Május 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig nem lesz túlságosan késő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 112,229 forint, még hiányzik 2,887,771 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Ha már pünkösd:

A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog, hiszen az ember legbensőjét érinti – mondta Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Michael Wallace Banach a kereszténység európai helyzetéről szólva emlékeztetett: az elmúlt években megszaporodtak és állandóan emelkednek a keresztények elleni gyűlöletbűncselekmények. Ennek okát a nuncius a szekularizálódásban és az igazságtól való félelemben látja.
    A keresztény egyházak kimondják az igazságot az emberről és az Istenről, és „az igazság, amelyet mi hirdetünk az emberről, gyakran nagyon is eltér attól az igazságtól, amelyet mások annak gondolnak” – fogalmazott.
    A kereszténység nehéz helyzetére a nuncius szerint magyarázat lehet a sokféle kísérlet a keresztény egyházak, a katolikus egyház hitelének csorbítására is. Mindez együttesen hat – mondta.
    Hangsúlyozta: a kereszténység megerősítéséhez Európában emlékeztetni kell a vallásszabadság alapelvére. „Ki kell tartanunk amellett, hogy a vallásszabadság a hit megvallásának szabadságát is jelenti, és hogy a hit nyilvános megvallását nem szabad diszkriminatívnak tekinteni akkor sem, ha egy keresztény egyház olyasmit fogalmaz meg, amely nem tetszik az éppen aktuális kurzusnak”. (MTI)

Szerintem ennél plasztikusabban nem lehetne megfogalmazni, hogy mi az oka annak, hogy egyre többen türelmetlenek a keresztényekkel szemben. Ha a nuncius sem képes felismerni a saját szavai visszásságát, ha ő sem érti, hogy a vallásszabadság mit jelent pontosan, akkor nem tudom, mi a fenét vár a sokkal tanulatlanabb hívektől? A vallásszabadság – az én véleményem szerint legalábbis – nem valamiféle keresztény előjog, hanem minden egyes embernek a személyes joga. Annak is, aki másban hisz, aki más vallás tanításai szerint él, és annak is, aki egyetlen vallást sem követ, netán nem hiszi el, hogy Isten létezik. A keresztények, pontosabban a keresztény egyház meglehetősen elutasító azokkal szemben, akik nem úgy gondolnak valamit, ahogy ők. Ennek ékes példája az is, hogy a nuncius szerint az igazságtól való félelem gerjeszti a keresztények elleni gyűlöletcselekményeket, az igazság pedig természetesen az, amit a keresztény egyház állít. Tehát a keresztény egyház elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben az általuk vallott, igazságnak hitt, de főként annak hirdetett meggyőződésüket, miközben ők senki más hitét és véleményét nem fogadják el. Ezen kellene igen gyorsan változtatni. Bár rengeteget változott a keresztény egyház, már nem égetnek sem könyveket, sem műemlékeket, sem embereket Isten nagyobb dicsőségére, de azért még bőven lenne mit tanulniuk elfogadásról, megértésről. Kezdhetnék mindjárt azzal, hogy nem nevezik megfellebbezhetetlen igazságnak azt, amit a keresztény egyház állít, máris más lenne az alapállás. De ameddig ezt meg nem értik, addig aligha fog javulni a helyzet. A keresztény egyházra ugyanaz érvényes, ami a Fideszre. A tiszteletet felesleges követelni, mert azt csak kiérdemelni lehet.

Nagy-Britanniában megvilágosodtak a népek. Egy felmérés szerint – és ezt a felmérést nem ezer, hanem tízezer ember megkérdezésével végezték – mégsem volt annyira jó ötlet a Brexit, mint ahogy azt ők akkor gondolták. Mert azt hitték – hiszen azt mondták nekik a politikusok -, hogy majd hűdenagyon jó lesz, ha kilépnek, aztán ez nem volt igaz. A Brexit tipikusan az a dolog, amiről már előre, meglehetősen biztosan tudni lehetett, hogy állatira nagy szívás lesz. Azt sem volt túlságosan nehéz kitalálni, hogy sem több pénz nem marad a költségvetésben (nem is maradt. A brit GDP 5,5 százalékkal csökkent a Brexit következtében), és az is egyértelmű volt már előre is, hogy a szociális védőháló sem fog erősödni. Mert ugye azzal etették az egysejtűeket, hogy a kilépés után majd nem mennek a migránsok, és lesz munkája azoknak, akiknek nem volt. Csakhogy azt elfelejtették elmesélni a drágaszép polgároknak, hogy egy fémmunkás, bányász, betanított munkás nem tudja ellátni sem a pék, sem a hentes, sem a séf, sem az ápolónő, sem az orvos feladatait. Ha pedig ezek az állások betöltetlenül maradnak, akkor azt a drága polgár szívja meg, mert ő nem tud jó kenyeret, húst, kaját venni, és ő fog fél napot várni a sürgősségi osztályon a leszakadt lábával a hóna alatt. Amit a lelkes, munkára vágyakozó szavazók el tudtak volna végezni, gondolok itt konkrétan a mezőgazdasági munkákra, azt meg nem vállalják, mert fárasztó, és meg sem fizetik. Ettől nem csak az árukínálat csökkent a boltokban, hanem még drágább is lett minden. Még az is, amit helyben termelnek. Az meg pláne, ami import, mert még a vámot is meg kell fizetni. Hogy miért most világosodtak meg a britek? Azért, mert eddig a járvány következményei elfedték a Brexit hatásait, mára azonban ez elmúlt. Már nincs mire fogni, hogy miért rosszabb, mint amikor még az Európai Unió fogságában sínylődtek a brit halászok és sajtkészítők. Ma már aligha szavaznák meg a  britek a kilépést, de ennek az utcának egyetlen kijárata van, és nem lehet visszafordulni. Ez annyiban érdekes mimagyaroknak, hogy amennyiben elérkezik az a pillanat, amikor majd nekünk is döntenünk kell – és most állatira optimista vagyok, amikor azt feltételezem, hogy lesz beleszólásunk a dologba -, akkor nem lenne baj erre gondolni. És arra, hogy a brit gazdaság sokkal, de sokkal erősebb, mint a magyar. Nálunk nem évekig tartana rájönni, hogy nagyon nagy baj van, hanem nagyjából húsz percig. A legkisebb gondunk az lenne, hogy nem járkálhatunk szabadon, ahogy azt eddig tettük. Ezt nem ártana tudatosítani embertársainkban, ameddig nem lesz túlságosan késő, és már mindegy lesz, hogy utólag ők is megvilágosodtak, vagy sem.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mert úgy szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.