Május 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem hall, nem lát. Dógozik és nem lotyog!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,564,948 forint, még hiányzik 1,435,052 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nyugodtan működtethetne szájtapasztó államtitkárságot is az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mondhatnám azt is: pofa be! Sem sajtótájékoztatót, sem interjút, sem közleményt nem adhatnak ki állami fenntartású kulturális intézmények. Előbb engedély kell hozzá a tárcától. Nem hall, nem lát; dógozik és nem lotyog!

Név, beosztás, médium, az interjú témája – bele kell írni egy táblázatba a magyar kultúra csúcsintézményeinek is szép, „egész mondatban”. Tessék odafigyelni az Operaház, a Nemzeti Múzeum kérelemért könyörgőjének, nehogy schmitti elírás legyen a szövegben. A nyilatkozatokra, hogy valami dolga is legyen már, ne csak a Sargentini-vitán sápadozzon, Rogán Antal propagandaminiszter ad áment. Javasolnám, hogy a bugyogó és a gatya kötelező színéért forduljanak Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal divatkreátor első elnökéhez. Ebben nagyon pompás. Most éppen a közös pénzünkből fenntartott állami kulturális intézmények képviselőit, szakembereit alázzák meg, veszik el a szólásszabadságukat – ha hagyják. Válogatás nélkül min-den-kit bekebelez magának a hatalom, még a saját maguk kreálta alaptörvény megszegése sem akadály. … és az Orbán virul. Meddig még?

A csúcsminisztérium elképesztő csúcs ostobaságokra képes. Prof. Dr. Kásler Miklós kiváló utóda lett a leléptetett Balog Zoltánnak. Emlékeznek, a tiszteletes diszkrimináltatta a szegény szót; a hatalom szabad akaratából  különböztette meg hátrányosan a nincsteleneket. Lett is ettől annyi felszabadult modern kori magyar rabszolga, hogy a világ csodájára járt. Mégis csak jobban hangzik így: nincs négymillió csóró Magyarországon, ahogyan nélkülöző, pénztelen családok is alig-alig vannak; koldusok, földönfutók sincsenek. Minálunk Jókai regényének címéből Rászorult gazdagok lettek.

A legröhejesebb tiltott szó a stadion lett, helyette „fedett sportlétesítményt” kellett mondani. Nincs is fedett stadion Magyarországon. Ezeknek mindegy, hadd szóljon! Olyan iszonyatosan buták, hogy a hat pár rendőrcsizma belepirul. Flancolási mániájuk határtalan. Felcsúton a SzancsóPanza Fedett Sportlétesítmény tátong üresen hárommilliárdért. Ejnye Balog, hát ezért sem látunk! Amúgy mindegy, mert sem a fűtött gyepen, sem a szántóföldi buckákon futkosó focistáink egy sapka lócitromot sem érnek. Azért ezek szuper teljesítmények egy minisztériumtól, nem?

Kipróbálnám valamelyik kulturális intézmény dolgozójával (van nekem ilyen ismerősöm) a hatalmas Kásler-ötletet. Megsúgná nekem, hogy miről beszél majd az engedélyezett interjúban. De figyelj, pszt, titok. A témája annyira felvillanyozna, hogy elmesélném a pletykás szomszédomnak, de pszt, titok. Ő a lépcsőház összes lakójának, ők pedig az utcán, az üzletekben, a fogorvosnál és amerre járnak, de mindig hozzátéve: nem szabad mondani senkinek, pszt, titok… Aztán lehetne nyomozni és titkosítani ötven évre a szájhagyomány útján terjedő irgalmatlanul fontos beszélgetéseket, vitákat, információkat. Amilyen tökkelütöttek ezek az Orbán-tökmagok, meg is tennék.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.