Május 12,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Eddig is mi fizettünk mindenért, miért most lenne ez másként?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 573,940 forint, még hiányzik 2,426,060 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor és szűkebb udvartartása büszke lehetett arra, hogy Texasban a CPAC konferencián beszédet mondhatott, ott ahol maga Donald Trump is beszélni fog. Trump az az amerikai ex-elnök, aki ha úgy találja a bíróság, hogy köze volt a Capitolium ostromához – azzal, hogy lényegében erre szólította fel követőit, majd később sem közölte velük, hogy menjenek haza -, akkor akár börtönbüntetésre is számíthat. Aki csak teheti, próbál eltávolodni Trumptól, de Orbán nyilván nem egy ilyen ember, hiszen abban igaza van, hogy az utóbbi években soha nem volt olyan jó az amerikai-magyar kapcsolat, mint Trump elnöksége idején. Az más kérdés, hogy ennek oka az, hogy Trump felfogása igen hasonló Orbánéhoz, és ő is a populista vezetők egyike. Trump bukásával viszont az amerikai-magyar kapcsolatok újra mélypontra kerültek, amivel nem nagyon tud mit kezdeni a magyar kormány.

Persze nem is biztos, hogy akar, hiszen azzal, hogy most Orbán Texasban a konzervatívok konferenciáján pódiumra lépett, lényegében megmutatta, hogy ő továbbra is a republikánusokban hisz, és nagyon is támogatja Trump újabb elnökségét. Kérdés persze, hogy ez összejöhet-e egyáltalán, mindenesetre Orbánt ez nem érdekli, hiszen mindent megtett Marine Le Pen választási győzelméért is, de sokadszorra kellett szembesülnie azzal, hogy a franciák nem kívánnak megválasztani egy szélsőjobbos vezetőt maguknak. De térjünk vissza magára a konferenciára, hiszen az a hír járta, hogy a magyar kormány fizetett azért, hogy ott Orbán szerepelhessen, de erre reagáltak is igen gyorsan, hogy ez egyszerűen nem igaz. Ez vélhetően nem hazugság, hiszen ha másként lenne, igen gyorsan nevetség tárgyává lehetne tenni a kormány kommunikációját.

A gond csak az, hogy még ha igaz is, hogy a magyar kormány konkrétan nem fizetett a fellépésért, de az Alapjogokért Központ szponzora az eseménynek. Az az Alapjogokért Központ, amelyet csak idén 2 milliárd forint közpénzzel tömött ki a magyar kormány, tehát végső soron kijelenthető, hogy valamilyen formában a magyar állampolgárok fizettek azért, hogy Orbán Texasban beszédet mondhasson. Nem kizárt persze, hogy enélkül is helyet adtak volna Orbánnak a pulpituson, hiszen egy sor olyan intézkedést hozott már kormányzása idején, amivel a republikánusok is egyetértenek, de ez a tényeken nem változtat. Kérdés, hogy Magyarország szempontjából mégis miért fontos, hogy Orbán az Egyesült Államok republikánusai előtt bizonygathatta, hogy ő milyen nagyszerű rendszert épített ki?

Azért akárhogy is nézzük, Magyarország jelentősége világszinten elhanyagolható. Egy 10 milliós lakossággal rendelkező ország miniszterelnöke tehát nem hiszem, hogy olyan jelentős lenne az amerikaiak számára. Ezzel a számmal még sok amerikai állam népességét sem éri el Magyarország, tehát egy helyi kormányzó jelentősége bőven túlmutat Orbánén. Pont ezért is van tele a konferencia ilyen emberekkel, hiszen rájuk valóban kíváncsiak az ott megjelentek, arról nem is beszélve, hogy ők megértik a helyi problémákat, tudják, miként szólhatnak a hallgatósághoz. Orbán ezt mégis hogyan tudná megtenni? Mit ért ő az amerikai mindennapokhoz? Elmondhatja századszorra is, hogy milyen nagyszerű családtámogatási rendszert épített ki, vagy hogy milyen ügyesen védte meg az országot a gaz migránsoktól, de ezt az amerikai republikánusok nem nagyon fogják megérteni.

Mert hát nem ugyanaz „megvédeni” egy picike országot pár tíz vagy száz kilométer kerítéssel, meg ugyanezt megtenni egy olyan országgal, amelynek több ezer kilométeres határa van Mexikóval. Lehet, hogy tudnak ötleteket meríteni Orbán tevékenységéből, de ami itt kicsiben működik – legalábbis a kormánypropaganda és a híveik szerint – az egyáltalán nem biztos, hogy kivitelezhető a hatalmas Egyesült Államokban is. Orbán tehát újra túlértékelte a saját jelentőségét, nem is beszélve a támogatóiról. Az, hogy a szereplése nekünk pénzbe került-e, vagy sem, lényegében mindegy is, hiszen már eddig is több milliárd forintot fizettünk azért, hogy megtarthassa hatalmát ez a teljhatalommal rendelkező korrupt alak. Orbán lényegében úgy bánik a közpénzzel, mintha a sajátja lenne. Semmi meglepő nincs abban, hogy esetleg szépen bevásárolta magát erre a konferenciára is, hogy ezzel bizonygathassa, kíváncsiak rá még az amerikai republikánusok is, ő egy ennyire jelentős vezető. Lehet, hogy ezt idehaza el tudja adni a híveinek, de a világpolitikában fontos szereplők számára az teljesen nyilvánvaló, hogy itt egy jelentéktelen, önmagától megrészegült nagyon kis emberről van szó, aki nagynak akarja láttatni magát.

Lehet tehát, hogy Orbán most büszkén tekint magára a tükörben, és a hívei is büszkék a vezetőjükre, de ezen kívül semmi jelentősége sincs annak, hogy beszédet mondhatott Texasban. De örüljenek csak neki azok, akiket ez érdekel, sőt. Annak külön örüljenek, hogy ők is hozzájárulhattak pénzügyileg a vezér útjához és színpadra állásához. Valaminek csak kell örülni ezekben a nehéz hónapokban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.