Július 22,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A saját bűnükkel vádolják meg a másikat. Mennyire egyedi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,819,644 forint, még hiányzik 1,180,356 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy kormányhatározat szerint 23 budapesti kerület közül 8 kerület kapott összesen 14,7 milliárd forint fejlesztési forrást (elsősorban útfelújításra) – közülük hétnek fideszes a polgármestere, Soroksárnak pedig a Fidesz által is támogatott független polgármestere van. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy miért csak fideszes vezetésű kerületek kaptak a 14,7 milliárdos keretű forrásból, ellenzéki vezetésű városrészek miért nem.

Mielőtt azonban ismertetném a választ, mindenki gondolkozzon el azon, hogy mi lehet ennek az oka. Talán csak nem arról van szó, hogy a Fidesz így bünteti az ellenzéki vezetésű kerületeket? Csak nem az az oka a dolognak, hogy megmutassák, ha „jó” helyre teszik az ikszet, akkor kapnak támogatást, ha viszont nem, akkor így járnak? Sok mindenre gondolhat az ember a fentiek elolvasása után, de arra talán nem, amivel a Fidesz előállt. Ez pedig nem más, mint hogy így kompenzálják a szegény kormánypárti kerületeket azért, mert Karácsony elvett tőlük jelentős támogatásokat. Igen, jól olvasták, teljesen komolyan ezzel állt elő a kormány, ez a magyarázat. De hát tudvalevő, hogy azzal vádold meg ellenfeledet, amit épp te csinálsz, akkor biztos a siker.

„A kormány több százmilliárdos beruházásokkal segíti a főváros és a kerületek fejlesztését, csak a fővárosi utak felújítására az elmúlt három évben 20 milliárd forintos kormányzati támogatást fizettünk ki a kerületek vezetésének pártállásától függetlenül. A kormány mostani döntésével azokat a kerületeket kompenzálja, amelyektől Karácsony Gergely főpolgármester politikai bosszúból elvett fővárosi támogatásokat vagy jelentősen csökkentette azokat” – reagált az atv.hu megkeresésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

“Elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely és a baloldal a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal”

Ide lehetne hozni a megfelelő számadatokat, de nem érzem úgy, hogy erre óriási szükség lenne, hiszen mindenki jól láthatta, hogy az utóbbi években a Fidesz minden olyan kerületet és települést büntet, amely egy ellenzéki jelöltre merte leadni a voksát. Ez annyira egyértelműen látszik Budapest kérdésében is, hogy még ha akarnák se tudnák takargatni a dolgot. De jól láthatóan nem is akarják takargatni, hiszen simán behazudják azt, hogy Karácsony az, aki pénzelvonásokkal bünteti a jobboldali kerületeket, aki pedig elég buta hozzá, az ezt el is hiszi. Sőt, azt is, hogy a Fidesz nem kivételez a jobboldali kerületekkel, hanem csupán jóváteszi a gaz Karácsony ármánykodását.

Egyszerűen hihetetlen az, hogy ennyire butának nézik az embereket, és az talán még jobban szúrja az ember szemét, hogy egyesek ezt el is hiszik. Hisz maga a kormánypárt jelentette ki a választási győzelem éjszakáján, hogy elégtételt fognak venni, amit meg is tettek. Orbánnál nem sok bosszúállóbb politikus van ma a Parlamentben, amit már sokszorosan bizonyított. Elég megnézni azt, hogy a Soros iránti haragja arra késztette, hogy egy teljes egyetemi képzést zavarjon el az országból. Egy egész ország népével fizetteti meg a haragját, teljes kerületek és városok esnek el tízmilliárdoktól csak azért, mert Orbán így döntött. Lehet, hogy látványberuházások tucatjait hajtják végre Budapesten, de emellett lerohadt az úthálózat, a csatornázás, a szemétszállítás és még lehetne sorolni. Hagyták tönkremenni pont azokat a területeket, amelyek a leginkább érintik az ott lakók életét.

De lett helyette fűtött stadion, meg egy sor egyéb, teljesen értelmetlen beruházás. Az ellenzéki vezetésű településeket országszerte kivéreztetik, miközben a sajátjaikat milliárdokkal tömik ki, még akkor is, ha csak falvakról van szó esetlegesen. A lényeg, hogy a kormányhű szavazóknak járnak a támogatások, jár a Trianon emlékmű és az új csatornarendszer. És sajnos a szavazó van annyira buta sokszor, hogy ezek a támogatások elegendőek ahhoz, hogy a következő választásokon a Fidesz mellé tegye a voksát, hiszen őt más sem érdekli, mint a saját környezetének fejlődése. Az emberek többsége nem gondolkozik országos szinten, mert amit nem lát a saját szemével és nem tapasztal meg személyesen, az őt nem zaklatja fel. Amit lát az az, hogy a fideszes polgármester milliárdokat szerzett a településnek, amiből megújul minden, de hogy ennek az az ára, hogy más településekre nem jut pénz, az már nem fontos.

Jól látható az is, hogy akinek a kezében van az ország vezetése, az dönthet minden kérdésben, hiszen lehet Vásárhelynek ellenzéki vezetője, de ha a kormány egyszerűen nem juttatja el oda a támogatásokat – mondvacsinált okok miatt -, akkor mindegy is, mit tesz a polgármester, sokan őt fogják hibáztatni a pénzek elmaradásáért. Akkor derül viszont ki az, hogy mennyire képesek gondolkodni a szavazók, ha egy ilyen történet után is bizalmat szavaznak a polgármesternek, hiszen akkor megértik, hogy nem a városvezető tehet az elvonásokról, hanem a kormánypárt. A fővárosban – úgy hiszem – ezt már régen megértették, pont ezért zavarták el a kormánypárti polgármesterek többségét. A kormányváltás akkor kezdődött meg igazán, amikor az emberek szembe mertek szállni a kormánnyal.

Ugyan eddig még csak lokális szinteken jött létre ez az ellenállás, de a jövő évi választások már azt is megmutathatják, hogy a többség változást szeretne. Nem csak a főváros és nem csak a megyeszékhelyek, de a szegényebb települések lakói is. Nyilvánvalóan lesznek bőséggel olyan elmaradott falvak, ahol aratni fog a Fidesz, de ezeket az embereket nem lehet szóval meggyőzni, hiszen senkire sem hallgatnak, őket tettekkel lehet csak meggyőzni, ehhez viszont az kell, hogy lehetősége legyen arra az ellenzéknek, hogy megmutathassa, mire képes. Könnyen elképzelhető, hogy fél év múlva már nem büntetheti tovább az ellenzéki vezetésű kerületeket és településeket Orbán, mivel azzal lesz elfoglalva, hogy felkészüljön a bírósági tárgyalására.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.