Május 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Morális magas ló

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,617,520 forint, még hiányzik 1,382,480 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bayer Zsolt tahó volt. Ez persze nem újdonság, ebből áll a pályafutása. Ő egy olyan jobboldali véleményvezér, aki kimondja, amit gondol. Egy átlátszó álhírrel történő rágalmazás miatt beleszállt egy random posztolóba, aki tovább osztott egy olyan képet, aminek nem sok köze volt a valósághoz. De mivel a rágalmazás elszenvedője a publicista Semjén Zsolt nevű barátja volt, ezért fontosnak érezte, hogy ő is véleményt nyilvánítson az ügyben. A képet megosztó nővel interjút készített a HVG is, amelyben az illető elmondta: nem érti, miért pécézte őt ki Bayer, hiszen ő csak egy volt a sok megosztó közül. Az egész történetben a legszomorúbb talán az, hogy ilyen könnyen bedől az egyszerű ember az álhíreknek, amit aztán szépen tovább is oszt. Az álhíreknek nem a jobb- vagy a baloldaliak dőlnek be, azoknak oldaltól függetlenül mindenki bedől, aki vélhetően nem rendelkezik elég ismerettel ahhoz, hogy felmérje az őt körülvevő világot.

Ez így volt évekkel, évtizedekkel ezelőtt is, azonban akkor még a közösségi média nem nyert akkora teret magának, hogy ez komoly problémákat jelentsen. A Facebook, Whatsapp és egyéb platformok megjelenésével viszont a nem különösebben tájékozott emberek buta gondolatai is egyre nagyobb teret hódítottak. Ami korábban csak egy falusi pletyka lett volna, az ma már akár országos hír is lehet, hiszen tíz- meg százezrekhez is eljuthat. Ez a közösségi média egyik legnagyobb rákfenéje, ami ellen fellépni például úgy is lehetne, ha emelnénk az oktatás színvonalát, aminek azonban jelenleg sajnálatos módon inkább az ellentéte igaz. De az, hogy egyes álhírek megosztása – noha ez a Semjénről gyártott kép borzasztóan szembetűnően hamis – nem csak a buta emberek problémája, egyébként Bayer Zsolt példáján is jól bemutatható.

Ő maga is számtalan alkalommal osztott már meg égbekiáltó baromságokat a blogján, amelyeket sokszor kénytelen volt levenni oldaláról, amint szembesült vele, hogy hülyeségeket beszél. Ő azonban ezeket az álhíreket arra használta fel a legtöbb esetben, hogy gyűlöletet szítson, ami egy további negatív tényező. Hisz más kérdés, ha valaki valótlanságot állít, majd belátva hibáját bocsánatot kér, és esetleg el is magyarázza, hogy mi is a valóság az általa posztolt üggyel kapcsolatban. Bayer viszont maximum eltüntette az általa posztolt álhíreket, a legritkább esetben kért azért bocsánatot bárkitől is.

Jelen esetben arról van szó, hogy egy embert választott ki magának, akit névvel támad. Ez ellen kelt ki az áldozata, amire reakcióként tovább támadta őt Bayer. A Magyar Nemzetben egy igen hosszú cikket jelentetett meg arról, hogy csak azért, mert a posztoló a sokezredik volt a sorban, még nem teszi őt kevésbé hibássá a történetben. Bayer tehát egészen biztosan nem fog bocsánatot kérni, sőt, kikéri magának, hogy ne támadhassan meg egy embert azért, mert az álhíreket közölt az ő haverjáról. Cikkében többek között az alábbiakat fogalmazta meg:

Ilyenek voltak a régi idők, az elmaradott idők, amelyekben voltak még emberi viszonyok, kikezdhetetlen igazságok, kocsmák, pofonok, szembe nézések, és azokban a régi időkben még Tóthné Laura is megtanulta egy életre, hogy bármennyire is gyűlöl valakit, semmiképpen ne rágalmazzon, ne terjesszen hazugságokat, ha ilyesmire támad kedve, inkább fogja be a pofáját, mert a dolognak vannak következményei.

[…] Ma Tóthné Laura meglát egy fényképet a Facebookján, és azt haladéktalanul megosztja, elégedetten, boldogan, és nagy örömmel konstatálja, hogy szennyes lelkének és beszűkült tudatának minden löttyös indulata célba ér, társat talál, Tóthné Laurát átjárja a lumpenprolik emésztőgödrének bizsergető akolmelege.

Szinte fölösleges is azzal foglalkozni, hogy Bayer ilyen módon beszél bárkiről, egy egyszerű polgárról, akinek nincs hatalma, aki nem közszereplő. Ezt már régen megszokhattuk tőle, pont ezen stílusa miatt kedvelik őt sokan a „nemzeti” oldalon. Odamond mindenkinek, miközben szerintem csak egy tapló, akit a taplósága tett ismertté országszerte. De lépjünk is ezen túl, hiszen nem ez a legfontosabb pontja ennek az egész történetnek. A kép megosztója egyértelműen hibázott, ezen szerintem nincs mit kozmetikázni. Ettől függetlenül védhetetlen az, amit Bayer művelt ennek kapcsán, és védhetetlen az a lejáratókampány, amit folytat azóta is. A történet legfontosabb eleme az, hogy a magyar internetezők egy jó része egészen egyszerűen képtelen megkülönböztetni az álhíreket a valódi hírektől. Ezzel mi magunk is szembesülünk a saját oldalainkon.

Azonban ahelyett, hogy szennyes lelkűnek, beszűkült tudatúnak vagy lumpenprolinak neveznénk ezeket az embereket, inkább azzal foglalkozunk, hogy bemutassuk, mi is jelenti a valóságot, és mi nem. De Bayer már megszámlálhatatlan alkalommal ült fel álhíreknek, pont ezért is szánalmas tőle ez a fent idézett iromány, hiszen úgy tesz, mintha ő még életében nem propagált volna olyan átlátszó baromságot, amiről egészen komolyan azt hitte, hogy valódi. Semjén Zsolt egy morálisan romlott, korrupt politikus, aki lehet – sőt szinte biztos -, hogy soha nem lőtt le egyetlen gólyát sem, viszont megtette ezt háziállatként tartott szarvassal Svédországban, amely állat valaki tulajdona volt. Semjén egy olyan álkeresztény figurája a NER rendszerének, aki tökéletesen szimbolizálja a maffiarendszer morális mélységét. Ehhez még csak a gólyás montázsra sem lett volna szükség, hiszen a vele kapcsolatos hírek is magukért beszélnek.

A történetnek nincs tanulsága, viszont az megállapítható, hogy Bayer képtelen arra, hogy beismerje, ha hibázott. A képet megosztó nő is hibázott, csak hát mégis más az, ha egy átlagos Facebook-felhasználó megoszt egy átlátszó marhaságot a barátaival, és más az, ha egy ismert jobboldali véleményvezér páros lábbal száll bele valakibe. A két eset eredménye eltérő, amit Bayer is pontosan tud. Mégis – élve a követőtábora adta jelentős eléréssel – arra vállalkozott, hogy példát statuáljon egy olyan ügy miatt, amiben az egyik legjobb barátja érintett. Nem tudom, ez a keresztényi, a nemzeti vagy a polgári értékek megnyilvánulása-e, mindenestre riasztó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.