Május 15,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A döntés jogos, Magyarország már régóta nem demokrácia

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 734,189 forint, még hiányzik 2,265,811 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Biden-adminisztráció 121 ország vezetőit várja a március 28–30. közötti, személyes és virtuális eseményeket is magába foglaló tanácskozásra, amelyen a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Csütörtökön a Foreign Policy külpolitikai folyóirat szellőztette meg a forrásaira hivatkozva, hogy a két NATO-szövetségest nem hívták meg, kihagyásuk a törökországi és magyarországi demokrácia leépítésével kapcsolatos növekvő amerikai fenntartásokat tükrözi.

Magyarországot ismételten nem hívták meg a demokrácia csúcsra, nemcsak azért, mert Magyarországon már egy jó ideje demokrácia sincs, hanem azért sem, mert az alapján hívtak meg egyes országokat, hogy azok miféle módon próbálnak azért dolgozni, hogy egy jobb, átláthatóbb, működőképesebb országot hozzanak létre. Magyarország kormány még azt a tényt sem fogadja el, hogy az ő hathatós erőfeszítéseiknek köszönhetően az elmúlt 13 évben teljesen leépült a demokrácia Magyarországon, és helyét valamiféle hibrid rezsim vette át, amelyről nem mondható, hogy olyan elnyomó diktatúra lenne, mint mondjuk az orosz vagy a török, de azt sem mondhatjuk rá, hogy egy laza diktatúra, ahol nincs valódi következménye annak, ha valaki olyat tesz, ami nem tetszik az államvezetésnek.

De nem is az a vicces, hogy nem hívták meg a magyar kormányt, hanem az, hogy kicsit több, mint egy évvel ezelőtt még úgy reagált erre Szijjártó Péter, hogy nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen „érettségivizsga-jelleggel bírálgassa el” a magyar demokrácia állapotát. Idén viszont már szúrja a szemüket és ezért szóvá is tették, hogy aggasztja őket, hogy nem kaptak meghívót erre a csúcsra. Pedig ha belegondol Szijjártó, akkor azért elég egyértelműen kiderül, hogy nem sok keresnivalója lenne egy ilyen találkozón a magyar félnek, hiszen elég megnézni mit művelnek az EU-ban vagy egy NATO-csúcson és rögtön tisztábban láthatunk. Mindent is megpróbálnak megvétózni és teljesen szembemennek azokkal a döntésekkel, amelyeket rajtunk és a törökökön kívül szinte mindenki, mindig aláír. A magyar kormány, azaz a fideszes parlament még mindig nem volt képes és hajlandó ratifikálni a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelemre, mivel a törököket támogatjuk ebben az ügyben, akik nem hajlandóak támogatni a svédeket, mivel nem adatják ki az ott élő, a török hatóságok által terroristáknak minősített állampolgárokat.

Szijjártó úgy viselkedik, mint valami durcás hülyegyerek, miközben tiszteletet akar kivívni a külügynek és vele az országnak is. Kár, hogy erre képtelen, mivel lenézik őt bárhova is menjen. Na jó, ez így nem igaz, hiszen olyan nagyszerű demokráciákban, mint Szerbia vagy épp Kazahsztán, tárt karokkal várják Orbánt és Szijjártót is, csak az olyan az összeomlás szélén álló országok nem tudnak mit kezdeni a kocsmai magyar diplomáciával, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia. Persze ha nagyon akar Orbán vagy Szijjártó, elmehet és talán nem is fogják elküldeni őket a bús francba, de meghívni maguktól egészen biztosan nem fogják őket, pláne nem államközi megbeszélésekre. A magyar kormány talán soha nem rendelkezett ilyen borzasztó külföldi megítéléssel, ami 13 év kemény munkájába került Orbánnak. Ma már tényleg csak a diktatúráktól kapnak meghívást Orbánék, a nyugati világ egyszerűen nem kíváncsi annak az országnak a kormányára, amely állandó jelleggel odaszarik a tárgyalóasztal közepére, majd hangosan felháborodik.

Ez a csúcs is tökéletes bizonyítéka annak, hogy már igen régóta nincs helyünk az európai demokráciák között, hiszen ugyan az EU tagjai vagyunk – ez nem a Fidesznek köszönhető, az egészen biztos -, de már régóta nem tartozunk a fejlett, demokratikus Európához. Szlovákia, Csehország de talán már sajnos Románia is előttünk járnak a demokratikus berendezkedést illetően, miközben mi felzárkózás helyett csak egyre inkább visszacsúszunk. Persze nem egy ilyen találkozó fog végleg a süllyesztőbe küldeni minket, hiszen az már véleményem szerint egyébként is megtörtént. A fejlett világ már évek óta nem hisz a magyar kormánynak és a hócipője is teli van azzal, ahogy a Szijjártó-féle külügy viselkedik. Számtalan olyan megállapodás született, amelynek szövegét a magyar fél miatt kellett átírni, illetve az is nevetséges, hogy egyes súrlódások és sérelmek miatt konkrétan közös európai nyilatkozatokat is képes megtorpedózni a magyar kormány. Pontosan ott van a helyünk Törökország mellett, amelynek diktátora Orbánhoz hasonlóan elnyomja és igyekszik sötétségben tartani a saját népét. Lehet, hogy Orbán még nem tart ott, ahol Erdogan már jó ideje van, de nem úgy tűnik, hogy erre ne lenne még jó pár éve Orbánnak a jövőben. Mert hát ki szoríthatná meg a választásokon? Azokon a választásokon, amelyeket úgy vesz meg magának a kormánypárt, ahogy csak akar.

Jó helyen vagyunk tehát ott, ahova helyeztek bennünket Nyugaton. Magyarország nem egy demokratikus ország, és ha a magyar nép nem ébred fel, akkor nem is lesz az a jövőben sem. Szijjártó toporzékolhat éppen, ha úgy alakul, de a csúcs szervezőinek sajnos igazuk van: mi egyszerűen nem tartozunk oda.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.