Május 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A banyatank az bizony banyatank

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

RTL híradó: simábban gurul a banyatank, könnyebbek a szatyrok.

Ízléstelen és méltatlan.

Kedves rtl-es ficsúrok! Lesztek még ti is öregek és gyengék. Majd ne lepődjetek meg, ha addigra minden szolidaritás, tisztelet és együttérzés kiveszik a világból, mert ezen dolgoztok nap mint nap!

A fenti sorok a jobboldali propagandisták szerint óriási felháborodást keltett az idősebb nézőkben, mert hát hogy merészelik banyatanknak nevezni a banyatankot. Mert az gurulós bevásárló kocsi, nem ám banyatank. Minden jóérzésű ember felháborodik ezen szavak láttán és azonnal a billentyűzet után kap, hiszen teljességgel elfogadhatatlan az, hogy az időseket ilyen módon támadják meg holmi ficsúrok. Igen ám, de Magyarországon ez a gurulós bevásárló kocsi elnevezése, amely neve vélhetően azért banyatank, mert idősebb nők szokták azt előszeretettel használni. De messze nem csak ők, legalábbis itt, ahol élek Dál-Spanyolországban, egészen biztosan nem. Itt vannak fiatalok, idősek és középkorúak is, akik előszeretettel banyatankoznak, mert ha vesznek pár liter tejet, mosószert és mondjuk több kg krumplit, akkor hegynek fel lehet, hogy nem akarnak szatyrokat cipelni, ezért fogják magukat és megpakolják a banyatankot, hiszen azt sokkal könnyebb hegynek fel (vagy éppen hegyről le, de akár sík terepen is) húzni, vagy tolni.

De nem, fel kell háborodni, mert az ellenzéki RTL híradójában hangzott ez el, ami teljességgel elfogadhatatlan. A gond csak az, hogy még a témában megjelent cikkek többségének komment szekciójában sem érzékelhető semmiféle felháborodás, inkább azzal találkozhatunk, hogy még idősebb nők és férfiak is megvédik az elnevezést, mondván bizony ők maguk is banyatanknak nevezik ezt a bizonyos eszközt, és semmiféle pejoratív érzésük sincs ezzel kapcsolatosan. Nem tudom, mi a probléma azzal, ha egy megszokott kifejezést használ valaki, ami nem sértő – maguk az érintettek is ezt mondják -, hiszen ezt tesszük nap mint nap. Egy idős férfi, vagy nő nem érzékenyebb, mint egy fiatal, nem kell őket megvédeni még a széltől is, hiszen ők is pontosan ugyanabban a világban élnek, mint mi mindannyian, csak ők még nálunk is sokkal többet láttak és tapasztaltak meg.

Ha védelemre van szükségük, majd megoldják maguknak, hiszen ha valódi problémát okozott volna ez a kijelentés számukra, akkor vélhetően már reagáltak volna erre a bizonyos híradó részletre, ehhez semmi szükség sincs arra, hogy a jobboldali, magukat konzervatívnak és kereszténynek hazudó figurák háborodjanak fel helyettük. Van egy sor olyan kifejezés és mondat, amely egyesek szerint sértő, mások szerint viszont a közbeszéd része, ezt pedig véleményem szerint el kellene fogadni. Ráadásul pont a jobboldal az, amely az érzékenyítés ellene van és azért harcol, hogy ne sértődhessenek meg bizonyos csoportok azon, ha valaki olyat mond, ami másnak esetleg nem tetszik, ámde kisebbségben marad a véleményével. Ezzel egyébként én is egyetértek, hiszen azért a kifejezések többsége nem a gyűlölethez, vagy rasszizmushoz köthető, ezért nem válhatnak azok egyik napról a másikra elfogadhatatlanná, amit azonnal el kell tüntetni a közbeszédből.

Lehet, hogy kicsit extrém példák ezek, de véleményem szerint a cigány szó hasonló, vagy a black face-nek nevezett arcfestés, vagy Spanyolországban a conguito nevezetű cukorka, ami odahaza a negróhoz hasonlítható. Lehet, hogy van, aki ezen felháborodik, de a többség egyetért azzal, hogy az elnevezések célja soha sem a kirekesztés, vagy a gyűlölet volt. Persze bele lehet magyarázni mindent, mint ahogy itt is megtette a szerző, Köttner Tamás, de amikor még az általa „megvédett” társadalmi csoport szerint sincs valódi probléma ezzel a névadással, akkor talán el kellene engedni ezt az egészet. A banyatank az bizony banyatank, és vélhetően az is marad örökké, hiszen egyszerűbb ezt mondani, mint hogy gurulós bevásárló kocsi, vagy kétkerekű szatyor. Elő lehet még állni hasonlóan kretén elnevezésekkel, de ha valami, akkor ez nem érzékenyítés? Nem az idősek kéretlen védelme? Mert jól látható az, hogy pár ember véleménye szemben több tízezerrel, nem annyira nevezhető meghatározónak. Hagyjuk tehát meg a felháborodást az érintetteknek. és ne sértődjünk, ne háborodjunk fel az ő nevükben csak azért, mert végre az ellenzékinek nevezett RTL ellen lehet vele hergelni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.