Május 30,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Komolyan, hogy nem szakad le az a csillagos ég?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,261,648 forint, még hiányzik 738,352 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét! Állítólag jön a tavasz, legalább futó látogatásra. Az is valami. Hamarosan eljön az az időszak az életemben, amikor minden nap megkérdem: mikor lesz már tavasz? Aki elég régen követi a munkálkodásunkat, az már megélhette ezt egyszer. Megnyugtatásul közlöm: idén sem leszek elviselhetőbb a tél második felétől kezdve.

Nem lehet elégszer elmondani, úgyhogy:

Az anyanyelv megőrzése a külhoni magyarság megmaradásának egyik legfontosabb záloga, ebben pedig kiemelt szerepet játszanak a határon túli egyházak, valamint a magyar bölcsődék és óvodák – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden.

Soltész Miklós elmondta: 2010-ben 163 millió forintot fordítottak erre a célra, idén pedig már 3,2 milliárd jutott rá.
Az elmúlt években a kormány támogatta 26 új templom felépítését, és mintegy 300 felújítását, hozzájárult egyházi óvodák, iskolák, kollégiumok, parókiák, lelkészi és közösségi házak megújulásához, valamint segítette közösségi programok, zarándoklatok, katolikus táborok megvalósulását is – ismertette az államtitkár.
Soltész Miklós azt hangoztatta, hogy a külhoni egyházaknak nyújtott támogatás erősíti a helyben maradást, hozzájárul a kivándorlás megállításához, és segíti a „visszamagyarosítást” is, mert ha az ott élő magyarok azt látják, hogy az anyaország erős, akkor érzik, hogy érdemes megmaradni.
Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról beszámolva közölte: a 2016 novemberétől 17,1 milliárd forintból elindított első ütemnek és az idén októberben elfogadott 21,5 milliárd forintos másodiknak köszönhetően több mint 150 új óvoda, bölcsőde épül és mintegy 450 újul meg.
Jelenleg több mint 47 ezer gyerek jár a határon túl magyar bölcsődébe és óvodába, ezt a számot a program fejlesztéseivel szeretnék hatvanezerre emelni – mondta a kormánybiztos.
Hozzátette, hogy az intézmények építése és felújítása mellett játszótereket is kialakítanak, fejlesztőcsomagokat és magyar meséket tartalmazó laptopokat is eljuttatnak a bölcsődékbe és az óvodákba, valamint továbbképzéseket, szakmai és módszertani konferenciákat szerveznek az ott dolgozóknak.
Petneházy Attila (Fidesz) arra volt kíváncsi, milyen a fogadtatása a programnak a helyiek körében. Grezsa István elmondta, nagyon pozitívan állnak hozzá a fejlesztésekhez a települések lakói, és Kárpátalján például az ukrán-ruszin gyerekek közül is sokat íratnak magyar óvodába.
Pánczél Károly (Fidesz) az új óvodák későbbi fenntartásáról érdeklődött. A kormánybiztos közölte, a fenntartási rendszerek országonként eltérnek, de a magyar kormány alapelve az, hogy Magyarország megépíti, az ottani állam pedig majd fenntartja az intézményeket.
Az ülésen megemlékeztek a kettős állampolgárságról 2004. december 5-én rendezett népszavazásról is. Soltész Miklós erről azt mondta, az akkori szociálliberális kormány tönkretette az addigi nemzetegyesítő programokat, mivel nem ismerte fel, mekkora küzdelmet folytatnak a határon túli magyarok a megmaradásért. Pánczél Károly, a bizottság fideszes elnöke szégyenteljes eseménynek nevezte a népszavazást, amire azonban – véleménye szerint – 2010-től a magyar nemzetpolitika méltó választ tudott adni. (MTI)

Értjük, drága – véletlenül a határ ezen oldalán született – honfitársaim a fideszes őrületben? A határon túli magyarok attól tudnak majd megmaradni, hogy Orbánék a mi adóforintjainkból (a kormánynak változatlanul NINCS pénze) templomokat épít és parókiákat újít fel.

Én már alig várom azt a hírt, ami arról fog beszámolni, hogy a katolikus egyház kórházaknak vesz diagnosztikai készülékeket, idősotthonokat lát el korszerű ágyakkal, vagy a rászoruló családokat rendszeres támogatással segíti, esetleg fizeti a szegény, de szorgalmas és tehetséges fiatalok egyetemi tandíját.

Komolyan, hogy nem szakad le az a csillagos ég? Emberek halnak meg ebben az országban, mert nincs elég CT, hónapokat kell várni egy kivizsgálásra és akkor a kezelés még csak a messzi, ködös távolban van valahol. Ha él addig, hogy kezelést kapjon. Kórházak, idősotthonok tucatjaiban hiányoznak alapvető felszerelések, nincsen felfekvés elleni matrac de nincs elég ápoló sem, hogy a csontig fekélyes betegeket forgassa.

A beteg gyerekével kórházba kényszerült szülő az ezeréves vaságy alatt alhat a retkes kövön, jó esetben kap egy ócska műanyag széket.

Rákbetegek nem kapják meg a korszerű gyógyszereket, bizonyos életkor után még kezelést sem kapnak, mert spórolni kell. Az iskolákba a szülők veszik meg a padokat, a táblát, a krétát, mert nincs rá pénz. A hospice alapítvány nem kap támogatást, tömegek állnak sorba egy tál meleg ételért, civilek szakadnak bele abba, hogy segítsenek az elesetteken, hogy ne hűljön ki annyi ember a saját otthonában, hogy ne kelljen éheznie annyi gyermeknek. Idős, önmagukat ellátni nem képes emberek maradnak ellátás nélkül, százezrével vándorol ki a munkaerő az országból, a nyugdíjasokat akarják ismét munkába állítani, hogy enyhítsenek a munkaerőhiányon, miközben rokkantak, munkaképtelenek járadékát vonják el és nincs pénz a rohadt metró akadálymentesítésére.

Meddig lehet még ezt csinálni ezzel a tunya, tátott szájú, bamba néppel? Hát normálisak vagyunk mi? Templomot építenek a pénzünkből, meg parókiát és laptopot vesznek, hogy a külhoni magyarok azt lássák: az anyaország erős. Hát hol nem szarom le, mit látnak? Mi közünk nekünk a templomokhoz, parókiákhoz, zarándokutakhoz? Mikor fogjuk már fel, hogy a mi gyerekeinket fosztják ki a gazemberek néhány szavazatért? A mi jövőnket építik bele a templomtornyokba. A mi pénzünkből bohóckodnak évek óta. Hát mi a jó francért nem kérjük már számon a saját sorsunkat ezeken a bűnözőkön?

A nap kommentje Kálmántól:

Az emberiség kezdetén ősközösségek alakultak. Ma ősellenségek. Az egyedfejlődés mely korszakát tekinthetjük fejlettebbnek?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.