Május 16,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány ígéreteivel nem lehet felfűteni egyetlen lakást sem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,541,646 forint, még hiányzik 1,458,354 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt években a baloldal, ezen belül Ön és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői következetesen elutasították az atomenergiát, mindenhol – így Brüsszelben is – mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák, míg most Ön a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írt levelet.

Mivel az Önök által minden eszközzel gáncsolt paksi bővítés még nem készült el, a most működő paksi blokkok Magyarország éves áramfogyasztásának mintegy harmadát fedezik. Az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék. A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért az Ön kérésének teljesítése – mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot – a rezsicsökkentés megszüntetésével járna. Ezt a kormány elutasítja.

Az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki.

Főpolgármester úr is láthatja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra. Ez az idei évben 1500 mrd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 mrd forint között lehet e költségek mértéke. Ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz.

Ez csak egy rövid részlet abból a levélből, amelyet Gulyás Gergely küldött nemrégiben Karácsony Gergelynek, amelyben utóbbi felvetette, hogy energiacsúcsot kellene összehívni, ahol az önkormányzatok képviseltethetnék magukat és a kormánnyal közösen kitalálhatnák, hogy mégis mit kezdjenek az elképesztő mértékben megemelkedett energiaárakkal. Az utóbbi hetekben több helyről is érkeztek olyan hírek, miszerint lesznek olyan önkormányzatok, amelyek nem fogják tudni kifizetni a rezsiszámlákat, legalábbis akkor egészen biztosan nem, ha nem korlátozzák nagyon komoly mértékben a középületek használatát, vagy nem kapnak valamiféle támogatást a kormánytól. Azokról az önkormányzatokról van most szó, amelyektől a kormány az elmúlt években elképesztő összegeket vont el, hogy kiossza azok számára, akik megfelelő eredményeket hoztak a választásokon.

Budapest ilyen szempontból ráadásul a legrosszabb helyzetben van, hiszen még az áremelkedések előtt is kérdéses volt, hogy mégis hogyan fogják tudni kigazdálkodni a város működéséhez szükséges energia kifizetését. De most, hogy van olyan intézmény, amelynek számlája akár több, mint 12 szeresére emelkedett, olyan problémával néznek szembe, amivel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Ha a kormány nem talál ki valamiféle megoldás erre a problémára, akkor még megjósolni sem lehet, hogy milyen káosz fog kialakulni országszerte. Már csak ezért is érthető Karácsony felvetése, amelyhez egyébként számtalan önkormányzat csatlakozott, de jól láthatóan ez a kormányzatot nem hatja meg, hiszen erre a levélre is inkább olyan választ adtak, amit Karácsony nem tesz ki az ablakba.

Az, hogy az ellenzék egy része a paksi bővítés ellen tüntetett, tény. Ezen vitatkozni tehát értelme sincs, de nem mindegy, hogy az atomenergia miatt tiltakoztak az emberek, vagy pedig amiatt, mert egy orosz cég fogja kibővíteni a paksi atomerőművet úgy, hogy a tervekbe senki sem nyerhetett bepillantást. Nem tudni, hogy mekkora hitelt vett fel az állam a beruházásra, mint ahogy azt sem tudni, hogy milyen feltételekkel épülhet meg az újabb reaktor. Semmit sem tudni a paksi bővítésről, mivel a kormány évtizedekre titkosította az ezzel kapcsolatos szerződéseket, ami nem túl meglepő módon sokaknál kihúzta a gyufát. Az tény, hogy sokaknak magával az atomenergiával is problémája van – Csernobilt és legutóbb Fukushimát példaként felhozva -, de abban sokan egyetértenek, hogy még ezen katasztrófák ellenére is ez az egyik legtisztább, leghatékonyabb energiaforrásunk, amely a mostani vészterhes időkben óriási segítséget nyújthat.

Az, hogy a Pakson megtermelt olcsó áramot miként lehetne az energiaárak mérséklésére felhasználni, arról nekem sajnos fogalmam sincs, mivel nem értek az energiapolitikához, ezért nem is ezzel szeretnék most elsősorban foglalkozni, hanem azzal a cinikus megjegyzéssel, miszerint a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – igazán felajánlhatna a közösbe azért, hogy meg tudja védeni a kormány a munkahelyeket és a magyar családokat. Ez már csak azért is cinikus, mivel Orbán az elmúlt években konkrétan kiüresítette a fővárosi költségvetést, és szinte minden bevételi forrásától megszabadította. Nyilvánvalóan azért akadnak még ilyen forrásai, de messze nem annyi, hogy emiatt gazdag önkormányzatnak lehessen nevezni.

Mert az ugyan tény, hogy Budapesten termeli meg a magyar gazdaság a GDP igen jelentős részét, de ezt a kormány szépen el is veszi, hogy szétossza már önkormányzatok között. Nem véletlen, hogy Karácsony és vele a városvezetés már hónapok óta kongatja a vészharangot, és akár a főváros csődjét sem tartja kizártnak. De ahelyett, hogy tenne valamit ezzel a tarthatatlan helyzettel a kormány, inkább megpróbál hülyét csinálni mindazokból, akik szóvá merik tenni, hogy a jelenlegi körülmények között borzasztó télre számíthat az ország. Ha ugyanis a kormány nem lesz képes megszervezni a települések energiaellátását – az, hogy adnak tűzifát és engedik, hogy rőzsét gyűjtsenek a szegényebb településeken, az nem éppen megoldás -, akkor akár tragédiákra is fel lehet készülni.

Most még nincs -20 fok és a tél sem köszöntött be, de lassan a nyakunkon van a hideg. Akkor nem az lesz a fontos, hogy mit ígért a magyar kormány, hanem az, hogy az otthonunkban be tudunk-e fűteni, vagy sem. Mert hát ígéretek mellett nem tudunk melegedni, maximum megfagyni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.