Július 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Szándékosan hagyták lerohadni a rendszert

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,638,620 forint, még hiányzik 1,361,380 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella nemrégiben azt nyilatkozta, hogy nem kell minden iskolába külön kémiatanár (erről itt írtunk). Ezt azzal magyarázta, hogy a helyzet megoldható ingázó tanárokkal is, akik oda mennek segíteni, ahol épp szükség van rájuk. A gond csak az, hogy már így is 12 000 főállású pedagógus hiányzik a rendszerből, abból a rendszerből, amely 146 ezer embert foglalkoztat. De ez a szám hamarosan tovább romolhat, ugyanis az oktatók folyamatosan kiöregednek és nyugdíjba mennek, helyüket pedig már nincs, aki átvehetné. Nem csábító ugyanis éhbérért tanárnak menni, amikor a versenyszférában megkereshetnek annyit, amiből már meg lehet élni. De a kormány nem kívánja megemelni a tanárok fizetését, inkább azt találta ki, hogy csökkenti a követelményeket, így akár éveken belül eljuthatunk oda, hogy majd a portásokat képzik át tanárokká, ezzel orvosolva a tanárhiányt.

A HVG készített egy riportot Hajnal kijelentését követően, kíváncsiak voltak arra, hogy mennyire igaz az, hogy a helyettesítő tanárok valódi megoldás jelentenek. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy egyáltalán nem megoldás ez, és a helyzet csak tovább fog romlani, amennyiben a kormányzat nem tesz valamit. A riportból kiderült, hogy 7-8 évvel ezelőtt a 15 ezer felvett hallgatóból mindössze 2 és félezer maradt a pályán, amihez hozzátartozik, hogy az egyetemeken a pedagógusképzésben a legalacsonyabb a lemorzsolódás aránya. A többség a diploma megszerzése után dönt úgy, hogy más állásban helyezkedik el, sokan pedig 1–2 év tanítás után menekülnek el a pályáról. Persze ezen nem is nagyon lehet meglepődni, hiszen ki akarná kizsigerelni magát nevetséges fizetésért cserébe?

Többen a közoktatás összeomlásával fenyegetnek, de véleményem szerint az már régen megtörtént. Amikor lasszóval sem lehet már különböző tanárokat találni a legkülönfélébb tárgyak oktatására, csökken a tanárok tudása, és sok helyen az oktatott anyaghoz nem értő tanárok tanítanak, akkor mégis miről beszélhetünk? A magyar diákok hátrányba kerülnek az európai országok diákjaival szemben, hiszen a legtöbb helyen még ha vannak is problémák az oktatásban, legalább megpróbálnak tenni valamit azért, hogy ez megváltozzon. Idehaza viszont nem, mivel ahhoz szakemberek és pénzbefeketetés kellene. Egy, akár több évtizedes tervet kellene kidolgozni, amely kihúzhatná az országot a mély gödörből. Erre viszont nem lehet felkérni Kásler Miklóst vagy bármelyik államtitkárt, hiszen fogalmuk sincs arról, hogy mi fán terem az oktatás.

Kezdhetnék ott, hogy újra létrehoznának egy oktatási minisztériumot, hiszen az az egyik legfontosabb egy ország számára. Kiművelt emberek nélkül nincs jövője egy országnak, ezt már évzsázadokkal ezelőtt belátták az emberek. A tudás kiút a szegénységből és a fejletlenségből. Nyilván a reménytelenségben vegetáló zsákfalvakban élőknek adhatnak egy zsák krumplit vagy tűzifát, de attól még nem fognak megoldódni a problémák. Arra lenne szükség, hogy az ott élő fiatalokat felkarolják, és az iskolák irányába vezessék, viszont ha nincs megfelelő iskola, vagy ha lenne is megfelelő iskola, de ott nincs elegendő tanár, akkor ezt mégis hogy oldják meg?

Az egyértelmű, hogy az Orbán-kormánynak nem célja az, hogy egy okos társadalmat hozzon létre, hiszen az okos ember gondolkodik, és a végén úgyis rájön arra, hogy mi jó és mi rossz neki. Orbán viszont azt akarja, hogy a propaganda működjön, az emberek pedig elhiggyék az általuk kreált hazugságokat. Ezt viszont csak úgy érheti el, ha sötétségben tartja az embereket, amihez az kell, hogy az oktatást szépen lassan hagyja megdögleni. Amikor már a Klebelsberg Központ elnöke is ki meri jelenteni, hogy nincs szükség külön kémiatanárokra minden iskolában, akkor ezzel lényegében beismerik azt, hogy kifejezetten céljuk az oktatás minőségének lerontása. Az általuk idézett utazó tanárok hasznáról pedig csak az alábbiakat tenném ide:

Egyik helyről a másikra utaznak, a saját autójukat használják, az útiköltségnek csak egy részét térítik meg számukra, és eleve az órákért is nevetségesen alacsony összeget, néhány ezer forintot kapnak, miközben kimaradnak a jutalmakból. Emellett a legtöbb esetben van egy alapintézményük is, ahol ugyanúgy kell teljesíteniük. Ez a helyzet senkinek nem jó, nem csoda, hogy néha úgy kell nekik könyörögni, hogy jöjjenek.

Ehhez pedig csak egy adalék, hogy egy 10 éve pályán lévő, gyermekét egyedül nevelő tanítónő fizetése a 2019-es számítások szerint nem éri el a létminimumot úgy, hogy ebben már minden pótlék benne van. Kidolgozzák a belüket, a fizetésük mégsem éri el még a létminimumot sem. Nyilvánvalóan ezzel pontosan tisztában vannak az EMMI-nél is, azonban nem prioritás számukra, hogy ez megváltozzon. Milyen jövő vár tehát a magyar fiatalokra? Leginkább elkeserítő, hiszen nem tűnik úgy, hogy bármiféle kiút is lenne ebből a káoszból. Még ha nyer is az ellenzéki összefogás, kérdéses, hogy lesz-e annyi pénz az államkasszában – amit Orbánék kifosztottak –, hogy belevághassanak a rendszer átalakításába? Ne felejtsük el, hogy az államadósság folyamatosan növekszik, miközben orosz és kínai hiteleket vett fel a jelenlegi kormány. Könnyen elképzelhető, hogy évekre lesz szükség ahhoz, hogy talpra álljon annyira a gazdaság, hogy beleférjen egy átfogó oktatási reform. Addig pedig marad a jelenlegi rendszer.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.