Május 15,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megérkezett az első figyelmeztetés Kínából

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 692,930 forint, még hiányzik 2,307,070 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kína megszólalt a Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely által átnevezett utcák ügyében. Nem túl meglepő módon Vang Ven-bin külügyi szóvivő teljes mértékben fel van háborodva, a döntést pedig – pontosabban az ilyen viselkedést – megvetendőnek nevezte. Ez is jól mutatja, hogy ki dirigál ebben a kapcsolatban, ahol a magyar külügy majd vélhetően a háttérben bocsánatot kér a kínai vezetéstől. Csak nem biztos, hogy ez elég lesz, hiszen még ha Szijjártó el is ítéli majd az utcatábla cserét, akkor sem fog tudni mit tenni az ellen, hogy a nagy többség igenis támogatja a két politikus akcióját. Elég csak megnézni a hírre érkezett kommenteket, amelyek helyeslik, hogy végre valaki ki mert állni az elnyomottak jogaiért és el merte mondani a véleményét.

Akármennyire is erőlteti Orbán, a kínai politikát idehaza is sokan megvetik. Megvetik, mert elnyomja a kisebbségeket és egyébként is azt a kommunizmust képviseli, amelytől oly sokáig szenvedett az ország. Sőt, Orbán – szavakban legalábbis – kiáll a kommunizmus ellen és arra bíztatja már évek óta fanatikusait, hogy lépjenek fel a kommunistákkal szemben. Erre a kínai kommunisták egyik legnagyobb talpnyalójává vált az elmúlt években, teljesen szembe menve azzal, amit eddig hirdetett. Ez a sokadik pálfordulás pedig összezavarhatja még a legelvetemültebb híveket is, ami veszélyt jelenthet Orbán hatalmára.

A Fudan Egyetemet nem támogatja a társadalom, akár elfogadja ezt Orbán, akár nem. Értem én, hogy nagy szüksége van az olyan hitelekre, amit arra költhet, amire csak akar, a visszafizetés miatt pedig nem kell majd aggódnia, hiszen az a következő évtizedekben lesz majd csak esedékes, csak hát ameddig az oroszokhoz dörgölődzést valahogy el tudna adni a híveinek – hisz nem kommunistákról van szó – addig ez Kínával már nem fog menni. Orbán egy időben haragította magára a híveit és a kínai kommunista pártot, amelyből már nehéz lesz jól kijönni. Szijjártó mehet magyarázkodni Pekingbe, de teljesen kizártnak tartom azt, hogy bármilyen módon is győzelmet tudnak majd aratni.

Az emberek többsége örül annak, hogy Kína felháborodott az utcatábla változtatáson, ami jól mutatja az emberek valódi érzelmeit. Ha valamiből, akkor ebből levonhatná a tanulságot a hatalom és fefoghatná végre, hogy vannak olyan ügyek, amelyeket akkor sem tudnak átvinni, ha papíron teljes felhatalmazással rendelkeznek. Az internetadót is bevezethették volna, de olyan felháborodással néztek szembe, ami miatt kénytelenek voltak meggondolni magukat. Ha lehetne valódi tüntetéseket tartani az országban, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy már több tízezres felvonulások lettek volna, amelyek – bejárva a világsajtót – egyértelmű üzenetek lettek volna a kínai hatalomnak arra, hogy a magyar emberek nem kérnek az eladósításból.

Arról nem is beszélve, hogy nem egy kommunista egyetem idehozására lenne szükség, pláne nem az adófizetők pénzén, hanem arra, hogy megmaradjon a hazai egyetemek autonómiája. Ehelyett alapítványokba helyezték őket, veszélybe sodorva a teljes felsőoktatást. Már így is egyre csak romlik a hazai oktatási rendszer színvonala, ezért inkább annak helyrehozásával kellene foglalkozni. Az pedig még jobban felháborít mindenkit, hogy a kínai egyetemre szánt pénz több, mint az összes hazai egyetem teljes éves támogatása. Ha már nemzetieskedik Orbán és szuverenitásról pofázik naphosszat, akkor megérthetné végre, hogy a Fudan Egyetem idehozatala azzal teljesen ellentétes.

Ha kiszolgáltatja az országot egy idegen hatalomnak, akkor aláássa az ország szuverenitását. Nem csak elméletben, de gyakorlatban is. Ehhez még a Fidesz szavazói sem adnák a nevüket, bármennyire is rajonganak Orbánért. Mert lehet, hogy elfogadták, hogy Mészáros a magyarok nevében felvásárolja a fél országot, de ő „legalább” egy közülünk. Ha viszont pont a kínai kommunista állam lesz az, amely gyökeret ver Magyarországon, akkor ki tudja, milyen jövő vár erre az országra? A kínai rezsim az emberi jogokat folyamatosan megsérti és próbálja erővel rábírni a külföldi országokat arra, hogy támogassák ezen törekvéseiket. Mert lehet, hogy az USA vagy az EU néha valamilyen formában elítéli Kínát, de a háttérben milliárdos alkukat köt, hiszen a világgazdaság szempontjából egy nagyon fontos szereplőről beszélünk. Magyarország viszont nem szorul rá erre a viselkedésre, ezért megtehetné, hogy kiáll az emberi jogokért és elítéli Kína nyomulását.

Karácsony és Baranyi pedig pont ezt tette meg, még ha csak egy pár utca átnevezéséről van is szó. A Fidesz kénytelen beismerni, hogy ebben az ügyben az ellenzék nyert, és egy olyan témát kaptak fel, amelyben a társadalom többsége egyetért. Még csak azt sem látom, hogy a propagandamédia valahogy megpróbálná a saját előnyére váltani ezt az eseményt, hiszen egyszerűen nem tudják, mitévők legyenek. A párt nem adta még ki az utasítást, ezzel pedig időt nyer a teljes ellenzék. Kérdés, hogy létezhet-e egyáltalán olyan lépés, amely képes lehet megváltoztatni az emberek hozzáállását a Fudan Egyetemhez. Én valahogy kétlem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.