Július 21,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Jelenleg mennyi egy gyerek árfolyama Magyarországon?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,725,271 forint, még hiányzik 1,274,729 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor bejelentette a családvédelmi akcióterv hét pontját. Engem pedig a hideg ráz ettől a tervtől, el is fogom mondani, miért.

Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztés az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztésre kerül, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztésre kerül, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön fennmaradó része teljes egészében elengedésre kerül.

Jól hangzik ez az „elengedésre kerül” – nem nyelvtanilag, mert úgy rosszul hangzik -, lényegében azt jelenti, hogy amennyiben egy nő szül három gyereket, kap jándékba 10 millió forintot. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy az államnak nincs pénze (miután sajnálatos módon nincsen az országnak olyan jelentős ásványkincse, melynek kitermelése állami monopólium), az állampolgárok befizetett és elvont adói és járulékai adják azt az összeget, amivel a kormány gazdálkodik. Valamint a felvett hitelek (az államkötvény is egyfajta hitel, azt is vissza kell fizetni és arra is kell kamatot fizetni), melyeket szintén mi, állampolgárok fizetünk vissza. Kamatokkal együtt. De mi fizetjük vissza a paksi hitelt is és a letelepedési kötvények veszteségét is mi álljuk. Csak szólok.

Tehát mi fogjuk visszafizetni azt a 10 millió forintot is a harmadik gyermek születése után, mi fogjuk törleszteni a gyermekenként „elengedett” egymillió forint jelzáloghitelt, mi fogjuk fizetni továbbá a háromgyerekes családok új, hétszemélyes autójának a 2,5 millió forintos támogatását is. Mi, akik már felneveltük a gyermekeinket és azok, akik még nem tudnak gyermeket vállalni, vagy egyáltalán nem akarnak vállalni, esetleg valamilyen okból nem lehet gyermekük.

Nem volt egyszerű az élet akkor sem, amikor az én három gyerekem kicsi volt. Nem egyszer három helyen dolgoztam, hajnaltól éjszakáig húztam az igát hogy mindent meg tudjak adni nekik. Nem menő ruhákat és nem sportkocsit (ezekre nem futotta, de nem is törekedtem rá), hanem megfelelő oktatást, különórákat, sportolási lehetőséget, zeneiskolát, végül felsőoktatást. Akkor is nehéz volt, de most nehezebb. Akkor én meg tudtam tenni azt, hogy amikor a zeneiskola felajánlotta a tandíjmentességet, vissza tudtam utasítani, mert ki tudtuk fizetni a tandíjat. Nem volt ez jelentős összeg, de nekem fontos volt, hogy ne fogadjak el olyan pénzt, amire nem szorulok rá és fontos volt, hogy ne szoruljak rá.

Nem tudom, hogy akik ezeket az újonnan bejelentett támogatásokat örömmel fogadják, felmérik-e hogy lekötelezettek lesznek? Értik-e, hogy az ingyenhitelt a honfitársaik fizetik meg a közmunkával, az alacsony bérszínvonallal, a kikényszerített túlórával, az extramagas rezsivel, megfizetik a benzin árában, az útdíjakban, különféle járulékokban, a 28 500 forintos minimum nyugdíban, megfizetik a kórházi várólistákban, az alulfizetett és túlhajszolt tűzoltókban, mentősökben, kórházi dolgozókban.

Azt sem tudom, hogy tisztában van-e azzal a kormány nagylelkűsége miatt örömkönnyeket hullató hívek hada, hogy új autót az a család tud vásárolni, akinek pénze van. A 2,5 milliós támogatás számukra talált pénz. Ez a támogatás megint oda megy, ahol nincs rá égető szükség, miközben más családoknak a bérletvásárlás megoldhatatlan feladat.

Az a benyomásom, Orbán Viktor gyerekeket vásárol. A mi pénzünkből, az ország rovására. Nem vagyok szakember, de a józan eszem azt mondja: ez így nem jó. Az országnak nem jó. Még csak a gyermekes családoknak sem jó. Nem jó a röghözkötés és főleg nem jó ez a fajta feudális rendszer, ami itt épül. Az ő érdekük az lenne, ami mindenki másnak is érdeke: jó közoktatás, megfelelő egészségügyi ellátás, hozzáférhető felsőoktatás, megfelelő bérek, működő piaci verseny, vállalkozásbarát jogi és gazdasági környezet, mobilitás.

Nem az egyes családok lakásvásárlásaira kellene pénzt költeni, aki saját ingatlant akar, oldja meg maga. Oldja meg a versenyképes fizetéséből, a saját szorgalmából, a piacképes munkája gyümölcséből, a vállalkozása nyereségéből. Az állam feladata a keretrendszer megteremtése lenne, nem az egyes családok lakáshoz juttatása. Bérlakások kellenének, ahol a fiatal párok el tudják kezdeni az életüket, ami lehetővé teszi, hogy oda költözzenek országon belül, ahol jobb feltételekkel vállalhatnak munkát. Bérlakások, hogy az emberek a mindenkori jövedelmüknek megfelelő nívójú lakást tudjanak választani, hogy ne legyenek egy életre odaszögezve Fütykösalsón az ingatlanhoz, amit sem eladni, sem kiadni, sem fenntartani nem tudnak, de onnan elköltözni sem képesek máshová akkor sem, ha helyben nem találnak megélhetést.

Nem gyerekeket kellene vásárolnia a kormánynak, hanem fejleszteni (valóban fejleszteni, nem a mindent és annak ellenkezőjét is elbíró statisztikai adatokban) az országot. A szétlopott és ostobaságokra elszórt milliárdokból infrastruktúrát kellett volna fejleszteni, különféle képzési programokat indítani, átalakítani a szociális rendszert, megreformálni az egészségügyi ellátást, fejleszteni az oktatást, megkezdeni a felzárkóztatást, minden erővel támogatni az önfoglalkoztatást.

Ehhez képest stadionok épülnek itthon és külföldön. Ezek ugyan jól mutatnak a statisztikákban, hiszen rengeteg munkahelyet teremtenek átmenetileg, de semmi hasznuk nincs, a fenntartásuk azonban horribilis összegeket fog felemészteni évről évre. Szétverték a szociális ellátást, az elöregedő társadalom problémáival nem kezdenek semmit, nincs társadalmi mobilitás, nincs kitörési lehetőség, az oktatás és az egészsgügy tragikus állapotban van, most verik éppen szét a tudományos életet, a leszakadók számára nincs segítség, a vidék pusztul, egész falvak élnek közmunkából.

A kormány létrehozott egy szűk kivételezett réteget. Ennek a szűk rétegnek a tagjai viszik az uniós forrásokat, az állami pénzeket, ők nyerik a pályázatokat és sorra fojtják meg azokat a vállakozásokat, melyek veszélyeztethetik az érdekeiket. Az utak gyalázatos állapotban vannak, a tömegközlekedés megfizethetetlen, alig beszélünk idegen nyelveket, az informatika sokak számára elérhetetlen, a vállalkozni akarók útjában ezer bürokratikus akadály tornyosul és már akkor véresre adóztatja őket az állam, amikor még nyereséget, de bevételt sem tudnak produkálni. A törvények egyik napról a másikra változnak, a bankok elképesztő kamatokkal és kockázatmegosztás nélkül dolgoznak, sokak számára az egyetlen kiutat az ország elhagyása jelenti.

A kormány feladata nem az, hogy gyermeket vásároljanak azoktól, akik valószínűleg nincsenek rászorulva azokra a milliós összegekre, hanem az, hogy olyan keretrendszert hozzon létre, melyben bárki képes boldogulni, ha elég szorgalmas és bárki tud gyermeket vállalni, ha akar. Ha nem akar, akkor az is legyen az ő dolga, ne pedig nemzeti ügy. Elhiszem, hogy vannak, akik úgy gondolják, a most meghirdetett akcióterv hasznos dolog, de nem az. Egy a kormány végtelenül kártékony ostobaságainak sorában.

Apropó, tudja valaki, jelenleg mennyi egy gyerek árfolyama Magyarországon?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.