Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki is beszél itt hülyeségeket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A minap mi is beszámoltunk arról, hogy egy napra egyetlen kórház volt felelős teljes Közép- és Észak Magyarország gyermektraumáinak ellátásáért. Erről egy ott dolgozó orvos számolt be, ami érthető módon igen komoly érzelmeket váltott ki sokakból. Ezzel kapcsolatban a kormány, pontosabban az egészségügyi államtitkár, Takács Péter is megnyilatkozott, akinek önéletrajza alapján egyébiránt ilyen szakmai tapasztalata nincs. De hát a politikusok a legtöbb esetben igen gyorsan átváltottak az úgymond kétkezi munkáról a menedzseri pozíciókra, ahol inkább szervezkedni kell, és nem valódi problémákat megoldani. Persze ettől még Takács Péter lehetne egy nagyszerű államtitkár, de mint ahogy az az alábbi posztból kiolvasható, ettől sajnos igen távol áll, hiszen ahelyett, hogy bocsánatot kérne a hibáért és arról tájékoztatná mind az ott dolgozó orvosokat, mind pedig a közvéleményt, hogy ilyen reményei szerint többet nem fog előfordulni, inkább a következőket osztotta meg Facebook követőivel.

Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul.

A szülők ilyenkor feszültek és van, aki az ellátó személyzeten tölti ki a frusztrációját, amit adott esetben az orvos nehezebben kezel. Itt is ez történt. Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget. Eddig a történet emberi oldala, s innen jön a sajtó hangulatkeltése: Rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben.

Nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre. A rendszert szervezők – mentők, NNK, OKFŐ, BM – jól teljesítik munkájukat, bár sok médium dolgozik azon összehangoltan, hogy ennek ellenkezőjét hitessék el.  Nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés.

Azt nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb „szakértőik” által. Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz. És sajnos pont ettől veszélyes, mert tényként kezeljük a csúsztatást is, ha van benne valami igazságmorzsa…

Hol is kezdjük? Takács szerint csupán néhány órára esett ki az ellátásból informatikai hiba miatt egy kórház. Én laikus vagyok, de néhány óra az élet-halál közötti különbséget jelentheti, amit azért egészségügyi államtitkárként nem kellene félvállról venni. Persze hibák bárhol előfordulhatnak, ezt senki sem vitatja, de a fontos az lenne, hogy ezeket a hibákat megfelelően kezeljék a legfelsőbb szinteken, és megfelelően reagáljanak azokra, megnyugtatva nem csak a szakmát, de a közvéleményt is. Véleményem szerint ez nagyon nem sikerült Takácsnak, aki lényegében mindenkinek nekitámadt és arról beszélt, hogy nem történt több egy hibánál, ami bármelyik országban ugyanúgy bekövetkezhet. Illetve csupán egy civli kolléga – tudomásom szerint Takács nem nagyon szokott műteni, ezért kicsit erősnek érzem a kolléga megszólítást – panaszkodott, akinek kicsit sok volt a terhelés, és az emiatt kialakult szülői harag.

Ezt követően azt nehezményezi ez a drága ember, hogy rendszerhibát kiált a sajtó egy vis maior helyzetben. Az lehet, hogy ez a konkrét helyzet vis maior volt, de az véleményem szerint nem kétséges senki számára sem, hogy a rendszer egyszerűen nem működik. Az orvosi ellátás Magyarországon kritikán aluli, hiszenr alulfinanszírozott a rendszer, és sokan nem kapják meg a megfelelő ellátást, ami miatt idő előtt életüket veszítik. Ezt számos statisztika bizonyítja, ez nem a sajtó okoskodása, ez bizony a valóság. Rendszerhibáról van tehát szó, ezért ne próbálja meg okoskodással elütni az idejét az államtitkár, hanem inkább fogja vissza magát, és lásson munkához. Hajtsa végre a szükséges változtatásokat, hogy ne haljanak meg évente ezrek amiatt, mert a magyar egészségügy romokban van.

De nem csak az látszik, hogy szeret kekeckedni a sajtóval Takács, hanem az is, hogy nem sok fogalma van arról, hogy miként is működik a sürgősségi ellátás, ami azért felvet néhány kérdést. Mert ő ügyesen kisakkozta, hogy vizsgálónként csupán 3-4 beteget láttak el óránként az orvosok, ami nem egy elviselhetetlen terhelés. Igen ám, de mint ahogy azt egy valódi szakorvos leírta az egyik hozzászólásában, a dolgok nem így működnek egy sürgősségin, ezért a számolási módszer nevetséges. Ha ezt én adom elő, vagy bármely más laikus ember, akkor maximum lehülyéznek bennünket, de azért olyan nagy károkat nem tudunk ezzel okozni, viszont ha egy egészségügyi államtitkárnak nincs fogalma arról, hogy mégis miről beszél, azért az súlyosabb következményekkel járhat, noha nem tudom, hova lehet még tovább rontani az egészségügy helyzetét.

Ez a baj az excellel. A beteg ellátás nem számolható 163 beteg/ 24 óra / 2 rendelő formulával. Tetszik tudni, az úgy zajlik, főleg sebészeten, hogy gyermeket az orvos megvizsgálja aztán, ha kell röntgbe, UH-ra küldi esetleg labort kér (sebészeten ugye ez nem elképzelhetetlen), majd azokat ezen vizsgálatok eredményeivel még egyszer visszahívja majd értékel, kezel és/vagy gyógyszert ír. Sebet összevar, kötöz. A gyerekek nagy részét meg is kell nyugtatni a rendelőben mielőtt vizsgáljuk, kezeljük. Szülőket is elég gyakran. Egy-egy esetleges osztályos felvétel dokumentációjának elkészítése 20 perc is lehet és ugy azt alapos vizsgálata, kikérdezése előzi meg.

És persze az is fontos, hogy ezek a betegek ugye nem szépen elosztva óránként 8-an jönnek, hanem bizony egyszerre egy időben lehetnek sokan, akkor bizony a vizsgálatra behívásra is várni kell egy-két órát, hanem többet.Meg persze az osztály orvosainak egy része ambulál, de a másik fele meg műtőben is lehet, hiszen kórházi osztály. És ugye hétvégén azért nem ugyanaz a felállás egy osztályon, mint munkanap. És, ha csak 22-vel többen voltak az előző vasárnaphoz képest, akkor az 140 feletti kis beteg az előző hétvégén is, ami irtózatos szám.

És egyetlen esetben se hibázz!

Ezeket a sorokat nem egy laikus, vagy civil ember írta, hanem az a Balatincz Péter, aki a MOK Felügyelőbizottságának elnöke, valamint az ajkai kórház traumatológiáján dolgozik, tehát kicsit több fogalma van arról, hogy egy traumatológia miként működik. De a kormány nem szakembereket bíz meg az egészségügy vezetésével, hanem olyanokat, akik szerint „nem jelent elviselhetetlen terhelést” az, ha csupán 3-4 beteget kell ellátni óránként. Valóban ilyen államtitkárokra van szüksége a magyar egészségügynek? Eddig fogalmam sem volt róla, hogy ki is az a Takács Péter, de ezek után emlékezni fogok a nevére. Sajnos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.