Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Isten áldásáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mondanék valamit erről a kereszténység elleni támadásról. Amit az „ellenzéki” képviselők foganatosítottak meg az utcán lévő puccsisták. Meg ha már belekezdtem, úgy általában ezekről a mai keresztényekről. A civilizáció és a kereszténység viszonyáról. Mindegynek látom, milyen nemzetiségűek, itt van például ez a Manfred Weber nevű német keresztény, aki Magyarországot ítélte el a szavazatával. Egy magyar kereszténynek erről vajon mi a véleménye? Tetszik, hogy egy kétlábonjáró lehet olyan baromian ostoba, minek következtében elítélhetőnek tart egy országot? Vagy amikor ezt teszi, akkor éppen nem keresztény?

A kereszténység esetleg nem valami állandó állapot, hanem szabadon választott gyakorlat? Vagy például mi a helyzet azzal, hogy isten áldja Amerikát? Úgy általában az egyház és állam szétválasztásának jegyében, itt a XXI. század elején. Isten áldja Amerikát, ezt mondják a különféle szónokok a beszédeik végén, a Föld egyik legfejlettebbnek tartott országában. Ennek a mondatnak mi a viszonya a civilizációhoz? Melyik isten? Mit tegyen? Áldja? Azt hogy kell? És ha netán kiderülne, mi a teendő annak érdekében, hogy a cselekvés áldásnak minősüljön, én komolyan nem tudom elképzelni sem, milyen mozdulatsor vagy milyen beszédelemek szükségesek ehhez, akkor az áldásnak a tárgya az Amerikának nevezett földrész (Észak-, Közép- és Dél-Amerika) mint kontinens, és ha igen, akkor annak a földje (hegyek, vízrajz), vagy bele kell érteni a növényzetet és az állatokat is? Esetleg a természeti környezetet is, úgymint felhők, ciklonok, tornádók, működő tűzhányók, hogy ezek a kataklizmák fent nevezett áldással működjenek, vagy azokat nem kell megáldani? És ha nem, az általuk közelebbről meg nem jelölt isten tudja-e, mit kell megáldania és mit nem, ha erre külön nem hívják fel a figyelmét?

És mi a helyzet Manituval, az észak-amerikai őslakosok istenével? Vagy az nem isten? És a bevándorolt, de különösen ott született muszlimok istene? Az is áldja meg Amerikát, vagy akármilyen áldást nem fogadnak el? És mi a helyzet az emberekkel? Azokat is meg kell áldani? Csak a fehéreket vagy az arabokat meg a kínaiakat, filippínókat, japánokat is? És ha igen, ők mit szólnak ahhoz az áldáshoz, amit egy számukra idegen „civilizáció” szónoka kér rájuk? És a mormonok? És a katolikusok meg a protestánsok? Komolyan kérdezem, mert tényleg nem tudom, ők ugyanahhoz az istenhez fohászkodnak?

Gyanítom, az álnaiv kérdésemre az a válasz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő embereket kéretik megáldani, amilyen magas ennek az országnak a fejlettségi szintje, ez az összes ott élő polgárra vonatkozik. Legalábbis a többségre. Vagy majdnem. Némelyek szerint a feketékre azért nem, mások a muszlimokat hagyják ki, megint mások a zsidókat, de ezt egyetlen szónok sem mondja, csak utólag gondolja. De akkor miért nem azt mondják, hogy az áldásra irányuló igény az Amerikai Egyesült Államokban élő emberekre értendő? Vagy az isten azt anélkül is tudja, mert az isten mindent tud? Akkor viszont minek kell folyton felszólítani az áldásra, nyilván tudja, hogy a 21. század amerikai embere igényli az isteni áldást, pontosan úgy, ahogyan a tűzbe bámuló ősember vágyott valami ilyesmire.

Azóta lett Szent Péter templom, amit egy zseniális ember épített, és amely épületnek végső soron (ha alaposan belegondolnak) nincs köze semmiféle istenhez, de a ma áldásért fohászkodó és a Kelet-Afrikában 150-160 000 évvel ezelőtt tűzbe bámuló között nincs lényegi különbség.) Bizonyára senkinek nem mondok újat, aki olvasta bármely írásomat, vagy hallgatta bármelyik műsoromat, amikben szó esett a kereszténységről – finoman szólva nem vagyok barátja a vallásnak, azon belül kiváltképpen nem a kereszténynek mint az egyik legerőszakosabbnak és legképmutatóbbnak a világ nagy vallásai közül (talán nem is „egyik”). De most, hogy minden eddiginél primitívebben hivatkoznak ezek a tökkelütött szerencsétlen seggnyalók a kereszténységre, amennyiben a tüntetések a keresztényeket támadják, van egy eddig soha föl nem tett kérdésem. Tud nekem mondani valaki egyetlen olyan jótéteményt, pozitívumot, amit a kereszténység hozott az emberiség javára? Nem az egyes, magát kereszténynek, azaz vallásosnak mondó emberről beszélek, aki mindenféléket képzel a maga fohászkodó, túlvilági lényekkel való kommunikációkkal ámított lelkének üdvéről, amitől ő képes jól érezni magát, kizárva minden evilági, esetleg más embert is jóérzéssel eltölthető tevékenységet (lehet ezt másképp fogalmazni, a lényegen nem változtat). És nem is az „egyházi” művészetek alkotásairól, elmondtam néhányszor, az egyház a megrendelő, a vallás a témát adja, az ábrázolás esetleges. Mutatok példát. Ez itt a világ egyik legcsodálatosabb épülete:

Esetleg meg tudja mutatni valaki azt a részletet, ami kifejezetten a vallás szellemének jellegzetessége? Ami valamelyik khmer istenkirály sajátos kinyilatkoztatásának látható jele? Ha esetleg ezekre a kérdésekre nincs értelmes válasz, arra talán van, miképpen következik a vallások különbözőségéből ennek az épületnek a különbözősége a fenti, angkoritól:

Esetleg tud valaki elemzést adni Pallasz Athéné templomának szembeszökő jegyeiről, ami az istennő lényéből, valamint a görög mitológia (különben csodálatos) meséiből eredeztethető?

Én nem tudok ilyeneket, de szívesen tanulok bárkitől bármikor. Addig is, amíg valami meggyőzőt hallhatok vagy olvashatok, egyelőre annyit tudok mondani, hogy a kereszténység elleni támadást a világ eddigi legkártékonyabb szellemi mozgalma elleni támadásnak tartanám – dehát a francnak sem jut eszébe támadni a kereszténységet. Ha netán volna valakinek ilyen szándéka, az bizonyosan nem a fröccsöntött műanyag keresztényeken kezdené, ezeken a szemforgató aljas ájtatosokon, hanem keresne valami „igazi” keresztényt. Azt ne kérdezzék, ilyet hol lehet találni, nem tudom, mi az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.