Június 20,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ők nem vetemednének arra…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,908,701 forint, még hiányzik 1,091,299 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Orbán hatalmas győzelmét követően – ezt persze csak ő, a pártja és a médiája adja így el, a valóság egészen más – kiadták a parancsot arra, hogy eltávolítsák az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Eddig sem volt sajnos már kérdés, hogy az ország jelenleg legolvasottabb online hírportálját is megkaparintja a hatalom, a kérdés csupán az volt, hogy ez mikor történik meg. Nézetem szerint jelenleg a lap haláltusáját láthatjuk, és nem igazán hiszem, hogy lehet bármit is tenni ez ellen. Pénzügyileg kicsinálták őket, ezért vagy simulnak a hatalomhoz és akkor maradhat, aki akar, vagy felállnak, és távoznak az Orbán kénye-kedve szerint átalakítandó újságtól. Első körben az Origót, az akkor legolvasottabb online hírportált szerezte meg a hatalom, azonban a 2022-es választásokig újabb prédát szemeltek ki. A Népszabadságot már említeni sem kell.

Nem vagyok a megmondhatója annak, hogy az Index a legfüggetlenebb és a legszínvonalasabb újság, de azt igen, hogy messze őket olvassa a legtöbb magyar idehaza és külföldön egyaránt. Olyan költségvetéssel dolgozhattak, amilyen talán semelyik másik hazai lapnak nem áll rendelkezésére, ezért képesek voltak alkalomadtán olyan oknyomozó anyagokat is lehozni, amit senki más, talán a 444 néhanapján. Az Indexnél dolgozó újságírók kapcsolatai is fontosak voltak ahhoz, hogy kiderüljön egy-két olyan történet, amely ha ők nem írják meg, talán ki sem derül. Az elmúlt hónapokban, sőt években azonban egyre több olyan cikk jelent meg, amelyek megpróbálták elvenni egy-két társadalmilag jelentős hír élét, és azt megpróbálták szinte semmissé tenni. Voltak olyan cikkek, amelyeknél látszott, ha nem is teljes egészében, de talán részben már parancsot teljesítettek.

Ennek ellenére sokan gondolták, hogy a demokrácia és a sajtószabadság látszatának fenntartása érdekében nem fogják szétverni az Indexet, hanem inkább a háttérből mozgatják úgy a szálakat, hogy úgy tűnjön, mintha függetlenek lennének, de soha ne engedjék, hogy a valóban fontos cikkeket megírják. Sokan ezt a taktikát látják a 168 óra és a Népszava működése mögött, ezért nem teljesen elképzelhetetlen az, hogy az Indexnél is ez volt a terv, de talán nem volt kivitelezhető, hiszen túl sokan lázadtak ez ellen. A háttérben történő belviszályból nyílt csatározás lett, ami előrevetíti azt, hogy bábot talán már nem lehet csinálni az Indexből. Az viszont, hogy ezt megpróbálták, az egészen biztos, hiszen maga Dull Szabolcs mondta el ma azt, hogy megpróbálták lefizetni – ő úgy fogalmazott, hogy egy pénzügyi ajánlatot kapott a hallgatásáért –, ő azonban ebbe nem ment bele.

A legszebb az egészben pedig az, hogy mindezt Orbán „győzelmének” másnapján hajtja végre a hatalom, miután úgy hitték, hogy a jogállamiság többé már nem feltétele az uniós pénzek lehívásának. Lehet, hogy ezt ők el is hitték és követőik is minden gond nélkül elfogadták, azonban az Index bedarálása egy ilyen érzékeny időszakban még igen rosszul is elsülhet. Mert lehet magyarázni amivel csak akarják, de itt nem másról van szó, mint egy vezető online hírportál politikai indíttatású elhallgattatásáról. Nincs ugyanis arra szüksége a Fidesznek a választásokat megelőző két évben, hogy holmi Kaleta-ügyekre hívják fel a figyelmet az Index újságírói. A legjobb az lenne, ha csak és kizárólag az ellenzéket lejárató anyagokat lehetne találni az interneten, illetve olyan írásokat, amelyek Orbán Viktort dícsérik és dicsőítik.

Azt nem hiszem, hogy Origó2 lenne az Indexből, hiszen még egy annyira színvonaltalan, ordenáré szennylapot talán már nem bírna el a hazai sajtó. Persze vannak csodák, de mégis kicsit sok lenne a jóból. Azt hiszem viszont, hogy az Index napjai ettől függetlenül meg vannak számlálva, már csak az a kérdés, hogy a szerkesztőség hogyan reagál erre a helyzetre. Ha némán tudomásul veszik azt, hogy ennyi, vége a dalnak, akkor egyszerűen hangtalanul eltűnnek a közéletből. Ha egyenként mondanak majd fel, mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva, akkor a hatalomnak tesznek óriási szívességet. Elfelejtik ugyanis, hogy mennyi ember áll mögöttük és azt is, hogy az ő megszűnésükkel tovább ássa a Fidesz a hazai sajtó sírját. Megtehetnék, hogy mindannyian egyszerre állnak fel, vagy akár azt is, hogy sztrájkot hirdetnek, ameddig nem teljesítik a feltételeiket. Több lehetőségük is van, amelyek legalább megmutatnák, hogy nem adják olyan könnyen azt, amit évtizedek alatt felépítettek. Ha azonban csendesen elfogadják a hatalomátvételt, úgy csak igazolják azt, hogy a magyar ember nem áll ki sokszor még saját magáért sem, nemhogy másokért. Itt a lehetőség, hogy megmutassák, ez nem igaz.

Mai cikkeink:

Kiesett a kapanyél és Freud mester

Csak ennyire futja Pikó ellen?

Sem fegyverként, sem zászlóként

Az mi? 

Átlagon felüli közszolgálat

Másszon fel az anyaság szent magaslatára és ott sirassa magát halála napjáig? 

Ez az erő mindig velünk van (2)

A könnyek asszonya

A megynert brüsszeli csata és a Deákné válasza 

Az igazság oldalai

Mai kiemelt kommentjeink:

Mennyire egyszerű, tessék megmutatni azokat az elfogadott papírokat. Mi Európai Uniós polgárok finanszírozunk minden politikust, jogunk van látni az eredeti dokumentumokat. Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki mit hazudik, hanem a tények érdekelnek bennünket. Megtarthatják azokat az infókat, amiket egymás között megbeszélték, de ezt nem. (András)

A fidesz hol bértapsolókat hoz Lengyelországból, hol tüntetőket,anno, a kormány ellen, most meg az ellenzék ellen. Képtelenek felfogni, hogy amíg létezik kormány, addig létezik ellenzék is. Amennyiben ki mernék jelenteni, hogy végre diktatúra van, akkor drasztikusabb eszközökkel is felléphetnének az ellenzék ellen, de akkor nem jönne pénz a gyűlölt és átkozott Brüsszelből. (Virág)

Tegyük fel hogy ha igazat mondanának, nem lesz vizsgálandó feltétel a jogállamiság? Akkor már nem is kell jogállamnak lenni ? Sőt talán egyenesen ajánlott fasiszta diktatúrát építeni, és ellopni mindent betonostul együtt ?! (János)

Annyira meghatódtam a kormány elkötelezettségén ezügyben (is), hogy a távolban felsírt a fóti gyerekotthon.(Sirius)

A mai nap kommentje pedig Ferenctől:

A jelent, jövőt tekintve „ezeknek” nincs mit mutogatni. Marad tehát a múlt, vagy mások múltja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.