Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs bocsánat az elmúlt 12 évre. Nincs magyarázat arra, amit tettek és folyamatosan tesznek ellenünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csak néhány tippet adnék, mert úgy látom, szó bennszakadt számos ellenzékinél, aki jobb híján nyaralgat. Amivel egyébként semmi gond nincs, hiszen ki kell pihenni… a mit is? Ezzel szemben a kormánypártiak most kapcsolnak kampányüzemmódba. Nincs itt utcahossznyi előny, hogy hátra lehessen dőlni, kérem tisztelettel! Hadd legyek demagóg. De akár a tisztelt összefogáspártiak is lehetnének azok, mert nincs itt semmi ákombákom, száraz tények vannak, amelyek sokszori ismételgetése talán eljuthatna a Fidesz-szimpatizánsokhoz vagy a bizonytalanokhoz is.

Mert ugyanis vannak a mindennapi életünket igen durván befolyásoló tények, amelyekkel jelen esetben nehéz vitatkoznia a papagáj kommandóként rikácsoló, egyébként kormányon lévő szólistáknak. Példának okáért rá lehetne nyugodtan zendíteni a közel 500 Ft-os benzinárra, amely a maga nemében – ha már az olimpiánál és egyéb sporteseményeknél tartunk idén nyáron – szerintem mindenképpen egyéni világcsúcsot ér ebben a tejben vajban fürdőző országban. Emlékeztetőül:

Szijjártó Péter szerint a benzin ára átlépte a lélektani határt, és ezért elsősorban a kormány és annak gazdaságpolitikája a felelős. Igaz, ezt még 2006-ban mondta, amikor egy liter üzemanyag még „csak” háromszáz forintba került.

De nyugodtan ide lehetne rángatni a szintén rekordot döntő magyar inflációt, amely júniusban konkrétan 5,3% volt. A maga nemében ez is egyedülálló, tekintettel arra, hogy a hanyatló EU-s átlag me közben 1,9%. Hogyan is indokolta az ellenzékben fideszes Varga Mihály 2008 júliusában a jövedéki adó-csökkentő törvényjavaslatát?

Az üzemanyagárak féken tartása azért különösen fontos, mert a benzin és a gázolaj árának emelkedése miatt más termékek is drágulnak, az infláció pedig tovább növekszik.

Az akkor ellenzékben nyomuló fideszkádéenpés képviselők azt szerették volna elérni, hogy a benzin jövedéki adóját szállítsák le az EU által előírt minimumszintre, amivel számításaik szerint literenként 15 forinttal csökkent volna az üzemanyag ára. Nos, lehet nosztalgiázni, oda lehetne baszni az orruk alá, minden áldott nap! Ebben is csúcstartók vagyunk, gratulálunk az illetékeseknek!

Hogy miért fontos ez? Mert az egyszerű embernek, akinek ráadásul a Fidesz-propaganda tizenkettedik éve mossa az agyát mindenféle élet- és valóságidegen álproblémákkal, sok esetben lövése nincs arról, hogy ezek a számok rohadtul befolyásolják a mindennapi életüket. A pénzük konkrétan lófaszt sem ér, mert ez húzza az árakat, és emeli a költségeket. Aztán az euro sem gyenge, folyamatosan 350-360 forint között mozog, ezzel szintén drágítva az importot. De ha esetleg ezek a fontos tényezők sem elegendőek arra, hogy Orbánék orra alá dörgöljék és számon kérjék tőlük a béka segge alatti életszínvonalat, akkor nyugodtan rá lehetne kérdezni kicsit erélyesebben a helyreállítási alap meg nem érkezett milliárdjaira. Mert csak és kizárólag miatta nem kapjuk meg azokat a pénzeket, amik járnak nekünk, mert ugye a kifizetéseket a jogállami normák betartásához kötik ezután, úgyhogy hiába játssza a hülyét, és néz mindenkit annak, attól a pénzt nem fogják utalni, az holtbiztos.

Ezzel szemben úgy szórja itthon a költségvetési pénzeket, mint bolond pék a lisztet, mintha nem lenne holnap, de például a Velencei-tó vízpótlására már nem tudnak kiszorítani szaros 40 milliárdot, mert csak. Emellett nyugodtan számon lehetne kérni az államapparátus brutális létszámát, vagy éppen az augusztus 20.-i senkit nem érdeklő, gigantikus, még soha nem látott, ennélfogva rekordösszegű ünnepi tűzijátékozást is. Csak így csípőből. Ezt megértik a kevésbé tájékozott rétegek is. Arról ne is beszéljünk – illetve de, folyamatosan beszéljünk róla -, hogy tényleg olyan drágaság van lassan, mint ha Dubaiban lennénk. Mondjuk ott legalább a benzin olcsó, de jó nekik. Itt cserébe az építőanyagárak az egekben, szakember meg nincs.

Tehát mindent összevetve igen nehéz olyan, a gazdaságot közvetlenül befolyásoló területet mutatni, amit ezek ne basztak volna szét a világbajnok gazdaságpolitikájukkal. És akkor nézzük meg, hogyan vélekedik a Politico a jelenlegi helyzetről, amibe Orbán belekormányzott minket, csak azért, hogy választást nyerjen, és ismét kollektíven lehessen utálni egy bizonyos embercsoportot. A lap öt lehetséges módját vázolta fel annak, hogy milyen végkifejlete lehet a magyar és lengyel kormány által okozott uniós demokráciaválságnak:

  • Budapest és Varsó visszatáncol
  • Orbán és Morawiecki megbukik a választáson
  • Marad a patthelyzet
  • Polexit és Huxit
  • Még több populista az EU-ban (via)

A fentiek alapján, meg amúgy is nagyon kíváncsian várom, hogy ebből a mocsárból hogyan fog segítség nélkül kitolatni az elmúlt 100 év legsikeresebb miniszterelnöke. Mivel eddig is tudtuk, hogy amit csinál, annak mindig van egy előre megírt forgatókönyve, most is megalapozottan feltételezhetjük, hogy lemodelleztek ezek már mindent a terepasztalon, mi majd csak a végeredménnyel fogunk szembesülni, mint általában. Aztán mire észbe kapunk, már rég más disznóságot kavar, mert általában három lépéssel előttünk jár.

Hogy hol tartanánk, ha az elmúlt közel 12 évben egy valóban hozzáértő, lelkiismeretes és tisztességes kormány vezette volna az országot, arról legfeljebb csak elképzeléseink lehetnek. Hogy mekkora erkölcsi rombolást végeztek azon felül, amennyi pénzt kiszivattyúztak a közösből, azt ember nem tudná megmondani. Amit viszont mindezeken túl még mindig nem értek, az az, hogy egy esetleges bukta után mi lesz itt? Mi lesz például Orbánnal? Jó, tudjuk, még 30 évig fogja osztani az észt, de ha mégsem, és tényleg oda kerül, ahová való, akkor hogyan tovább? Visszavonul a felcsúti parasztházba és bajuszt növeszt? Vagy mint Rákosi, száműzetésben tölti hátralevő éveit, Putyin vendégeként Oroszországban? Vagy Berlusconihoz hasonlóan mérgezi tovább a levegőt, és orgiákat rendez a hatvanpusztai gigabirtokon?

Ha ez az ember ezt megússza, akkor ne nagyon várjunk csodát egy estleges kormányváltástól. Ha ez a bűnszervezet nem lesz felszámolva, akkor itt semmi nem fog változni. Ha ezt a szennyest nem dobjuk ki, és nem mondunk mindörökre nemet arra, amit Orbán művelt, visszaélve a kétharmaddal, akkor ez az elmúlt legcikibb évtized továbbra is ott fog bűzölögni a magyar közélet szemétdombján. Ahogy terroristákkal nem egyezkedünk, úgy bűnöző politikusokkal sem. Remélem, senki nem fogja annyival megúszni, mint amennyivel eddig megúszta Simicska, Kaleta, Szájer, Borkai, Balog, Rogán, Kósa, Bayer, és sorolhatnám reggelig.

Nincs bocsánat az elmúlt 12 évre. Nincs magyarázat arra, amit tettek és folyamatosan tesznek ellenünk. De ha ennek ellenére mégis futni hagyják ezt a bagázst, akkor az ellenzék is csak egy levegőbe beszélő, megalkuvó banda. Egyszerűen nem szabad hagyni, hogy Orbán nevessen a végén.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.