Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem, sem a rendőrség, sem pedig a katonaság bevetése nem megoldás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben a 888 nevű fideszes propagandaoldal arról számolt be, hogy a BKK járatain romlik a közbiztonság. Az elmúlt hónapokban több olyan eset is történt a főváros tömegközlekedési eszközein, ahol emberek sérültek meg. Volt, akit megkéseltek és belehalt a sérülésébe, másokat „csak” kiraboltak. Ez egy valóban szomorú helyzet, azonban azért ne felejtsük el, hogy Budapest egy világváros, és mint ilyen egyszerűen elkerülhetetlen az, hogy ilyen esetek előforduljanak. Persze lehetne minden tömegközledési eszközre járőrt küldeni, de az nem oldaná meg a problémát, hiszen ha folyamatos védelemre van szükség, akkor valami igencsak nincs jól a társadalomban. Ez ugyanis egy társadalmi probléma, nem pedig arról van szó, hogy kevés a járőr, ezért történnek ilyen esetek.

Olyan ez, mint hogy a gyűlölet elszabadulása miatt csak és kizárólag a magyar kormányt hibáztatják egyesek, miközben a társadalom is kellett ahhoz, hogy ez idáig fajulhasson. Ha nem élne a mai napig sokakban az előítélet másokkal szemben, akkor a kormány szélsőséges gyűlöletkeltése sem működhetett volna soha, és már rég taktikát kellett volna váltaniuk. De működött Orbán terve, és sikerült elérniük, hogy több százezren gyűlöljék saját honfitársaikat csak azért, mert más véleményen vannak. Ezek az emberek már a propaganda megjelenése előtt is ilyenek voltak, maximum nem került ez igazán felszínre, hiszen nem volt elfogadott az, hogy valakit csak azért, mert más véleményen van, akár leköpjön, vagy megrúgjon valaki.

Ugyanez igaz a BKK járatain történt bűncselekményekre is, hiszen ennek oka nem a városvezetés, hanem az, hogy egyes emberek olyan helyzetbe kerültek, ahol már egy bűncselekmény elkövetésétől sem riadnak el. Ha egy ilyen embert esetleg leállít egy járőr, az még nem jelenti azt, hogy ha újra alkalma adódik arra, hogy valakinek sérülést okozzon, akkor nem fog élni vele. Nem lehet minden bűnöző mellé rendőrt állítani, hiszen ha valaki ezt szeretné, az a rendőrállam újbóli létrejöttéért szurkolna. Márpedig egyes kommentekből pont ez olvasható ki.

Amikor a katonák járőröztek, bezzeg nem volt semmi baj! Elpárolgott minden szemét.

Akkor mondhatnánk el, hogy egy működő demokráciában élünk, ha nem lenne szükség sem katonákra, sem pedig rendőrökre a buszokon és egyéb tömegközlekedési eszközökön. A szomorú az, hogy sokan nem értik meg, hogy egy-egy ilyen eset azt mutatja, hogy problémák vannak a társadalomban, nem pedig arról van szó, hogy Karácsony nem hajlandó eleget költeni a rendőrségre. És ugyan nem kutattam át a bűnözési statisztikákat, de valahogy kételm, hogy ezek az esetek korábban ne fordultak volna elő. Persze minden ilyen eset tragédia és az elkövetőket felelősségre kell vonni, de naiv az, aki komolyan hiszi, hogy csupán a rendőrök számának növelésével ez a probléma megoldható.

A legtöbb esetben az alkohol vagy a drog az oka az elkövetett bűncselekményeknek, erről mégis sokan megfeledkeznek. Mint ahogy arról is, hogy a kormánynak nincs sem alkohol-, sem pedig drogprevenciós terve. Aki alkohol- vagy drog problémákkal küzd, azt az állam magára hagyja, az egyedüli segítséget legtöbb esetben pont azok a civil szervezetek nyújtják nekik, akiket évek óta támad, üldöz, vegzál a magyar kormány. Ha lenne segítség ezen emberek számára, akkor a bűnözés is csökkenne, de mivel ez nem történhet meg pont Karácsony polgármestersége idején, ezért ennek semmi esélyét sem látom. Éppen az a jó a kormánynak, ha esetlegesen növekszik a bűnözés a fővárosban, hiszen akkor lehet Tarlóssal példálozni, és azzal, hogy milyen lejtőre került a főváros, mióta Karácsony Gergely vezeti Budapestet.

Persze érhetné kritika a fővárosi vezetést is, ha korábban olyan mechanizmusok lettek volna, amelyek csökkentik a drogfüggők és alkoholisták által elkövetett bűncselekményeket, amelyeket Karácsonyék felszámoltak. De nekem ilyenről nemigen van tudomásom. Arról viszont már igen, hogy pont Tarlós idején tiltották be a hajléktalanságot, amivel nyilvánvalóan nem oldották meg a problémát. A hajléktalanságot kriminalizálni szörnyű és kártékony elgondolás volt, amivel idővel még a rendőrség és a bíróságok is egyetértettek. Tarlós semmit nem tett azért, hogy a főváros élhetőbb vagy biztonságosabb legyen, ezért a mostani városvezetésen ezt számonkérni nevetséges. Nem állítom, hogy nem dolgozhatnának gyorsabban, de azért azt se felejtsük el, hogy a főváros költségvetését igencsak megvágta a jelenlegi kormány, hiszen meg akarta büntetni a lakosságot azért, mert egy ellenzéki polgármestert mertek megválasztani.

A bűnözés tehát egyáltalán nem most szabadult el, a kérdés inkább az, hogy miként lehetne azt megállítani? A rendőrség létszámának növelésével egészen biztosan nem, rendpárti hőbörgés helyett sokkal inkább szociális intézkedésekre és megoldásokra lenne szükség. Arra, hogy ezek a lehetetlen helyzetben lévő, sokszor bármit kockára tevő egyének ne érezzék úgy, hogy számukra nincs kiút. Ha ezek az emberek kapnak segítséget, hiszem, hogy változhat a helyzet. Ehhez azonban az is kellene, hogy megfelelő pénzek álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy a szociális rendszer javulhasson a fővárosban. Amennyiben ez megtörténne, szinte biztos vagyok abban, hogy szemmel láthatóan javulna a helyzet. Őszintén: kinek jó az, hogy bűnözésből kell fenntartania magát?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.