Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány a helyén van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

És hát végül is ez a legfontosabb, akkor azért nincs okunk az aggodalomra, bár néhány napja én szorongtam kissé, mert valaki feltett egy képet a Facebookra, amin állítólag Orbán Viktor látható, amint éppen Horvátországban nyaral, egyúttal az a rettentő fontos információ is eljutott hozzám ily módon, hogy a kedvenc ottani kocsmárosa nemrég jobb létre szenderült. Nem lett volna különösen érdekes mindez, viszont rácsodálkoztam a képre, igaz, eléggé távoli volt a felvétel, de az jól látszott, hogy a haja hátul feltűnően megsokasodott, és bár tudjuk, hogy borzasztóan csudálatos ember, de annyira azért mégse, hogy a tengerparti magánéletben eltöltött néhány nap alatt ekkorát tudjon változni. Arról nem is beszélve, hogy a méretes bendő is jóval kisebbnek tűnt, ezért aztán jobban megnéztem a képet, ahogy jóféle öregasszonyhoz illik, hogy tán csak nem beteg szegény, hogy így lesoványodott? De beláttam, inkább valaki más lehet a képen, tehát megint nem lettünk okosabbak, a jövőnk se lett szebb, sőt, a jelenünk is pont olyan, amilyen.

Ezt is megértük, hogy a kormány is járványgóccá lépett elő, mert Hollik István behurcolta a vírust, mégpedig itthonról, mert azidén nem járt külföldön. Egy helyettes államtitkár azonban egyenesen Törökországból hozta. Ráadásul nem is európai változatban, mert ugye Törökország az már Ázsia, ott olyan kórság tenyészik, amilyen a migránshordáknak is van, tehát a helyettes államtitkár egy különösen veszélyes emberré lett. Csak azt nem értem, hogyan hozhatta be,  gondolom, neki is csináltak két alkalommal tesztet, annak ugye ki kellett volna mutatnia, ha nem mutatta ki, akkor jól nézünk ki, ha viszont kimutatta, akkor karanténban kellett volna lennie, így érthetetlen a dolog. Persze az is lehet, hogy mint a legjobb körökben forgolódó fontos embernek, számára nem volt kötelező a teszt. A legérdekesebb a történetben mégiscsak az, hogy egyáltalán kiderült és nem titkosították tíz évre, ahogy szokás arrafelé. Akárhogyan is történt az eset, egy biztos, hogy itt nagyon súlyosan megsértették a szabályokat, feltétlenül ki kellene vizsgálni, ki, hogyan és miért mulasztott. A karmelita kolostorban is meg kellene jelenniük a permetezős különítményeseknek, mint ahogy tették a Pesti úti idősotthonban annak idején.

Érthetetlen, hogy a legsúlyosabb járvány se írja felül a kormányzati szokásjogot, holott az is egy fajta minimum lenne, hogyha valamilyen rendelkezés minden magyar állampolgárra érvényes, akkor érvényesnek kell lennie minden szinten, tehát akár a huszadik senkiről van szó, akár a nagyszerű főemberekről. Ha én átlépem a határt, odébb megyek tíz méterrel és közben nem találkozom egy lélekkel sem, attól még ha visszalépek, két tesztet kell csináltatnom, és addig, amíg be nem tudom mutatni a negatív eredményeket, karanténban kell lennem, és mire ez lezajlik, eltelik minimum két nap, addig otthon kell ücsörögnöm és várni az eredményt, ellenkező esetben megbüntetnek. Ha maga a felséges miniszterelnök vagy a külgazdasági és külügyminiszter bolyong a nagyvilágban, rájuk miért nem érvényes ugyanez?  És ha most még szigorúbb intézkedések veszik át az eddigiek helyét, azokat is semmibe fogják venni? Ha Vucic vagy Erdogan vagy bárki pont most óhajt eleget tenni a meghívásnak, ők is mindenek felett álló kivételek? Se teszt, se tilalom, se semmi?

Arra, hogy a stadionos nemzetközi kísérlet továbbra is aktuális, tényleg már csak a legcifrább fordulatokkal lenne igazán nagy kedvem reagálni, de hát szerencsére nem vagyok én Bayer Zsolt. Ekkora pofátlanságtól már egészen egyszerűen megáll az eszem, mert elképesztő, hogy most már tényleg bármit meg mer tenni. Majd ő elbírálja, ki jöhet be az országba és ki nem, elvégre a vírusok természetéről is ő tud a legtöbbet. Igen, tudom, van neki egy egész operatív törzse, tele csupa olyanokkal, akik éberen figyelik, mikor kell bólogatniuk, következésképpen miniszterelnökként is éppen olyan amatőr a kérdésben, mint bárki más ebben a szerencsétlen országban. Müller Cecília roppant bölcsen megmarad a régi mantránál, kézmosás mindenek felett, távolságtartás és maszkhasználat, érdekes lenne látni az oktatási intézményeknek kiadott nyolcoldalas okosságot, amiben ezek szerint ezt a háromféle dolgot forgatják bőséges terjedelemben. Holmi nemzetközi futballeseményről szót se ejt az országos főszakértő, minek, az nem kockázat ezek szerint. Szlávik János infektológus már utal rá, igaz, nem nevezi meg, de világosan beszél, mindenfajta tömegrendezvény kockázatos és el kellene kerülni. Erre hamar előkerítették a nagyon szakavatott Merkely Bélát, aki hamar helyükre tette a dolgokat, ráirányította a figyelmet azokra a felelőtlen nyaralókra, akik a vírusverte vidékekre merészkedtek, és nyilván onnan hozták a fertőzést. Természetesen nagyjaink minden gyanún felül állnak, mert igaz, hogy nekik is feltétlenül a tengerhez kellett menniük, de őket testőrök védték mindenféle veszedelmektől, beleértve nyilván a koronavírust is, utazni pedig a kormányzati hadigépen utaztak, amire a fertőzés a lábát se tehette be.

Itt állunk most 2020-ban, a világjárvány második hullámának küszöbén, amolyan időtlen idők köszöntöttek a ma élőkre, a XXI. századi ember nagyképűségével viszonyulnak ahhoz, amit az elődök már megtapasztaltak és gondosan továbbadták leszármazottaiknak is, holott nem rendelkeztek még bakteriológiai ismeretekkel. Nevezetesen, hogy a járványok bizony léteznek, főként az emberek terjesztik egymás között, így a védekezés leghatékonyabb módja a minél kevesebb érintkezés. Karantén, maszkok már évszázadokkal ezelőtt is léteztek, akkor se örültek neki, de elfogadták, mert tudták, hogy a betegség láthatatlan, alattomos, és nem véd meg tőle se az imádság, de az önostorozás sem, és az is megfertőződhet, aki nem hajlandó tudomást venni róla.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy a járványok nem tisztelnek se vagyont, se hatalmat, a korábbi járványok se csak a beteg öregek között szedték áldozataikat. A spanyolnátha például sok nagy embert is megtámadott vagy éppen megölt, így ebben a járványban halt meg az utolsó magyar király is, de nagy emberek sora vesztette életét, nem is beszélve a sok gyerekről, akik elkapták a fertőzést. A kormány legyen a helyén, de ne felejtse el, hogy hol a helye és melyik országnak a törvényei vonatkoznak rá is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.