Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De akkor miért kell leváltani Orbánt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem okoz nagy örömöt, de mégiscsak beszélnünk kell néhány szót itt is a Tóth Csaba-jelenségről. Amelynek már az önmagában vett létezését is letaglózónak tartom ahhoz a lelkesítő és minden tekintetben előremutató tényálláshoz képest, hogy a függöny mögötti és függöny előtti súrlódások ellenére működni látszik az előválasztással egybekötött ellenzéki összefogás.

Az előválasztáson eddig részt vett több mint 440 ezer választópolgár szerintem legalábbis azt üzeni, hogy rohadt fontos húzás volt felkavarni a NER-féle önkényuralom zsibbasztó állóvizét, és az emberek kezébe valódi döntést adni (a pártok közötti háttéralkuktól függetlenül ez az előválasztás túlmutat mindenen, amibe tizenkettedik éve bele van verve ennek az országnak a feje). Rohadt fontos, hogy az emberek azt érezzék, van beleszólásuk abba, hogy ki legyen a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje, valamint kik induljanak a 106 egyéni körzetben 2022-ben a fideszes arcokkal szemben. Akiknek az indulásáról nem az emberek döntenek, hanem az egyszemélyes államvezetés.

Nos, ebbe a lelkesítő csata közbeni tájképbe rondított bele a Tóth Csaba nevű jelenség, az MSZP zuglói kiskirálya, akinek a rovott múltjáról és jelenéről vaskos dokumentáció áll rendelkezésre. Ha csak a Kétfarkú Kutya Párt mai összefoglalóját teszem ide Tóth Vas megyei MSZP-ből a budafoki gyártelepig ívelő, okirathamisítási vádakkal, hűtlen vagyonkezeléssel és egy rakás egyébbel szegélyezett kacskaringós útjának, abba is belefájdul az ember feje. A Tóth Csaba-jelenség aktualitása ismert (lásd lent a 24.hu címlapján összefoglalt legfontosabb aspektusokat): a Hadházy Ákos által egy sokadik korrupciógyanús üggyel lebuktatott, korábban egyebek mellett a zuglói parkolási bizniszről is elhíresült szocialista mögül tegnap végre mindenki kihátrált, aki azelőtt valamiért jó ötletnek találta támogatni. Pláne Hadházy Ákossal szemben.

Képernyőfotó: 24.hu

Tehát miután mindenki – aki kicsit is komolyan gondolja, hogy a korrupció árnyékában ügyködő figurákkal rohadtul nem érdemes nekirongyolni Orbán rendszerszintű korrupcióra épülő rezsimjének – kifarolt a vállalhatatlan gyártelepes arc mögül, az érintett közölte, hogy akkor ő leszar mindent, és azért is rajta marad, nem engedi el.

Aki legalább a Zugló TV-ben lezajlott vitát látta Hadházy és Tóth között (és mondjuk nem látta a Partizán által készített interjút), az biztosan nem fogott padlót ettől a kijelentéstől. A Fidesz-barát magatartásáról ismert Tóth Csaba, aki lényegében a szemére hányta Hadházynak a pártjához való hűtlenséget, vagyis azt, hogy amikor rádöbbent, mi folyik az állampártban, vagyis amikor fideszesként elviselhetetlenné lett számára a fideszes korrupció, és inkább otthagyta a picsába a pártját, természetesen nem érti, hogy mi vele a probléma. Ez világos. Az is világos, hogy a pártállami média, amelyik Gyurcsány-show-ként mocskolja az ellenzéki előválasztást, most nem Tóth korruptságán forgatja a szemét, hanem a Gyurcsány-terv végrehajtásán ügyködő Karácsonyt gyepálják valami egészen szürreális, értelmezhetetlen logika alapján, miszerint: a Tóth Csaba-ügy is egy látványos visszaléptetés annak érdekében, hogy a Karácsony Gergely által említett tisztulási folyamat a Gyucsány-féle forgatókönyv szerint folyjék.

Az viszont merőben érdekes és aggasztó, hogy miután már Karácsony is hamvakat szórt a fejére, és a fájdalmas, de elengedhetetlen megtisztulásra hivatkozva jelezte, hogy Zuglóban mégsem Tóth Csabát, hanem Hadházy Ákost támogatja, az MSZP nem lépteti vissza az embert. Miközben azt valószínűleg még az MSZP-ben is tudják, hogy a Tóth fejétől bűzlő zuglói mocsok nem Zugló magánügye, hanem az egész kormányváltási (hát még rendszerváltási) igyekezetet, elszánást hiteltelenítő nagy fekete lyuk. Vagyis hogy nincs az a kormányváltással összefüggő stratégia, amelybe Tóth Csaba beleférhetne. Akkor se, ha egy kecske indulna ellene, de akkor pláne nem, amikor a feddhetetlen, bizonyíthatóan tisztakezű, az orbáni korrupciót tűzzel-vassal üldöző Hadházy az ellenfél.

Nem hiszem, hogy én vagyok az egyedüli, akit elgondolkodtat ez az egész, nem hiszem, hogy az MSZP-nek nincs olyan szavazója, akit ez ne gondolkodtatna el. Amikor még ott tartottunk hónapokkal ezelőtt, hogy Jakab Péter bejelentette: a Jobbik Tóth Csabát támogatja Zuglóban,  visszafogottan azt írtam, hogy ez egy rohadtul kiábrándító üzenet bárkitől, aki az orbánista korrupció ellenségének tartja magát, és azt szeretné, hogy lehetőleg komolyan is vegyék. Most, amikor egy rakás ember felelős állampolgárként viselkedik, tömött sorokban vesz részt az előválasztáson, és azt üzeni az ellenzéknek, hogy rajtunk nem fog múlni, mi ezt végigcsináljuk, egyszerűen vérlázítónak találom az MSZP szűkszavú közlését, miszerint eszük ágában nincs visszaléptetni, Tóth Csaba a párt jelöltje, minden másról a választók döntenek.

Ezt így hogy képzeli az MSZP? Egyáltalán ki hoz döntéseket az MSZP-ben? Hol vannak az MSZP-ben érdemi munkát végző (egy kezemen meg tudom számolni, hányan vannak, de nem is ez a kérdés), valóban ellenzékinek tűnő és annak is látszó Ujhelyi Istvánok, akik ráborítanák az asztalt a pártvezetésre? Amely pártvezetés ugye nagyon fel lesz háborodva, ha Tóth Csaba okán Fidesz-kollaboránsoknak nevezik őket, ugye kikérik maguknak, hogy őket kilóra megvette volna Orbán? Ugye vérig lesznek sértődve, ha sokan megvetik őket azért, mert a saját pártjuk hulláján mímelik az ellenzékiséget, miközben hallgatásba burkolózva próbálják kibekkelni ezt a szégyenteljes sztorit?

Igen, persze, hogy ne tudnám, hogy a végén úgyis a szavazók döntenek, nem kell felkapni a vizet, mert ezzel a szent összefogást bomlasztjuk. De tényleg nem értem: ha Tóth Csaba – akire annyi árnyalata vetül a korrupciónak, aminek a fele sem férhetne bele, ha valaki a korrupció felszámolását, a közélet megtisztítását ígéri –  a pártja szerint simán elindulhat, mert semmit nem bizonyítottak rá, és már kétszer is megverte Zuglóban a Fideszt, és majd az emberek eldöntik, akkor mi a probléma Orbán Viktor rendszerével? Akkor mi a töknek kell leváltani Orbánt? Semmilyen igazságszolgáltatás semmit nem bizonyított rá, egymás után háromszor nyert kétharmaddal választást a pártja, mi a probléma vele? Nem tudom, lehet, hogy valamit félreértek, de ez már nem pusztán kiábrándító, hanem dühítő és elfogadhatatlan. Ezen a ponton ez már nem fér bele.

Nem az, hogy mindenki másnak is rengeteg időbe telt felismerni, hogy vállalhatatlan kompromisszumokat egy idő után már nem lehet úgy kötni, hogy a közös célt ne sodorjuk veszélybe, hanem hogy az MSZP még mindig nem ismerte fel, hogy mi a tét, és mit kockáztatnak. Nem az a probléma, hogy lassan, de biztosan húsz fős törpepárttá zsugorodnak és eltűnnek, mintha nem is lettek volna, hanem hogy Orbán után tizenkettővel a tömegek által remélt kormányváltást teszik kockára. Egyébként igen, mindenről a választók döntenek. Csak rohadtul nem mindegy, hogy milyen információk birtokában teszik.

Erre pedig már se köpni, se nyelni: Miután az MSZP kivételével az összes többi párt megvonta a támogatást a zuglói szocialista jelölttől, Zugló szocialista alpolgármestere azt kéri az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy zárják ki Hadházy Ákost előválasztásból. Hajdú Flórián szerint Hadházy megsértette a jelölt emberi méltóságát azzal, hogy dokumentumokkal igazolta, hogyan rejtett el egy kamu alapítványba egy sok százmillió forintos telket.

Frissítés: Tóth Csaba úgy döntött, hogy visszalép a jelöltségtől. Még ha megkésve is, de helyesen döntött. Az indoklásra viszont semmi szükség nem volt. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.