Május 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy értem, ami a társadalomnak hasznos, nem Orbánnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 388,704 forint, még hiányzik 2,611,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok, immár hivatalosan is a nyárban. Valamelyik eszmerendszer szerint csak nyár van már – csillagászati vagy meteorológiai -, ha a tavasz olyan szépen elmaradt az idén. Is. Ami az idén (sem) változik, az a kormány sunyi, hazug működése, a hozzá nem értés, és a mindezt elfedni hivatott kormányzati propaganda. Miközben a virtuális dobogó tetején ácsorgó hazai infláció csámcsogva zabálja fel az emberek jövedelmét, a kormány nekiállt megcsapolni a lakossági megtakarítások kamatjövedelmét. Tegnap éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a legújabb család-, fiatal-, nyugdíjas- és gyermekvédelmi akcióterv (én legalábbis a Fidesz helyében feltétlenül így nevezném el, mert szinte biztos vagyok abban, hogy egy csomó egysejtű el is hiszi. Pláne azok, akiknek semennyi pénzük nincs, mert nincsen miből félretenni, ezért nem is érinti őket az újabb lakossági sarc), ezentúl nem csak személyi jövedelemadót, hanem százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a kamatjövedelmek után. Így együtt ez már 28 százalékos megcsapolása annak a kamatjövedelemnek, amit amúgy is harsogva zabál fel a nagyszerű kormányzásnak köszönhető magas infláció, a betétek még csak az értéküket sem tudják megőrizni, akinek van pénze, az a bankban inflálódik el. Mindenki nyugodjon meg – már aki lázas izgalomba jött volna ettől – a Mészárosok és Tiborczok garantáltan nem bankban tartják a pénzüket. Az évről-évre kimarkolt nyereségüket sem, mert azt gondosan eltüntetik, a cégeiket pedig gyakorlatilag hitelekben fürdetik, aztán majd gáz esetén a jómagyar polgárok fizetik az esetleg bedőlt hiteleik árát. Szóval nem a Krőzusok és Krőzusnék szívnak az új sarccal – amit már eddig sem értettem, mert micsoda cinizmus kell ahhoz, hogy szociális hozzájárulási adót szedjen egy olyan kormány, amelyik gondosan, szisztematikusan és cinikusan felszámolta a szociális biztonságnak az utolsó morzsáját is, még a szociális védőhálót is hazavitték, talán azzal fogják ki az aranyhalat a feszített víztükrű kacsaúsztatóból, a delfinekkel kicsempézettből -, hanem a kéményen csodálkozó kisember, zömében éppen a nyugdíjasok. Nem láttam erre vonatkozó adatokat, simán tévedhetek is, de úgy gondolom, zömében az alacsony jövedelmükből egy keveset megtakarító kisemberek és az idősek tartják betétben a pénzüket. Aki teheti – és némileg ért hozzá -, az általában nem forintban, nem magyar bankban takarít meg, és/vagy államkötvényben tartja a pénzét, amire valami csoda folytán most sem vetette ki a kormány ezt az extra sarcot. Ügyes sunnyogás ez megint. Bár kicsit úgy tűnik nekem, hogy elfogyott a mások pénze, már az apróért is le kell hajolni. Ezt mondjuk a bölcs, és átgondolt megszólalásairól közismert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter cáfolta, amikor azt mondta, nem az adó növelése a cél, mert kit érdekel, mennyit szedünk be? Az a cél, hogy ne bankban tartsák az emberek a pénzüket, hanem jófajta államkötvényekben. Hát, ha csak úgy nem.

Gyuri tart attól, hogy a Fidesz el fogja veszíteni a választást, mert akkor ki fognak derülni a dolgai (HVG)

Ezt mondta vallomásában a Schadl-Völner ügy egyik vádlottja. Biztosan nem ez volt a cél, de nagyjából sikerült összefoglalnia Orbán Viktor hatalmon maradásának lényegét. Rengeteg olyan ember él ebben az országban, aki elkövette a maga kis (vagy nagy) svindlijét a kormány aktív, vagy éppen passzív segítségével, és retteg a jövőtől. Hiszen sokan belevonták a harácsba a családtagokat, rokonokat, barátokat, és egy későbbi nyomozás – amikor nem a mostani garnitúra egyengeti az utat sem a belügyminisztériumban, sem nyomozó-, sem az egyéb hatóságoknál, nem Polt Péter lesz az eltakarítónő – súlyos disznóságokat tárhat fel, ha a kormánypárt már nem tud védelmet nyújtani. Nem csak a miniszterelnök és tehetséges családja, nem csak miniszterek és egyéb vezető politikusok fognak belebukni egy esetleges kormányváltásba, hanem önkormányzati vezetőktől kezdve nagyon sok olyan ember, aki talán nem elkötelezett fideszes, de miután élt olyan lehetőséggel, amit ki kellett volna hagynia (és utólag ezt sokan tudják is, csak hát előre kellene gondolkodni, nem hátra), számára létszükséglet, hogy maradjon ez a kormány. Lehetőleg az idők végezetéig. Akkor is, ha hihetetlen kárt okoznak mindenki másnak.

Az Európai Parlament megszavazta azt az állásfoglalást, hogy Magyarország ne tölthesse be az unió soros elnöki tisztét jövőre. Önmagában a szavazásnak nincsen jogi következménye ebben a formában, de az önmagában nagyon sokat elmond, hogy 442 igen, 144 nem és 33 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Ebben nem csak az uniós elnökség kérdése kapott helyet, hanem sok egyéb is, a jogállamiságtól a források befagyasztásáig. Varga Judit szépen el is szavalta a betanult, alig változó mantrát:

Beszédes a látvány! Tegnap pont ennyi EP-képviselőt érdekelt a Magyarországot elítélő drámázgatás vagyis az úgynevezett parlamenti vita…
Ebben kivételesen osztjuk a képviselők álláspontját.
Továbbá rossz hír az EP háborúpárti baloldali többségének, hogy a mai napon teljesen feleslegesen szavaztak a hazánkat elítélő javaslatról, ugyanis javában zajlik már az előkészítő munka, a jövő héten már a Tanács vezető munkatársait fogadjuk, akik az ülések elnökléséről fognak képzést tartani a magyar állami vezetők részére, felkészítve őket a 2024 második félévi uniós elnökségünkre. 🇭🇺🇪🇺✌🏻 (Facebook/Varga Judit)

Facebook/Varga Judit

Tényleg! Mintha a magyar parlamentet látnám, amikor a fideszes képviselők csak a szavazásra fáradnak be a terembe. Gondolom, már mindenki elmondta, amit akart, nem volt min vitázni. Erről a szavazati arány elég meggyőzően árulkodik.

Végezetül hadd fejezzem ki habzó örömömet azért, mert fizethetem Rogánék legújabb elmebaját, a Karácsony Gergely ellen indított kampányt. Nincs olyan nap és olyan óra, hogy ne bukkanna fel a hírfolyamomban legalább egy fizetett hirdetés – hol a Megafon, hol a Fidesz finanszírozásában – ebben a tárgykörben. Hirdetésenként 500 ezer és 1 millió közötti összegeket látok. Nem lett volna jobb, ha ezt a pénzt odaadja a kormány valami hasznosabb dologra? Úgy értem, ami a társadalomnak hasznos, nem Orbánnak. A kettő soha nem szokott egybeesni. Nagy Mártonnal ellentétben engem speciel érdekel, mennyi pénzt szednek be. Mert azt tőlem veszik el, és még véletlenül sem arra költik, amire kellene. Nem vagyok budapesti, nyilván szavazni sem ott fogok, de nem óhajtok úgy tenni, mintha nem tartozna rám mindaz, ami körülöttem történik. De, rám tartozik. Rám is.

Kellemes pénteket kívánok mindenkinek, természetesen a jó ébredezés után. Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mert ez a mániánk.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.