Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezen sem Müller Cecília esti meséi, sem Orbán Viktor nemzeti zászlós maszkja nem fog tudni változtatni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kezd kialakulni egy olyan totális káosz a kormánymédia köreiben, hogy az ember tátott szájjal figyeli, vajon mi lesz ennek a kifutása. Elsősorban persze nem arról beszélek, hogy propagandistáék össze-vissza irkálnak baromságokat, sokszor minden logika nélkül. Ez csak tünet, a baj forrása nem itt van. Mutatom, mire gondolok.

A nyolcaska rövid, ám nehezen értelmezhető cikkében a következő információk találhatóak: azt hazudja a HVG a Népszava cikkére hivatkozva – a HVG linkje kivételesen belekerült a nyolcaska cikkébe, a Népszaváé nem, amit azzal tudok magyarázni, hogy a HVG ugyan a Népszavára hivatkozik, de meglehetősen inkorrekt módon sehol nem linkeli a hivatkozott cikket, azt külön meg kell keresni. Én megkerestem, a nyolcas szerzője nem fáradt vele -, hogy betelt a lélegeztető kapacitás a Korányiban és a Szent László Kórházban, szakembereket kértek a kórházak a kormánytól.

Innen ráfordult a nyolcaska költője arra, hogy naugye, eddig meg azt óbégatta Soros György (vagy Gyurcsány Ferenc) médiája, hogy az Orbán-kormány túl sok lélegeztetőgépet vásárolt. Mindezt megfejeli azzal, hogy debezzeg amikor a jó Orbán Viktor  a Kirgiz Köztársaságnak küldött 20 (!) darab invazív lélegeztetőgépet, akkor micsoda hisztit csaptak. Végül a Soros-ellenzéke portál alkalmazottja levonja a következtetést:

324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen

Ilyenkor jön jól, ha az ember valamennyire tájékozott abban a témában, amit ír, plusz képes a logikus gondolkodásra. Megpróbálok segíteni.

Információk – és Szijjártó Péter napi sikerjelentései szerint – mostanra nagyjából 20 ezer lélegeztetőgép van az országban. A lélegeztetőgép önmagában annyit ér az intenzív betegellátásban, mint egy kávédaráló vagy egy zongora. Ahhoz, hogy betegeket lehessen ellátni a segítségükkel, egyrészt kell megfelelő infrastruktúra, amire kapcsolva a gép el tudja látni a feladatát. Ez nincsen mindenhol kiépítve, illetve korlátozott számban vannak olyan kiállások, ahová fel lehet csatlakoztatni ezeket az eszközöket. A folyosón pedig nem veszik több hasznát, mintha egy gurulós ágyra fektetnék a betegeket.

Ráadásul a lélegeztetőgép és az azon lévő beteg ellátásához megfelelő szakmai tudással rendelkező ápolószemélyzetre van szükség. Intenzív ellátásra kiképzett orvosból 1600, speciális tudással rendelkező szakápoló 1200 van. Az egész országban. Egy lélegeztetőgép működtetéséhez minimálisan 2 szakápolóra lenne szükség, akik napi 24 órában látják el ezt a feladatot. Ha ketten jutnak egy gépre, az annyit jelent, hogy 12 órás váltásban, szabadnap nélkül dolgozzák halálra magukat. Tehát többre lenne szükség, már amennyiben szempont, hogy a szakápoló ne dolgozza halálra magát néhány hét alatt, de ez Magyarországon soha nem volt szempont. Mindezekből az következik, hogy legfeljebb 600 lélegeztetőgép megfelelő működtetéséhez van meg a hozzáértő személyzet.

Érdemes azt is tudni, hogy nem csak a Covid fertőzés miatt kerülhet valaki lélegeztetőgépre, ugyanis a járvány miatt a tüdőembólia, tüdőgyulladás, szívbetegségek, rák, mellkasi trauma és egyéb nyavalyák nem szűntek meg, ugyanúgy vannak és azok a betegek is szeretnének életben maradni, sőt, gyógyulni, akik nem a vírus, hanem egyéb ok miatt kerültek lélegeztetőgépre. Velük is illene számolni.

A covidos betegeket elkülönítve kell kezelni, ez megint nehézséget jelent az egészségügyi intézményekben, hiszen nem akarják megfertőzni a többi beteget, akiknek már így is elég bajuk van. Tehát a covidos beteg mellől az orvos vagy az ápoló nem trappolhat át egy tüdőrákkal műtött beteget ellátni, csak miután a megfelelő fertőtlenítésen átestek. Át kell öltözni, levenni a maszkot, speciális védőruhát. Majd visszafelé ugyanez igaz, de miután ezek egyszer használatos védőeszközök, az is szükséges, hogy megfelelő számban rendelkezésre álljanak. Ha nem így járnak el, akkor maguk terjesztik a kórt a kórházban, ráadásul a saját egészségüket is kockáztatják.

Mindezek tudatában bátran kijelenthető, hogy a kormány hiába szerzett be annyi lélegeztetőgépet – amit egyébként még senki nem látott a maga valójában, ezért az sem tudható, hogy ezekből hány darab alkalmas intenzív ellátásra, és hány olyan eszköz van, ami nem kórházi használatra készült -, főként miért az akkori (tehát nem a mostani) piaci ár többszöröséért vásárolták meg ezeket. Ha nem vettek hozzá orvosokat és szakápolókat, nem fogja hasznukat venni az egészségügy.

És hogy miért háborog a sajtó az ajándékba adott gépek miatt? Jelzem, nem csak a Kirgiz Köztársaságnak adott ajándékba a magyar kormány, másoknak is. Azért a felháborodás, mert a gépeket közpénzből – mindannyiunk pénzéből – vásárolták, de minket, akik fizettük, több dologról is elfelejtettek megkérdezni. Sőt, talán nem is kérdezni kellene – ilyen kérdésekben ne laikusok döntsenek, hanem szakemberek -, hanem elszámolni. Mondom, milyen kérdésekre kellene válaszolni: pontosan hány, az intenzív betegellátásban használható gépet vásároltak? Mennyiért? Miért annyiért, amikor más kormányok ennek a töredékéért vették ugyanakkor, ugyanezeket az eszközöket? Olyan azért nincs, hogy a németek, osztrákok, szlovákok ugyanazt, ugyanonnan, ugyanakkor meg tudták venni X forintért, a magyar fürkészek és kurkászok pedig háromszor (ötször, tízszer) annyiért. A következő kérdés: hány gépet tud az egészségügy használni? Hány lélegeztetőgéphez van kiépített infrastruktúra? És végül: hány gépet tud használni az egészségügy, ha feltételezzük – és tételezzük már fel! -, hogy nem a beteg hozzátartozója fogja kezelni ezeket?

Tehát: a covidos betegek mellett el kell látni az egyéb betegségben szenvedőket is. A bődületes lélegeztetőgép-arzenál töredékét sem fogja tudni használni az egészségügy. A járvány második hulláma még csak most kezdődik, de már most látszik, hogy amennyiben emelkedni fog az ellátásra szorulók száma, baj lesz. Ezen sem Müller Cecília esti meséi, sem Orbán Viktor nemzeti zászlós maszkja nem fog tudni változtatni. A pártmédia napi 24 órában az uszítással és az ellenzék lejáratásával van elfoglalva, ahelyett, hogy tájékoztatnák az embereket, mire kell számítani, mi az egyes emberek személyes felelőssége a vírus terjedésében, mit kell kötelezően tenni ellene, és mit lehet ezen felül megtenni azért, hogy kevesebben fertőződjenek és haljanak meg. Én ebből semmit nem látok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.