Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Még az is lehet, hogy végre felébred az EU

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán igen nagy bajban lehet, amennyiben a Bizottság támogatja az EP négy frakciójának javaslatát, ahol is azt kérik, hogy ne engedje át a magyar kormány tervét az EU újjáépítési alapjának a felhasználásáról, ami óriási pénzkiesést jelentene a kormánynak. 2500 milliárd forintról van szó, amely vissza nem térítendő támogatás lenne, ehhez azonban a kormány tervét el kell fogadnia az EU-nak. Ha a tervet visszautasítják, akkor akár több hónapig is várhat Orbán a pénzre, amelyből többek között az orvosok fizetésemelését kívánta teljesíteni. A tervek szerint még idén 300 milliárd forintot lehívtak volna a támogatásból, azonban ha ez nem érkezik meg az országba, úgy átcsoportosításokra lehet számítani. Olyan átcsoportosításokra, amelyeknél nyilván ismét olyan ágazatok járnak majd rosszul, ahol szükség lett volna a forrásokra.

A javaslatot a magyar kormány nyilván támadásként fogja majd értékelni és úgy fogja kommunikálni a sajtóban, mintha ismét ok nélkül büntetnék Magyarországot. Viszont a javaslatban is jól érthetően leírják a frakciók, hogy nem az ország megbüntetése a céljuk, hanem az, hogy a támogatások valóban eljussanak azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szüksége van. A beadott tervekből viszont nem ezt olvassák ki, ezért is fordultak ahhoz a Bizottsághoz, amely illetékes a döntés meghozatalában. Ez egy óriási érvágás lenne a kormány számára, hiszen kapálózhatnak bárhogyan, a döntés akkor sem az ő kezükben van. Nyilván gyakorolhatnak komoly nyomást a Bizottságra – a németeknél lobbizással – de egyre inkább úgy tűnik, hogy kezd megváltozni a helyzet, hiszen érzékelik Orbán esetleges bukását.

Orbán már így is kénytelen volt lemondani 3300 milliárd forint kedvezményes uniós hitelről, hiszen pontosan tudta, hogy az általuk beadni kívánt tervek nem mennének át a Bizottságon. Azt a döntést, miszerint nem kérünk ennyi pénzt, azzal magyarázta meg a miniszterek elnöke, hogy nem kívánja adósságba vinni az országot. Nyilván nem ez az oka annak, hogy végül nem kérjük a kedvezményes hitelt, de ez a szavazóit úgysem érdekli. Felvesz inkább kínai és orosz hiteleket, amelyeket arra költ, amire csak akar, hiszen ez a két diktatúra nem kérdez, számukra csak az a fontos, hogy visszafizessük azokat. De ez sem Orbán felelőssége, hiszen ezek majd a jövőbeni kormányokat és az állampolgárokat fogják terhelni, őt már nem, pláne ha ez az utolsó teljes éve a hatalomban.

Az Unió jól láthatóan próbálkozik azzal, hogy valamilyen formán rendre utasítsa az uniós állampolgárok pénzét elherdáló magyar kormányt. Eddig nem nagyon jártak sikerrel és valódi akarat sem volt rá, de egyre inkább úgy tűnik, hogy megelégelték a jelenlegi helyzetet és valódi lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy valami változás történjen. Persze elég későn jöttek erre rá, de legalább valami történik. Persze még előfordulhat az is, hogy a négy frakció által benyújtott javaslatot elutasítja a Bizottság, az Orbán által várt pénzek pedig időben megérkeznek. De még ha ez meg is történik, akkor is észlelhető az, hogy változik az EU álláspontja az országgal kapcsolatban. Eddig nem kívántak beleszólni az ország ügyeibe, de a melegellenes törvény egy olyan határvonal átlépését jelentette, amire mindenki egyöntetűen reagálni kívánt.

Lehet persze, hogy szándékos volt Orbán provokációja, de kétlem azt, hogy ilyen eredményre számított. Sikerült ugyan elterelnie a figyelmet a Fudan ügyéről, de kicsit túllőtt a célon. Sokkal nagyobb visszhangja lett a dolognak, mint amire számíthattak. Elvégre ha belegondolunk abba, hogy az EB csoportmeccsek egyik fő témája az volt, több stadiont és különböző épületet is szivárványszínekkel világítottak ki, illetve szivárványos zászlókkal álltak ki az LMBT közösségért Európa-szerte, akkor azért elmondható, hogy nem várt hullámokat vetett a törvény. Nemrég találkoztam egy francia sráccal, aki miután megtudta, hogy magyar vagyok, elsőként csak annyit mondott, hogy milyen gusztustalan egy miniszterelnökünk van. Nem is nagyon kellett többet mondania, hiszen én is pontosan tudom, hogy miről beszél. A világ nagy része kiállt Orbán törvénymódosítása ellen, ami korábban nem fordulhatott volna elő. Nem is csoda persze, hiszen a magyar civil szervezetek tönkretétele, vagy egy világszinten nem ismert egyetem tönkretétele nem érdekli a külföldieket, egy, az emberi jogokat sértő törvény viszont már igen.

Mégis csak az EU-ról van szó, amely elviekben biztosítja minden itt lakó emberi jogát, márpedig ez a törvény ezzel teljesen szembe megy. Arról nem is beszélve, hogy az LMBT közösség világszerte több tízmillió taggal rendelkezik, ezért ha őket valahol jogsérelem éri, akkor kiállnak a másikért. De ezen felül még sok, egyébként nem LMBT-hez tartozó ember is kiállt azért, hogy megszüntessék ezt a törvényt. Ez lehet persze, hogy nem fog sikerülni, legalábbis nem túl gyorsan, de elérték, hogy az EU komolyabban szankcionálja azokat, akik törvényt sértenek. Ha úgy ítélnék, hogy nem fogadják el a magyar kormány tervét és átdolgozásra visszaküldenék, az úgy gondolom, hogy egy üzenet lenne Orbán számára. Méghozzá egy olyan üzenet, amelyre kénytelen lesz reagálni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.