Május 2,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Spanyolország felkészül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 41,556 forint, még hiányzik 2,958,444 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarországon még nem, Spanyolországban azonban életbe lépett a válsághelyzet, amely lényegében azt jelenti, hogy az élelmiszer boltokon, gyógyszertárakon és kórházakon kívül szinte minden üzlet, étterem, mozi és színház bezár. Kijárási tilalom ugyan még nem lép életbe, azonban tanulva az olaszországi esetből az sem kizárt, hogy hamarosan ide is elérkezünk. A vírus epicentruma Madridban van, noha az ország északi régióiban is egyre több a halott. Tegnap a fertőzöttek száma meghaladta a 4 ezret, a halottak száma pedig átlépte a százat. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Spanyolország kemény következő hetek elé néz, amely komoly megpróbáltatások elé fogja állítani a politikailag egyébként is jelentős mértékben széthúzó országot.

Az itteni tájékoztatás transzparensen, teljeskörűen, minden fennakadás nélkül zajlik, ami – látva a magyarországi káoszt, zűrzavart és a hatóságok megúszásra játszó kommunikációs mesterkedéseit – megnyugtató. A televíziócsatornák folyamatosan közvetítik az eseményeket, és a szalaghíreken közlik a különböző régiókra vonatkozó statiszikai adatokat. A helyi újságok honlapjaik tetején adatszerűen tájékoztatják az olvasókat a legfrissebb hírekről, térképen jelölik az új megbetegedéseket, valamint elmondják, mi a teendő és melyek a vírus tünetei. A különböző pártok által vezetett autonóm régiók együttes erővel harcolnak a vírus ellen, a legkisebb politikai haszonszerzésre irányuló kommunikációval sem találkoztam. Tényleg mindenki azon van, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vészelje át az ország a 21. század eddigi legjelentősebb világjárványát.

Nincsenek hírek arról, hogy ne lenne elegendő védőfelszerelés, kézfertőtlenítőből sincs hiány, mint ahogy egyébként élelmiszer ellátás terén is csak a leginkább sújtott régiókban vannak fennakadások. A kórházak, valamint az ott dolgozó személyzet felkészült a betegek ellátására. A privát szektor kórházait is bevonják a rendszerbe, ezen kívül Madridban szállodákat is átalakítanak azért, hogy egy esetlegesen megnövekedett betegszám esetén is megoldható legyen az ellátás. Az éppen szabadságon lévő, vagy két szerződés között lévő nővéreket és ápolókat behívják. És bár a helyzet egyre súlyosabb, káoszról és fejetlenségről semmiképpen sem lehet beszélni. Az emberek – az alapján amit én magam tapasztaltam Granada utcáin – tisztában vannak azzal, hogy jobban járnak, ha otthon kivárják a járvány végét.

Már a tegnapi napon is olyan érzésem volt, mintha vasárnapot tartanának, amikor kicsit megáll az élet, az autók eltűnnek az utcákról, a boltok pedig bezárnak. Szombattól, vagyis mától legalább két héten keresztül minden nap vasárnap lesz, ami nem hiszem, hogy bármiféle pánikot is okozna itt. A tájékoztatás megfelelő, a helyi CDC vezetője naponta számol be a friss fejleményekről, válaszolva az újságírók kérdéseire. A régiók vezetői szintén olyan sűrűn tájékoztatják polgáraikat, ahogyan csak lehetséges, elmagyarázva a frissen életbe lépő rendeletek és jogszabály módosítások mindennapi hatását. Az utcákat hangosbeszélővel felszerelt autók járják, amelyek szintén felvilágosítást nyújtanak a városok lakóinak a friss helyzetről.

A szélsőjobboldali VOX két vezető tagjának is pozitív lett a tesztje koronavírusra, valamint a kormánypárti koalíciót alkotó Podemos egyik miniszterének is, ezért már két nappal ezelőtt bezárták a Parlamentet. Döntéseket a kormányzat nyilván hoz, azonban értelmetlenül nem gyűlnek össze az épületben, már csak azért sem, mert nem lenne fair azokkal szemben, akik nem lehetnek ott. Mától kezdve tehát az olaszokhoz hasonlóan leáll az élet az egyébként a nyári meleg miatt pezsgő Spanyolországban is, ahol a tapas bárok bezárnak, a foci élet leáll, vagyis lényegében mindentől „megfosztják” a lakókat, ami őket spanyollá teszi.


A lakók azonban megértik, hogy nincs más választás. Véleményem szerint a helyzetre felkészültek, ezért egy esetleges karantén bevezetése sem fogja megrázni a nemzetet. Egyébként elég csak megnézni Olaszországot, ahol tegnap több halottat regisztráltak a koronavírus miatt, mint a járvány kitörése óta bármikor, mégis az otthonaikba zárt olaszok pozitívan állnak a dolgokhoz. Lakásaik ablakaiba kiállva kommunikálnak szomszédaikkal, és együtt énekelnek. Az olasz mentalitás kitart, még az ország jelenkori történelmének egyik legsúlyosabb időszakában is, ez pedig utat mutathat a spanyolok számára is, akik hasonlóan állnak az élethez.

A mediterrán mentalitást még egy világjárvány sem tudja megváltoztatni. Amennyiben változik a helyzet Granadában is, mindenképpen be fogok számolni róla, hiszen nem kizárt, hogy az eddig trendek alapján hamarosan Magyarországra is sor kerül. Jó lenne, ha tudnánk tanulni mások módszereiből, csökkentve az elhunytak számát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.