Május 10,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez az ítélet minden szempontból szégyenteljes

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 470,704 forint, még hiányzik 2,529,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint ahogy azt sokan gondolták talán, M. Richárdot még kevesebb börtönre ítélték, mint amennyire számítani lehetett. Az általa elkövetett balesetnek két halottja volt, mégis megúszta az egészet 3 és fél évvel, ami egyszerűen nevetséges. Itt nem véletlen balesetről van szó, esetleg egy elnézett tábláról, hanem még ha nem is szándékosságról, de arról igen, hogy M. Richárd teljesen figyelmen kívül hagyta azt, hogy rajta kívül mások is vannak ezen a világon. A megengedett sebesség majdnem háromszorosával közlekedett lakott területen, jogosítvány nélkül szervezetében droggal. A bíróság azonban elfogadta, és őszintének vélte megbánását, ezért a korábbi 4 éves büntetését 3 és fél évre csökkentette. A korábban maffiaperben elítélt, azóta többször is törvényt sértő férfi az előzetesben töltött időben állítása szerint átgondolta az életét és családot szeretne. Kár, hogy a miatta elhunyt két embernek már nem lehet családja.

M. Richárd még a bíróságon sem ismerte el felelősségét, ugyanis azt mondta, hogy a gyorshajtást, amiért most gondolom itt vagyok, elismerem. Nem a gyorshajtásért volt ott ez a bűnöző, hanem azért, mert két ember halálát okozta, de ennek ellenére is képtelen beismerni bűnét. A tárgyaláson is saját magát sajnáltatta, amikor a következőket mondta:

Azt gondolom, hogy az egész életemet végig fogja kísérni ez a tragédia, azt kérem, hogy ne a múltam miatt és egy-két buta húzásom miatt ítéljenek meg.  

Egy-két buta húzás? A maffiához tartozni nem butaság, mint ahogy drogot terjeszteni és halálos közúti balesetet okozni sem butaság. Ezek súlyos bűncselekmények, amelyekért ha az ember nem Rogán haverja lenne, akkor már rég a börtönben rohadna. Nehéz az embernek türtőztetnie magát akkor, amikor azt látja, hogy egy sorozatos bűnelkövető, aki képtelen beismerni a hibáit, ilyen könnyen és olcsón megússza. Arról már nem is beszélve, hogy a másik autó sofőrjét, akinek mindkét utasa elhunyt, M. Richárdhoz hasonlóan bűnösnek találták halálos baleset gondatlan okozásának bűntettében. Azt a férfit, akinek ezek szerint látnia kellett volna, hogy a belvárosban egy Mercedes 130 km per órás sebességgel száguld éppen felé.

Nem vagyok sem ügyvéd, sem bíró, de egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy mégis hogyan születhet ilyen döntés. Hogy képes egyetlen bíró is azzal a tudattal élni, hogy egy ilyen lény hamarosan újra az utcákat fogja járni – ismerve őt, a vezetéstől eltiltás sem fogja őt megakadályozni abban, hogy továbbra is vezessen –, és veszélyt fog jelenteni a társadalomra. Vannak olyan egyének, akik egyszerűen nem kompatibilisek a társadalommal, ők azok, akiknek soha nem lenne szabad elhagyniuk a börtönt, mert mindannyiunkra veszélyt jelentenek. De a tanácselnök egészen komolyan úgy gondolta, hogy M. Richárd képes megváltozni és a következőket is elhitte neki:

Az elmúlt hat hónap magánzárkájában volt időm végiggondolni, hogy rossz irányba haladtam. Más úton kell ezt feldolgoznom. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani, gyereket vállalni és ha ehhez szakemberre lesz szükségem, akkor szakemberrel.

Én hiszek a megbocsátásban, de ahhoz arra van szükség, hogy a bűnt elkövető egyén valóban megbánja, és felfogja tettei súlyát. Itt ilyenről még csak szó sincs, amit M. Richárd több alkalommal is bizonyított. Az ítélet véleményem szerint a magyar igazságszolgáltatás csődje, illetve annak bizonyítéka, hogy az már jó ideje nem független a hatalomtól. Jól bizonyítható az, hogy a bűnelkövető szoros szálakkal kötődik a hatalomhoz, aminek következménye a szánalmas bírósági ítélet. Ezek után hogyan hihetnénk abban, hogy az Orbán-kormány idején bárhol is jogos ítélet fog majd születni egy büntetőperben? Ez a döntés azt is megmutatja, hogy ha az ember szoros szálakkal kapcsolódik a hatalomhoz, akkor lényegében szinte bármit elkövethet, nem kell viselnie cselekedetei következményeit. Lehet, hogy kapott 3 és fél évet ez az ember, de előzetesben már letöltötte ennek egy részét, és ismerve M. Richárd helyzetét, még az is lehet, hogy jó magaviseletért hamarosan kiengedik. Azt talán nem merik megtenni, hogy még börtönbe se kelljen mennie, de túl hosszú börtönévekre nem kell számítania, az egészen biztos.

Bele sem merek gondolni, hogy mit gondol a döntésről azon két ember családja, akik életüket vesztették M. Richárd felelőtlensége miatt. Mert ők is tudják, hogy nem történt igazságszolgáltatás, és szeretteik élete egyenkét még 2 évet sem ért a bíróságnak. Vannak vétlen balesetek, amelyek nem csak az áldozatok, de az elkövetők életét is sokszor végleg tönkreteszik, mivel nem tudják magukat túltenni azon, hogy egy hiba miatt elvették valaki életét. Ez a fenti eset viszont véleményem szerint nem tartozik ebbe a kategóriába, mint ahogy azt sem hiszem, hogy M. Richárdot érdekli az, hogy két ember haláláért felelős, elvégre az egyetlen dolog amit beismer, az a gyorshajtás, semmi más. Szégyen ez a bírósági döntés mindannyiunkra nézve, és csak remélni merem azt, hogy ezt a maffiarendszert sikerül eltakarítani az ország éléről hamarosan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.