volna, ha fenyegetőzések és megtorlások helyett inkább példaként állítanák a magyar modellt a várható európai földindulások elé: fogadjuk el a tisztességes versenyben a szavazófülkében eldőlő eredményeket (nyerjen akár Meloni, Kaczynski, Le Pen, Vox, AfD, FPÖ, no és persze Orbán), mint hogy vérbe boruljon a kontinens, mint már nem egyszer az elmúlt századokban…

Ezt arra írja reakcióként ez a drága ember, hogy egyesek megütköztek azon, hogy az AFD lassan a második legjelentősebb párttá válik Németországban, ami véleményem szerint is riasztó. A gond csak az a fenti kijelentéssel, hogy Hitler, Mussolini vagy épp Franco sem szélsőbaloldaliként mészárolt(atott) le milliókat. Ezek az emberek magukat a nemzetek képviselőinek kikiáltva gyilkoltak le embereket azért, mert másként gondolkodtak. Noha a Szovjetunió valóban a szélsőbaloldali kommunizmus idején élte a legrosszabb időszakát, amely időszak emberek millióinak halálért felelős, ez nem összevethető azzal, ami Európa többi részén történt. A vérontást a fasiszta Hitler kezdte, aki úgy vélte, az árja fajra van szüksége ennek a világnak, ezért megpróbált mindenkit eltörölni a Föld színéről, aki véleménye szerint nem tartozott ehhez a csoporthoz.

A második világháború óta – a balkáni háborút kivéve – nem voltak valódi, több országot érintő fegyveres konfliktusok Európában, ami annak is köszönhető – az EU megalakulásán túl -, hogy jobbára olyan kormányok kerültek hatalomra, amelyek nem vágytak több területre és nem hergelték fel a nacionalistákat, hanem az ország kormányzásával voltak elfoglalva. Ezzel szemben a nacionalista, már-már fasiszta európai pártok, amelyek egyre inkább erőre kapnak, igenis valódi veszélyt jelentenek Európa békéjére. Nem azért, mert jobboldali pártokról van szó, hanem azért, mert szélsőséges nézeteket vallanak, és olyan kijelentések hagyják el a politikusaik száját, amely kijelentésekre a világháborúk óta nemigen volt példa. És ha ezek a pártok többségbe kerülnek Európa országaiban, akkor igenis fel lehet készülni arra, hogy különböző összetűzések alakulnak ki, hiszen elég csak megnézni Orbán tevékenységét mondjuk a balkáni térségben, és máris megérthetjük mi is a probléma azzal, ha valaki a múltban él és jóvá akarja tenni az elődei hibáit.

Ha egy ország vezetője magát a nemzet megmentőjének képzeli, akkor ott valamiféle mentális problémára, vagy legalábbis zavarra lehet gyanakodni. Ha valaki, például a spanyolországi VOX vezetője Franco diktátor érdemeiről mesél, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy milyen politikát is képviselnek ezek az emberek. Az AfD úgyszintén nem arról híres, hogy egy európai, demokratikus értékeket valló párt lenne, hanem valami egészen másról. Emiatt rémültek meg az emberek Németország-szerte és emiatt kapták fel a fejüket igen sokan világszerte. Mert a szélsőjobboldal talán soha nem volt olyan erős Európában a második világháború végét követően, mint most. Talán még van időnk észbekapni, talán még megelőzhető a kontinens rossz irányba mozdulása, hiszen egy-két esetet kivéve azért még nincsenek hatalmon szélsőséges fasiszták Európában. De ez a helyzet megváltozhat akkor, ha Németország és Franciaország is csatlakozik ehhez a klubhoz, hiszen Európa két vezető nagyhatalmáról van szó, ezért döntéseik nem csak a belpolitikát változtathatják meg, hanem egész Európa politikáját.

Engedtessék tehát meg nekünk az, hogy ha nem is nevezném rettegésnek, de azért óvatosan elkezdjünk aggódni. Hiszen ha valamire, hát egy szélsőjobboldali előretörésre most egészen biztosan nincs szüksége a kontinensnek. Most inkább az orosz-ukrán háborúra és a balkáni helyzetre kellene figyelni, hogy egyik se eszkalálódjon annyira, hogy veszélybe sodorja a kontinens békéjét. Jelenleg ez még elmondható, azonban ha az országok többsége nacionalista, fasisztoid politikát folytató szélsőséges kormányokat választ meg magának, akkor nem biztos, hogy a továbbiakban is el lehet majd mondani ezt. Az AfD tehát igenis veszély az európai békére, mint ahogy a Fidesz vagy a VOX is az. Nem kötelező ezzel egyetérteni, de látva a helyzetet, én így gondolom.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.