Július 14,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


A Néppárt nem képes tanulni a saját hibáiból sem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,442,844 forint, még hiányzik 1,557,156 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Deutsch Tamás néppárti megregulázására a propagandasajtó ismét viccesen reagált. Újra elmondták ugyanis – megtették ezt már sokszor az elmúlt hónapokban -, hogy jobb lenne, ha a Fidesz kilépne a Néppártból. Ennek oka, hogy nincs helyük a pártcsaládban. Ezzel vélhetően a legtöbben egyet is értenek, csak nem mindegy, hogy mit tekintünk oknak ezzel kapcsolatban. A nem kormánypárti vélemények szerint azért nincs helye Orbánéknak a Néppártban, mert annak értékeitől jobbra, pontosabban szélsőjobbra helyezkedtek el az elmúlt években. Ez nem titok, noha a hívek ezt soha nem fogják beismerni. Salvini istenítése, vagy a barátkozás Le Pennel és pártjával nem a véletlen műve, sem az, hogy a spanyol szélsőjobboldali Voxszal is tárgyalásokba kezdtek. Orbánék felmérték, hogy van-e esély arra, hogy az EP-n belül megalapítsanak egy populista, szélsőséges pártcsaládot, ami vetélytársa lehet idővel akár a Néppártnak is.

Ez a terv azonban befuccsolt, amikor az EP-be nem választottak annyi szélsőjobbos képviselőt, mint amennyivel számolt a Fidesz. A populizmus világszinten megroggyant egy kicsit, ami gondot okozott és okoz a mai napig a Fidesznek. Valószínűleg azt hitték, hogy végre eljött az ő idejük, végre megreformálhatják az uniót, és új fajta értékeket kreálhatnak. Úgy hitték, az emberek többségének felhatalmazásával bírnak. Tévedtek. A Néppártot folyamatosan támadták, ami végül igencsak balul sült el. Előbb felfüggesztették a Fidesz tagságát, majd legutóbb Szájer József lemondott, Deutsch Tamás jogosítványait pedig megvonták. Ezzel lényegében jelentéktelenné vált a Fidesz az Európai Parlamenten belül, amivel kénytelenek voltak ők is szembesülni.

A Néppárt sokáig védelmet is jelentett a szélsőbalos fenyegetésekkel szemben, számos harcostárs is fellelhető volt a soraik között. Ha véd- és dacszövetségről túlzás is volna beszélni, de volt némi szövetségesi alku. Szóltak reális, objektív okok a tagság mellett.

Mára ebből semmi sem maradt.

Az európai értelemben vett konzervatívok pontosan úgy próbálnak tönkretenni minket, mint ahogy bármelyik, nevében is balos alakulat.

Ezek Trombitás Kristóf sokoldalú propagandista tegnapi szavai, aki ezek szerint véresen komolyan hiszi, hogy őket a Néppárt megpróbálja tönkretenni, és nem arról van szó, hogy Orbán már évek óta belülről bomlaszt. A Fidesz terve az lehetett, hogy Orbán vezetésével megreformálják az uniót. A lengyelekkel szövetkezve előtérbe helyezik az egyházat, és középkori alapokra helyezik az uniót. Ebből azonban az emberek többsége nem kért, hiszen Európa polgárai fejlődést szeretnének látni, nem pedig azt, hogy a Bibliára alapozzuk a törvényeinket. Még a koronavírus-járványt megelőzően elindult egy zöld ellenállás, amit Orbán és csapata folyamatosan támadott és már-már sátáni összeesküvést vizionált velük kapcsolatban. Egy ideig Greta Thunberg lett az egyik főellenség, aki a szélsőbal bábja, és aki megpróbálja tönkretenni a konzervatív jobboldali életfelfogást.

Azzal viszont, hogy soha korábban nem látott mennyiségű zöldpárti képviselőt szavaztak be Európa polgárai az EP-be, Orbán kénytelen volt rájönni arra, hogy igenis igény van a változásra. Igény arra, hogy a legégetőbb problémákkal foglalkozzunk most, amelyek közül az egyik legfontosabb a környezetünk megvédése. Ezt követően a Fidesz elkezdett környezetvédelemről beszélni, és visszavett a Thunberg elleni támadásokból is. Azonban a járvány hatására ezek a tervek kissé háttérbe szorultak és lengyel mintára Orbán nekitámadt az LMBT-közösség tagjainak. Ebből és a sok hasonló, európai felfogással teljesen ellentétes gondolatból pedig eleget lett az uniónak. Deutsch kizárása persze nem ennek az eredménye, hanem annak, hogy gestapózott egy öblöset Weberrel kapcsolatban a jogállamisági vitában.

Azonban Deutsch-ügy ide, Szájer-ügy oda, a Fidesznek már jó ideje nincs semmiféle keresnivalója a Néppártban. Az, hogy onnan eddig nem vágták még ki őket, a pártcsalád gyengeségének eredménye. Hasonlóan az unió egészéhez, itt is sokszor fontosabbak a gazdasági alkuk és politikai szövetségek, mint a demokrácia vagy a becsület. Ha így halad a Néppárt, könnyen lehet, hogy ahogy a kizárásuk idején elérték, hogy azt hazudhassák, saját maguk függesztették fel tagságukat, úgy ezúttal is elképzelhető, hogy hagyják Orbánnak, hogy kiléptesse pártját a Néppártból. Nem igazán értem, hogy miért nem teremt precedenst az EP legnagyobb pártcsaládja és miért hagyja azt, hogy teljesen hülyét csináljon belőle egy autokrata és pártja.

EP-szerte téma ugyanis az, hogy miért tűri meg még mindig sorai között Orbánt és alakulatá a Néppárt. Ciki ez már mindenkinek, mégis inkább söprögetik a szart a szőnyeg alá ahelyett, hogy meghoznák az egyetlen épeszű döntést, és kizárnák végleg a pártot. Tudom, éppen koronavírus-járvány van, amire hivatkozva eddig még nem született döntés, de nem több ez egy szánalmas magyarázkodásnál. Ezt a történetet a Néppárt már régen elveszítette, mégis úgy viselkedik, mintha ez nem így lenne. Orbán szinte kutyaként ugráltatja a pártvezetést, ami azért megkérdőjelezi a Néppárt valódi erejét. Mert még ha végre volt is merszük ahhoz, hogy elvegyék Deutsch jogosítványait, ha tovább húzzák az időt a Fidesz kizárásának kérdésében, ismét Orbán fog győzni.

Tanulhattak volna abból, ahogy a vétó ügyében – bármennyire is nem szeretem kimondani – Orbán megleckéztette az EU-t. Egy vesztes helyzetből fordított, és elérte, hogy a 2022-es választásokig ne kerülhessen gondba. Ez is jól megmutatta, hogy ha Orbán időt kap arra, hogy kidolgozzon egy tervet, akkor él ezzel a lehetőséggel, és ha a Néppárt nem elég figyelmes, akkor belőlük is hülyét csinál. Véleményem szerint fel kellene végre venni a kesztyűt és valódi döntéseket hozni velük kapcsolatban, hiszen a Néppárt az EP legerősebb pártcsaládja, mégis úgy viselkedik, mint egy kisebb frakció, ahol a belső viták lehetetlenné teszik a valódi működést. Tanul tehát a Néppárt vajon a korábbi esetekből? Mer majd valódi döntést hozni, vagy az aduászt ismét Orbán kezébe adja?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.