Július 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Hárommillió ember hogy nem látja, hogy ez egy óriási hazugság?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,763 forint, még hiányzik 1,424,237 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyszerű bejelentést tett tegnap a kormány, amikor is kijelentette Viktorunk, hogy nem a magyar emberek, hanem a nagy cégek fogják megfizetni a gazdaság helyreállítását, hiszen ezen cégek komoly extraprofithoz jutottak a háború és covid-helyzet alatt. Hogy mit jelent az extra profit, azt egyébként senki sem érti igazán, hiszen a profitot nem szokás limitálni, vagy van profit, vagy nincs. Orbán extra adója több kérdést is felvet, hiszen ha a gazdasági versenyt lényegében limitálják, akkor miről is beszélünk? A kapitalizmusban felfoghatatlan, hogy a gazdaság egyes szereplőit az állam mesterségesen szabályozza, pláne ilyen formán. Értem én, hogy Orbán azt próbálta elérni, hogy az emberek azt hihessék, hogy nem ők azok, akik megfizetik a háború és a covid költségeit, de a valóság az, hogy bizony mi fizetjük ezt meg.

Azzal, hogy elvesznek a nagyobb cégektől, mégis mit gondolnak, mi fog történni? Árat fognak emelni, hogy fenntarthassák a növekedést, amely áremelés végső soron a felhasználón, vagyis az egyszerű adófizetőn fog lecsapódni. Lehet, hogy ezt sok Fidesz birka nem fogja fel és úgy hiszi, hogy végre megmutatták a cégeknek, hogy nem lehet nyerészkedni, de aki legalább alapvetően érti a gazdaság működését, azért az fel tudja fogni, hogy mi is történik itt. A fideszes Századvég természetesen máris kijött egy felméréssel, amely szerint az emberek nagy többsége támogatja a kormány tervét, hiszen elfogadhatatlan, hogy a cégek az adófizetőkön nyerészkednek. A kérdés csak az,  hogy a felmérés eredményének mennyi köze van a valósághoz?

A frissen megválasztott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyan konkrétumokat nem árult el, hogy mégis hogyan fog kinézni a kormány terve, de azért némi betekintést nyerhettünk arra vonatkozóan, hogy mire is számíthatunk. A felsoroltak közül sokat nem igazán tud számszerűsíteni az átlag polgár, de volt egy olyan kijelentés, amely mindenki számára könnyen érthető, ami nem más, mint hogy a légitársaságoknál utasonként 10-15 euró lesz a plusz adó. Hogy ezt az összeget teljes egészében az utasok fogják-e lenyelni, vagy sem, az még nyilván kérdés, de amennyiben így lesz, úgy arra lehet számítani, hogy sok olcsó külföldi utazás ára akár meg is duplázódhat. Amennyiben így történik, akkor nem mondható el, hogy végső soron mi fizetjük meg a kormány töketlenkedését?

Értem én, hogy háborús helyzet van, meg a covid megtépázta a gazdaságot, de a kormánynak lett volna lehetősége helyreállítani a költségvetést. Sőt, csak nekik lett volna erre lehetőségük, ehelyett viszont a kampányidőszakban elképesztő költekezésbe kezdtek, és kiüresítették az államkasszát. Az nem a háború, vagy a covid hibája volt, hanem a magyar kormányé. Az infláció is okolható az elmúlt évek történéseiért, de ha nem lett volna Matolcsy érdeke, hogy nyerészkedjen a magyar forinttal, akkor ez nem fordult volna elő, legalábbis nem ilyen szinten. Mint ahogy ha nem maradt volna ígéret örökre az euró bevezetése Magyarországon, akkor most nem kellene ilyen magas inflációról beszélni.

Orbán bejelentése ki tudja milyen következményekhez fog vezetni, hiszen ugyan ideiglenes döntésről beszélnek, de egy nagyvállalat ezek után meg fogja gondolni, hogy befektessen-e egy olyan környezetben, amely akár ellene is fordulhat ínséges időkben. Miért hozná ide a gyárát, vagy boltját, ha megteheti ezt más országok piacán is, ahol a kormány nem tervez szankciókat kivetni ellene csak azért, mert a gazdasági helyzet nem megfelelő? Az autógyárak természetesen nem fizetnek egy centtel sem többet, mint ahogy a NER cégek egyike sem számíthat különadókra, de a külföldi cégek jó része igen, amelynek komoly hatása lehet végső soron az ország megítélésére.

Orbán egy olyan populista döntést hozott, amellyel megpróbálta elterelni a figyelmet arról, hogy megszorításokra van szükség. Úgy tesznek, mintha nem erről lenne szó, és pont ezért a megszorítás szót ki sem ejtik a szájukon, nem véletlenül. A magyar szavazó sajnos sokszor igen szűklátókörű, és ha a megszorítást valami más álcája mögött adják el neki, akkor kérdés nélkül elfogadja. Olyan ez, mint a rezsicsökkentés, amelynek árát végső soron mindannyian megfizetjük, de mivel ehhez más területeken történő kifizetéseket is meg kell vizsgálni, ezért az egyszerű szavazót ez nem éri el. Ehhez gondolkodni kellene és felfogni a különböző összefüggéseket, amely nem erőssége a rezsicsökkentéssel példálózó szavazónak.

Orbán tehát nem tett mást, mint átverte a saját szavazóit, és vélhetően – sajnos – sok szavazó ezt el is hitte. Nem a magyar emberek fizetik meg a háború és a covid árát, hanem a csúnya, gonosz, nyerészkedő nagyvállalatok. Aki viszont ennyire buta, hogy ezt el is hiszi, az sajnos meg is érdemli, hogy egy ilyen miniszterelnököt kap. Én csak azokat sajnálom ismételten, akik megértik, hogy teljesen hülyének nézte őket a miniszterek elnöke, viszont semmit sem tudnak tenni ez ellen. Magyarázhatja ugyanis az ember a megvezetett 3 millió embernek, ha nem akarják felfogni a valóságot, akkor nem nagyon lehet mit tenni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.